Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

3
Снимка: Виктор Стоянов

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото "такава е политиката на Северна Македония срещу България". Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за коментар след като македонските власти закриха и заличиха от Централния регистър Българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля. Според обяснението на управляващите в югозападната ни съседка, името на Иван Михайлов провокира агресия в местното население, защото се възприема като близък до фашистката идеология.


"Това поведение на Скопие на практика е враждебно. Те искат да закрият всички български клубове и активни дружества, които развиват културно-просветна дейност и сближават българи и македонци. Това е крайната им цел. До дни очакваме да бъде закрит и заличен от Централния им регистър и клуба в Охрид, който се казва "Цар Борис Трети", съобщи в предаването "Събуди деня" по Радио Благоевград Виктор Стоянов. 

По думите му, кметът на Куманово наскоро е обявил, че "не е добре да има български клуб в Куманово", във връзка с инициатива на местни българи да създадат културно дружество там.  Аргументът е, че името на Георги Попов, на когото ще бъде кръстен този клуб, е неприемливо. Георги Попов е един  малко известен българин от Куманово, който 10 години е лежал в затвора по времето на Тито затова, че е българин.

"Тоест, за властимащите в Северна Македония, не е приемливо въобще да има българи. Хитрувайки, те искат да влязат в Европейския съюз, заличавайки изцяло българската култура и народност. Работят системно за това с всички лостове на държавата, използвайки и неправителствени организации, като по този начин искат да унищожат всичко българско в Северна Македония", категоричен е Виктор Стоянов.

Според него, една от причините за това поведение на македонските власти, е предстоящата предизборна кампания, тъй като редовните избори там се очаква да бъдат през май - юни догодина.

"Тепърва ще виждаме още антибългарски действия, тъй като по този начин властта се надява да се ревитализира и да възвърне позагубените позиции, които да натрупа от това, че е на власт и от безпочвените обвинения, че е била "бугарашка" власт. Затова те затварят български културни дружества. За тези свои действия Северна Македония ще бъде осъдена в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Българският клуб "Иван Михайлов" вече е предприел съдебни действия в Скопие и когато ги изчерпа, ще предприеме такива и в Европейския съд в Страсбург", уточни още председателят на Фондация "Македония".

Той коментира и започналата тенденция към емигриране на много млади хора и цели семейства с българско самосъзнание от Северна Македония.

"Аз познавам много такива семейства, това е пагубно за българското население в Северна Македония. Много от тях отиват в София ли в други държави в Западна Европа. Това означава, че Северна Македония се обезбългарява. Това е целта им. Затова, нашата държава трябва да създаде специални фондове, с които материално да подпомогне живота и дейността на тези дружества. Българската държава може да създаде фондове, с които да подпомогне и български медии в Северна Македония. Може да се подпомогне и политическото представителство на българите там, каквото доскоро имаше. Така че, нашата помощ като общество и държава, трябва да бъде доста по-активна, ако искаме въобще да има българи в Северна Македония след 10-15 години, например", коментира още Виктор Стоянов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Виктор Стоянов:

По публикацията работи: Весела Сукалинска

Галерия

Вижте още
Силвия Домозетска

Джаз вечери на открито в Благоевград

Продължават празничните прояви по повод 30-та годишнина  на Биг Бенд – Благоевград . След впечатляващия концерт във вторник, жителите и гостите на Благоевград в три поредни вечери ще имат удоволствието да се насладят на джаз-концерти на открито. „ Това е една линия на приемственост на утвърдени музиканти професионалисти с млади хора, които..

публикувано на 07.06.23 в 14:12

Ангел Джамбазки: Скопие опитва натиск върху Европейския парламент

Българският евродепутат и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки предупреди за координирана атака, организирана от властите в Скопие във връзка с информация, че Европейският парламент започва преразглеждане на доклада за Република Северна Македония. „Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в..

публикувано на 07.06.23 в 12:22

„Денков-Габриел“ – кабинет на надеждата или на недоверието?

Вчера парламентът гласува и одобри за министър-председател акад. Николай Денков. "За" гласуваха 132, "против" - 69, без "въздържал се". Денков получи подкрепа от ГЕРБ-СДС (един "против"), ПП-ДБ, както и от двама народни представители от ДПС. Структурата на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС също беше подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше..

публикувано на 07.06.23 в 11:51

Доц. Елена Ставрова: Държавата няма да има финансови проблеми

Държавата няма да има финансови проблеми, тъй като икономиката се успокоява, трендът е възходящ – това прогнозира за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, ръководител на катедра „Финанси“ в Стопанския факултет на Югозападния университет – Благоевград. „ Държавата винаги има резерв и възможност да емитира държавни ценни книжа, тъй като нашият..

публикувано на 07.06.23 в 10:03

20 години сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ – град Разлог

Разложкото сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ е национален координатор на Евро-средиземноморската фондация „Анна Линд". Неправителствената организация има зад гърба си десетки инициативи, проекти, решени проблеми, утвърдени партньорства. „ Създаване на мостове между култури, поколения, етноси, ценности – това е нашата марка “,..

публикувано на 07.06.23 в 09:49

ЮЗУ – Благоевград посреща директорите на българските неделни училища в Европа

От 7 до 10 юни, Югозападният университет е домакин на семинар за директорите на  българските неделни училища в Европа.  На поканата са се отзовали директори и учители от Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Германия, Гърция, Франция, Австрия, Турция. „ Това е обучителен семинар, който се провежда по програма „Еразъм+“ и е първият такъв, който се..

публикувано на 07.06.23 в 09:23

Продължаваме да работим по настоящия рамков договор, но няма перспектива

Заплахи няма, продължаваме да работим по настоящия рамков договор, но няма перспектива , защото не може да се планират медицинските услуги – сподели за Радио Благоевград д-р Дафина Тачова, заместник-председател на Регионалната лекарска колегия и изпълнителен директор на дружеството на общопрактикуващите лекари – Благоевград. „ За първи  път,..

публикувано на 06.06.23 в 14:38