Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Петков: Човешкото влияние върху климата на планетата е недвусмислено

Снимка: Facebook/WWFBulgaria

Междуправителствената експертна група по климатичните промени(IPCC)  е организация в рамките на ООН, която има за цел да обобщава състоянието на науката за климата и климатичните промени. На 20 март 2023 година  IPCC публикува “Синтезиран доклад – Климатични промени 2023”, който  казва, че светът има едва седем години, за да намали вредните емисии наполовина. По тази причина Генералнитя секретар на ООН Антониу Гутериш го определи като “наръчник за обезвреждане на климатичната бомба със закъснител”.

Николай Пенков от екологичното сдружение „За земята“ и част от екипа на платформата „Климатека“ познава добре темата. В интервю за Радио Благоевград той посочи, че „за пореден път се подчертава, че човешкото влияние върху климата на планетата е недвусмислено и това е довело до затопляне на температурата на повърхността на Земята. Отново се подчертава, че във всеки един район планетата вече има влияние  пряко върху метеорологичното време, както и за зачестяване, интензифициране на екстремни метеорологични климатични явления“. Официално предприетите мерки от всички държави за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 °C до края на века се оценяват като недостатъчни. Сценариите на докладана IPCC, за които има над 50% вероятност да не бъде превишена тази цел от  1,5°C, предвиждат приблизително 43% намаление на парниковите емисии до края на това десетилетие, 60% - до 2035 г. и 84% - до 2050 г., спрямо нивата на емисии от 2019 година.

Интервюто с Николай Петков чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55