Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Баймакова:

Консумация на заразени консерви и меса водят до ботулизъм

Трима българи развиха ботулизъм, след като се подложиха на терапия за отслабване с ботокс в Турция. Според специалисти инжектирането на ботулиновия токсин в стомашно-чревния тракт е много опасно. Това бе повод в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ на БНР-Радио Благоевград, инфекционистът от ВМА да коментира заболяването ботулизъм и неговите характеристики. Когато става въпрос за лечебни и козметични процедури, д-р Баймакова препоръча да се доверяваме само на лицензирани медицински центрове, в които има контрол на дейността. За предпочитане е да се търси медицинска помощ в страните-членки на ЕС, където има регулация и контрол.

  Характеристики на заболяването ботулизъм, какво го причинява?

Ботулизмът е остро инфекциозно заболяване, което се отнася към групата на  хранителните токсикоинфекции. Важно е да се знае, че човекът не е заразен, т.е. той не подлежи на карантина, на изолация, и той не може да представлява опасност за околните. Говорим за заболяване с нервно-паралитични изяви. Причинителят е бактерий – грамположителен микроорганизъм, анаероб, който има способността да образува спори.  Проблемът, и това, което причинява заболяването, е отделяния екзотоксин от този бактерий. Токсинът, който отделя този  Clostridium botulinum, т.нар. ботулинов токсин, е най-силната биологична отрова в природата. Това е сигнална лампичка всеки един от нас да насочи своето внимание към заболяването.  Основният резервоар – там, където той се  развива и живее нормално е при домашните и дивите животни – коне, свине, едър рогат добитък, птици, риби, гризачи. Той живее в техния храносмилатен тракт и чрез изпражненията попада в околната среда. Този бактерий, попадайки в околната среда, преминава в спора. По този начин заразява плодове, зеленчуци. Намирайки благоприятни анаеробни условия, когато си приготвяме храна, консерви, суджуци, шунка, създаваме условия да се отдели този токсин, който е доста термостабилен. Това означава, че му трябва много високи температури  и продължително въздействие, за да го деактивира. В зависимост от това как ще попадне в човешкия организъм – най-често по хранителен път – тогава говорим за хранителен ботулизъм. Възможен е и кърмачески, при който е много важно родителите да знаят, че до 1 година  не се дава на бебето мед или да има контакт с почва, защото чисто физиологично гастроинтестиналният им тракт създава условия тези спори да освободят токсини и да заразят детето. Трети възможен механизъм за предаване на инфекцията и клинична изява е т.нар. раневи ботулизъм, който се дължи на инфектиране на рана с бактериите Clostridium botulinum. И точни този ятрогенен ботулизъм, за който се говори през последните години, когато с медицински козметични цели, голямо количество от токсина се инжектира“.


  Симптоми при ботулизъм

  Симптомите се проявяват в кратък период от време – от 12 ч. до 2-3 денонощия, в зависимост от количеството токсин, който е постъпил в човешкия организъм. Появяват се нарушения в зрението, свързани с двойно виждане, увисване на клепачите, нарушения в говора, затруднено произнасяване, затруднено преглъщане, нарушава се дишането, дихателна недостатъчност и смърт. Пациентът не е заразен, няма температура, в пълно съзнание е, контактен, има запазена сетивност.


   Диагностика и лечение

При парези и парализи при афебрилни пациенти  не трябва да изключваме заболяването, когато е налице клинична изява и епидемиологична връзка – т.е. консумация на храна и други хора с подобни оплаквания.

В терапевтичен план е важно максимално рано да се проведе етиологично лечение. То се изразява в приложение на специфичен противоботулинов антитоксичен серум, който да неутрализира циркулиращия в кръвта токсин. Антибиотици се прилагат при вторични бактериални инфекции.Галерия

Вижте още

Мелник посреща поети и творци за XXIV издание на „Мелнишки вечери на поезията”.

И тази година г рад Мелник ще посрещне поети и творци за XXIV издание на фестивала „Мелнишки вечери на поезията”. На 10 и 11 юни авторите ще представят своето творчество сред невероятната природа и атмосфера под Мелнишките пирамиди. Събитието ще бъде открито с изпълнение на децата от благоевградската вокална група „Усмивка“ с ръководител..

обновено на 08.06.23 в 21:57

Със 115% повече са регистрираните тютюнопроизводители тази година

Тази година вписването в Регистъра на тютюнопроизводителите беше удължавано два пъти – един път до края на месец април и втори път до края на месец май. Това е една от причините ръстът на регистрираните през 2023 г. тютюнопроизводители да е със 115 % повече, в сравнение с миналата 2022 г. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев,..

публикувано на 08.06.23 в 12:27

Историите на един таксиметров шофьор

Той е таксиметров шофьор в Благоевград. Освен това е и музикант, фотограф, педагог, земеделец. Има си и артистичен псевдоним - Васиел. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка. Зад волана на жълтата кола Васил..

публикувано на 08.06.23 в 08:00
Силвия Домозетска

Джаз вечери на открито в Благоевград

Продължават празничните прояви по повод 30-та годишнина  на Биг Бенд – Благоевград . След впечатляващия концерт във вторник, жителите и гостите на Благоевград в три поредни вечери ще имат удоволствието да се насладят на джаз-концерти на открито. „ Това е една линия на приемственост на утвърдени музиканти професионалисти с млади хора, които..

публикувано на 07.06.23 в 14:12

Ангел Джамбазки: Скопие опитва натиск върху Европейския парламент

Българският евродепутат и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки предупреди за координирана атака, организирана от властите в Скопие във връзка с информация, че Европейският парламент започва преразглеждане на доклада за Република Северна Македония. „Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в..

публикувано на 07.06.23 в 12:22

„Денков-Габриел“ – кабинет на надеждата или на недоверието?

Вчера парламентът гласува и одобри за министър-председател акад. Николай Денков. "За" гласуваха 132, "против" - 69, без "въздържал се". Денков получи подкрепа от ГЕРБ-СДС (един "против"), ПП-ДБ, както и от двама народни представители от ДПС. Структурата на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС също беше подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше..

публикувано на 07.06.23 в 11:51

Доц. Елена Ставрова: Държавата няма да има финансови проблеми

Държавата няма да има финансови проблеми, тъй като икономиката се успокоява, трендът е възходящ – това прогнозира за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, ръководител на катедра „Финанси“ в Стопанския факултет на Югозападния университет – Благоевград. „ Държавата винаги има резерв и възможност да емитира държавни ценни книжа, тъй като нашият..

публикувано на 07.06.23 в 10:03