Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Горчев:

При рака на маточната шийка най-важна е ранната диагностика

Ракът  на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените и в България. Причините са свързани с късното диагностициране и подценяване на профилактиката. В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград темата коментира чл.кор. проф. д-р Григор Горчев-дмн, акушер-гинеколог, онколог, хирург. По  думите му се наблюдава скок в честотата на заболяване от рак на маточната шийка, най-вече при млади жени.

  „Пикът се наблюдава през последните 1-2 години. Причината е ясна и се отчита от всички здравни институции – в годините на пандемия жените масово неглижираха своите оплаквания, заети с мисълта за COVID-19 и след 2 години фактите са налице – всеки ден диагностицираме по няколко случая. Програмата е запълнена месеци напред за оперативните процедури. Нещата са много серирозни“ – каза проф. Горчев. По думите му много деликатна е темата за рисковите групи за предракови изменения и рака на шийката на матката и времето за превръщане на предраковите лезии в рак. „През последните години имаше един бум с HPV-инфекцията, но се оказа, че не само тя е причината. В началото се смяташе като една от причините за рак на шийката на матката, но има и други причини, които все още  не са изяснени, така че не е основния фактор HPV инфекцията, убедени сме, не е основен. Важното за нас е да наблягаме на превенцията, на профилактиката, най-вече на ранната диагностика. Това става от опитни онколози, които притежават знания и умения и най-вече способности по отношение ранната диагностика на рак на маточната шийка, колпоскопски контрол. Когато се хване навреме, ние имаме успехи, но когато е в напреднала фаза – тогава вече е проблем.“


   Всяка жена може да установи дали е носител на човешкия папилома вирус с тестове. „НPV-тестове, които определят типизирането на НPV вируса и онкогените. При наличието на такива жените изпадат в паника,  но трябва да се знае много добре, че това не означава, че ще развият раково заболяване. Подчертавам, че наличието на онкогенни вируси не значи задължително раково заболяване. Жените трябва да бъдат спокойни, да се наблюдават от опитни онколози и във всеки един момент да се реагира, за да може да се коригира състоянието им.“

  Ако тестът е положителен проф. Горчев препоръчва жената да отиде непременно при опитен онколог, който да направи колпоскопски контрол на маточната шийка. По думите му това е един много надежден метод по отношение ранната диагностика на заболяването, което е изключително важно. Проф. Горчев е категоричен, че  колпоскопският  контрол е най-важен, но за съжаление пренебрегван от негови колеги, или не го владеят, което  е в минус на пациентите.


  Специалистът коментира и препоръката на Световната здравна организация за ваксинация срещу човешкия папилома вирус при момичета между 9 и 13-годишна възраст.

  „Светът е разделен  между „за“ и „против“ профилактиката чрез тази ваксина. Има страни, в които е задължителна, както в Австралия, в САЩ е препоръчителна, в някои страни от Западна Европа е задължителна, в други препоръчителна, но все пак се върви към ваксинотерапия. Но тя се прави при определени условия - само при момичета, които не водят полов живот, в противен случай се обезсмисля. Защото виждам, че понякога се поставя и на жени, които с в активна продуктивна възраст, които не са  HPV контаминирани, а се поставя  ваксината. При тях тази ваксина няма терапевтичен ефект, което трябва да се знае много добре. Трябва да  се спазват много добре имунизационните условия, но принципно  приветствам по отношение контролът на това заболяване.

   Според проф. Григор Горчев смисълът при рака на маточната шийта  е да не се стига до оперативна активност и даде конкретен пример. „Преди 8-9 години имах контакти с италиански екип от болница „Джемели“ в Рим -  на разменни начала -  те оперираха тук, след което аз отидох там. При нас за 4 дни имаше 12-13 жени, а когато аз отидох в Рим не можем да намерим 1 жена с такова заболяване, което говори за една стабилна профилакткика. Ние нямаме национална скринингова програма не  само за рак. Обществото е болно, да не пренасяме на политическа основа проблемът, но всичко оказва влияние. Хората са демотивирани, не мислят за себе си, а трябва да се обръща внимание на популационниня индекс на хората, защото те са важни и са  капиталът на държавата. Капиталът на България е българската жена, тя е високоинтелигентна, голяма част от жените имат високо кариерно развитие и трябва да обръщат внимание на личното си здраве, което е най-съществено и най- важно“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Висока оценка за мюзикъла "Класният се жени" на Камерна опера Благоевград

На 23 и 25 април 2024 г. от 19.00 ч. в обновената зала на Камерна опера Благоевград  се състоя Премиерата на мюзикъла за тийнейджъри "Класният се жени" от Филип Павлов  и либрето Любомир Пеевски. За спектакъла музикалният критик  Иванка Влаева сподели: "Искате ли да видите много млади хора, които творят заедно докато се забавляват и радват..

публикувано на 27.04.24 в 19:21

След последната сесия на ЕП: време за равносметка

През седмицата се проведе последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Какво успя да свърши и за какво не стигна време? Какви ще бъдат предизвикателствата, на които следващият състав на ЕП ще трябва да отговори. В предаването “Събития и личности” разговаряхме с трима български евродепутати. За енергетиката, индустрията и..

публикувано на 26.04.24 в 11:25

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55