Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 200 000 лева за довършване на храма в Долно Драглище

Жителите на разложкото село Долно Драглище се борят повече от 15 години да изградят своя нов православен храм.

Със средства от дарители и благотворителни мероприятия църквата е издигната, покрита, измазана външно, поставена е дограма и е изградена ел. инсталация.

Средствата все още не достигат храмът да бъде завършен изцяло и отворен за провеждане на служби.

200 000 лева още са нужни, за да се довърши храмът "Св. св. Йоаким и Анна". Цялото село се включва в инициативата. 

Създадено е и сдружение "Св. св. Йоаким и Анна" начело с Яница Домусчиева, а голямата цел е набиране на достатъчно финансови средства за довършване на храма.

Мястото, върху което е построен храмът, е църковно. Там има оброчище на свети Йоаким и света Ана с паметни плочи.

През 1835 г. се построява възрожденската църквата „Св. Димитър“, която днес е обявена за паметник на културата. През годините дворът на църквата се превръща в гробищен парк с тясна централна пътека, обградена от двете страни с надгробни плочи. Тази тъжна картина възпира жителите да посещават храма за тържествени обичаи като сватби, кръщенета и светли празници. Това е и една от основните причини да се започне издигането на нов православен храм „Св.св. Йоаким и Ана“ и същият да бъде посещаван от повече хора, които от много време са принудени да търсят варианти и да пътуват до други населени места, за да осъществяват радостните си събития.

Строежът на новия храм започва през 2007 година с инициатива на жители на селото и с подкрепа на църковното настоятелство.

Много инициативи за набиране на средства са направени до момента. „Преди няколко дни имаше великденски кулинарен базар, събрахме близо 5000 лева“, каза за Радио Благоевград кметът на селото Лиляна Боянова.

Цялото село е обединено, защото искат хубавите поводи - сватби, кръщенета да се правят в новия храм.

Предстои благотворителен концерт на 25 април в читалището в Разлог.

Сметката за набиране на средства:

IBAN: BG35RZBB91551015682659

 Титуляр: Сдружение "Св. св. Йоаким и Анна"

 Основание: Дарение за храм "Св. св. Йоаким и Анна"







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44