Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР е готово с организацията на вота в чужбина

Автор:
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи е готово с организацията на парламентарните избори в чужбина и не очаква сериозни проблеми в деня на вота тази неделя. На 2 април българите зад граница ще могат да гласуват в 737 секции в 61 държави по света.

Според новите изборни правила държавата ще има представител във всяка секция. За целта външно министерство командирова над 530 служители. За обезпечаването на вота зад граница бяха изпратени 500 хиляди бюлетини.

След като в събота министерство на външните работи получи достъп до машините за гласуване,

245-те устройства за вота в неделя вече са доставени в дипломатическите ни представителства, съобщи за „Хоризонт“ постоянният секретар във външно министерство Иван Кондов, който ръководи работна група „Избори“ във ведомството. Той коментира и напрежението сред наши сънародници в чужбина заради попълването на съставите на секционните избирателни комисии зад граница.

Българи в чужбина се опасяват, че партиите разширяват незаконно квотите си.

„Всичките машини са доставени в дипломатическите и консулските представителства, които ще имат грижата в следващите няколко дни да ги доставят до секционните избирателни комисии. Всички изборни книжа са доставени, има 30 секции, които ще получат книжата си чрез представители на държавата – говорим за Австралия, за Нова Зеландия“, заяви Кондов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

45 години от основаването на Детска ясла №10 „Макове“ в Благоевград

Пременени в пъстри костюми децата изпълниха двора на яслата с песни и танци и предизвикаха умиление у своите родители и учители. Специален гост на празника бе зам.-кметът по образование и бизнес развитие Боряна Шалявска, която поздрави от свое име и от името на кмета Методи Байкушев работещите в ДДЯ „Макове“ за всеотдайността, търпението и любовта, с..

публикувано на 31.05.24 в 17:26

Банско се преклони пред подвига на Ботев

Представители на местната власт, държавни институции, политически партии и граждански организации, ученици и учители, много граждани и гости на Банско се събраха пред паметник „Банско помни героите“, за да отдадат почит на героите на България, паднали за свободата и независимостта на нашата Родина. Стоим на святата българска земя свободни и..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

Общинските съветници в Банско заседаваха

На проведената в последния майски ден редовна сесия на Общински съвет беше прието решение за възлагане на Домашен социален патронаж-Банско да изпълнява здравно-социалната услуга „грижа в дома“ са срок от 6 месеца, считано от началото на месец юни 2024 г. В продължение на една година, тази услуга бе предоставяна на над 80 нуждаещи се лица по..

публикувано на 31.05.24 в 16:37

60 години ДГ №2 „Звънче“ Петрич

Със спортен празник днес беше отбелязана 60-годишнината от създаването на ДГ №2 „Звънче“. В нея се обучават 450  деца, разпределени в 16 градински групи. Детската градина има филиали в пет села на територията на община Петрич.  „60 години изпълнени с грижа, обич и детски смях.  Благодаря на всички, които са работили в детската градина“, каза..

публикувано на 31.05.24 в 15:33

Книжен базар с кауза в Благоевград

Български младежки червен кръст – Благоевград организира „Книжен базар с кауза“. Книгите, които доброволците предлагат по време на книжния базар, са на символична цена. „Всеки, който иска да закупи книга от нашия базар, ще може да прецени сам каква сума да отдели за нея”, обясни доброволецът от БМЧК – Благоевград Александра Вучкова...

публикувано на 31.05.24 в 15:03

Деца гостуваха на Трето бригадно командване - Благоевград

По повод 1 юни – Международния ден на детето, Трето бригадно командване отвори врати за най-малките жители на Благоевград. На поканата откликнаха ученици от различни учебни заведения и детски градини. Те се запознаха на място със съвременните образци на въоръжението и  характеристиките на военната техника. Най-емоционални и развълнувани бяха..

публикувано на 31.05.24 в 14:40

С изложба в РЗИ ученици казаха „не“ на тютюнопушенето

Регионалната здравна инспекция в Благоевград отбеляза Световния ден без тютюнопушене с поредица от образователни инициативи. В тях се включиха студенти от Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ и ученици от II ОУ „Д. Благоев“. С изложба на табла, изработени от ученици от II ОУ „Д. Благоев“ Благоевград на тема: Пътуване във..

публикувано на 31.05.24 в 14:06