Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“.

„Това е началото на една единна информационн асистема, с цените на едро и с цените на дребно. Въпросът е да се покаже реално и едното, и другото, и целият процес на ценообразуване. Целта е да се информират особено потребителите, какви са процесите и когато тръгнат да извършват своите покупки, да са информирани как да ги правят тези покупки“, обясни за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Платформата дава информация не само за най-ниската цена по принцип, а за хода при ценообразуването по градове, в страната, в държавите от евросъюза и в трети страни. Тя се събира ежеседмично засега, но в нея не попадат цените на храни в промоции.

„Системата ще продължи да се развива и ще стане национална. Нивата в страната дават информация кой какво върши и е индикатор за  некачествени процеси или злонамерен такива. Над 30 търговски вериги са заявили желание засега, да участват с информация в тази платформа. Когато се изгради добра репутация на даден търговец, това ще спомогне пазарът да стане по-добър. Това не е панацея за системата, защото тя е част от мероприятия, които трябва да се направят“, допълни експертът.

Потребителите могат да проследяват цените и в други страни, както членки на евросъюз, така и трети държави. Идеята е, гражданинът да стане по-активна страна, за да може и взаимодействието с търговеца да стане по-добро.

Ако се установи несъответствие между подадената информация от търговеца и цената на съответната стока на щанда в магазина, се предвиждат и санкции.

„Що се касае до доброволния механизъм, най-голямата санкция ще е сриване на репутацията на даден търговски субект. Предполагам, че никой няма да даде грешна информацияа, за да срине сам репутацията си. Това само по себе си ще се превърне в нелоялна практика веднага“, коментира още Владимир Иванов.

Той е категоричен, че в пряк смисъл, тази мярка няма как да повлияе върху намаляването на цените на храните. Това е платформа за образование и формиране за по-качествени търговски сделки, тъй като прозрачността винаги вреди на негативните механизми. Очакванията са самите хора да повлияят на негативните практики. Това ще доведе до увеличаване на потребителската култура в обществото. При съмнение за нередност, потребителите могат да сигнализират на телефоните на контролните институции, които също са поместени на платформата.

„Искам да се обърна към потребителите – уважавайте контролните органи, те са на хората! Не трябва да се създава отношение към институциите, те си вършат работата. Повече сигнали, означава повече и по-добра работа, а пък и от друга гледна точка, и повече контрол върху работата на институциите, тъй като всеки гражданин може да поиска резултата от сигнала. Така че, повече сигнали е по-добре“, допълни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:


БНР подкасти:

Вижте още

Честито: Долна Градешница вече е на 100 години

Царството на керацудата се намира в района на Община Кресна.  Пенливото вино се произвежда от лозовите масиви край село Долна Градешница. Малкото населено място може да се похвали както с добрата си земеделска продукция, така и с притока на хора, желаещи да се установят дълготрайно там. Освен за наши сънародници, селото е притегателен център и за..

публикувано на 09.06.23 в 13:59
Деян Николов

Деян Николов: Референдум за запазването на българския лев ще има

Проверката на ГРАО е установила валидността на над 470 хил. подписи от инициираната от "Възраждане" подписка за референдум запазване на българския лев. Това каза за Радио Благоевград депутатът от „Възраждане“ Деян Николов. Припомняме, че законовото изискване да бъде един референдум задължителен, е да има минимум 400 хиляди подписа. Деян..

публикувано на 09.06.23 в 11:50
 Илко Семерджиев

Илко Семерджиев: Освобождаването на зам.-министрите не е саботаж към новото правителство

„Начинът, по който беше формирано правителството е доста необичаен и в този смисъл е трудно да се прогнозира каква ще бъде неговата устойчивост.“ Това каза за Радио Благоевград д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването. По думите му има голяма дебалансираност на представителите в кабинета „Денков-Габриел“. „Всички видяхме,..

публикувано на 09.06.23 в 11:35

Мелник посреща поети и творци за XXIV издание на „Мелнишки вечери на поезията”.

И тази година г рад Мелник ще посрещне поети и творци за XXIV издание на фестивала „Мелнишки вечери на поезията”. На 10 и 11 юни авторите ще представят своето творчество сред невероятната природа и атмосфера под Мелнишките пирамиди. Събитието ще бъде открито с изпълнение на децата от благоевградската вокална група „Усмивка“ с ръководител..

обновено на 08.06.23 в 21:57

Със 115% повече са регистрираните тютюнопроизводители тази година

Тази година вписването в Регистъра на тютюнопроизводителите беше удължавано два пъти – един път до края на месец април и втори път до края на месец май. Това е една от причините ръстът на регистрираните през 2023 г. тютюнопроизводители да е със 115 % повече, в сравнение с миналата 2022 г. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев,..

публикувано на 08.06.23 в 12:27

Историите на един таксиметров шофьор

Той е таксиметров шофьор в Благоевград. Освен това е и музикант, фотограф, педагог, земеделец. Има си и артистичен псевдоним - Васиел. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка. Зад волана на жълтата кола Васил..

публикувано на 08.06.23 в 08:00
Силвия Домозетска

Джаз вечери на открито в Благоевград

Продължават празничните прояви по повод 30-та годишнина  на Биг Бенд – Благоевград . След впечатляващия концерт във вторник, жителите и гостите на Благоевград в три поредни вечери ще имат удоволствието да се насладят на джаз-концерти на открито. „ Това е една линия на приемственост на утвърдени музиканти професионалисти с млади хора, които..

публикувано на 07.06.23 в 14:12