Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Баймакова:

Консумация на заразени консерви и меса водят до ботулизъм

Трима българи развиха ботулизъм, след като се подложиха на терапия за отслабване с ботокс в Турция. Според специалисти инжектирането на ботулиновия токсин в стомашно-чревния тракт е много опасно. Това бе повод в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ на БНР-Радио Благоевград, инфекционистът от ВМА да коментира заболяването ботулизъм и неговите характеристики. Когато става въпрос за лечебни и козметични процедури, д-р Баймакова препоръча да се доверяваме само на лицензирани медицински центрове, в които има контрол на дейността. За предпочитане е да се търси медицинска помощ в страните-членки на ЕС, където има регулация и контрол.

  Характеристики на заболяването ботулизъм, какво го причинява?

Ботулизмът е остро инфекциозно заболяване, което се отнася към групата на  хранителните токсикоинфекции. Важно е да се знае, че човекът не е заразен, т.е. той не подлежи на карантина, на изолация, и той не може да представлява опасност за околните. Говорим за заболяване с нервно-паралитични изяви. Причинителят е бактерий – грамположителен микроорганизъм, анаероб, който има способността да образува спори.  Проблемът, и това, което причинява заболяването, е отделяния екзотоксин от този бактерий. Токсинът, който отделя този  Clostridium botulinum, т.нар. ботулинов токсин, е най-силната биологична отрова в природата. Това е сигнална лампичка всеки един от нас да насочи своето внимание към заболяването.  Основният резервоар – там, където той се  развива и живее нормално е при домашните и дивите животни – коне, свине, едър рогат добитък, птици, риби, гризачи. Той живее в техния храносмилатен тракт и чрез изпражненията попада в околната среда. Този бактерий, попадайки в околната среда, преминава в спора. По този начин заразява плодове, зеленчуци. Намирайки благоприятни анаеробни условия, когато си приготвяме храна, консерви, суджуци, шунка, създаваме условия да се отдели този токсин, който е доста термостабилен. Това означава, че му трябва много високи температури  и продължително въздействие, за да го деактивира. В зависимост от това как ще попадне в човешкия организъм – най-често по хранителен път – тогава говорим за хранителен ботулизъм. Възможен е и кърмачески, при който е много важно родителите да знаят, че до 1 година  не се дава на бебето мед или да има контакт с почва, защото чисто физиологично гастроинтестиналният им тракт създава условия тези спори да освободят токсини и да заразят детето. Трети възможен механизъм за предаване на инфекцията и клинична изява е т.нар. раневи ботулизъм, който се дължи на инфектиране на рана с бактериите Clostridium botulinum. И точни този ятрогенен ботулизъм, за който се говори през последните години, когато с медицински козметични цели, голямо количество от токсина се инжектира“.


  Симптоми при ботулизъм

  Симптомите се проявяват в кратък период от време – от 12 ч. до 2-3 денонощия, в зависимост от количеството токсин, който е постъпил в човешкия организъм. Появяват се нарушения в зрението, свързани с двойно виждане, увисване на клепачите, нарушения в говора, затруднено произнасяване, затруднено преглъщане, нарушава се дишането, дихателна недостатъчност и смърт. Пациентът не е заразен, няма температура, в пълно съзнание е, контактен, има запазена сетивност.


   Диагностика и лечение

При парези и парализи при афебрилни пациенти  не трябва да изключваме заболяването, когато е налице клинична изява и епидемиологична връзка – т.е. консумация на храна и други хора с подобни оплаквания.

В терапевтичен план е важно максимално рано да се проведе етиологично лечение. То се изразява в приложение на специфичен противоботулинов антитоксичен серум, който да неутрализира циркулиращия в кръвта токсин. Антибиотици се прилагат при вторични бактериални инфекции.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кампания за спасяване на читалището в село Извор

Сградата на читалището в радомирското село Извор е в окаяно състояние. П окривът тече и се рушат мазилките, като външните стени представляват опасност за преминаващите около сградата, която е почти на 100 години. И ако преди повече от четири десетилетия салонът на читалището е събирал 240 зрители, то днес е неизползваем за творчески изяви...

публикувано на 30.05.24 в 11:13
Георги Динев

Георги Динев: Търсим бързи решения за облекчаване на трафика към "Кулата"

Провеждането на прозрачни и честни избори на 9 юни, облекчаване на пътния трафик към Гърция и спазване на всички срокове за изграждането на ГКПП "Струмяни-Берово". Това са част от приоритетите в работата на областния управител на Благоевград Георги Динев. Подготовката на изборния процес върви нормално и в диалог с Районната избирателна комисия...

публикувано на 30.05.24 в 11:00

Едни и същи стоки с различни цени в онлайн магазините

Защо едни и същи стоки имат различни цени в едни и същи сайтове?  Въпросът задават потребителите, които в търсене на най-добрата цена за дадена стока, попадат на едни и същи продукти, с различни цени, дори и в едни и същи онлайн магазини. „Причините могат да бъдат най-различни и една от тях е, че тези търговци не плащат мито. Това им..

публикувано на 29.05.24 в 14:24

Наредбата за управление на прилежащите площи в кварталите няма да реши проблеми, а ще създаде нови

Проектът на Наредба за определяне на прилежащите територии в режим на етажна собственост за кварталите с комплексно застрояване в Благоевград може да създаде повече проблеми, вместо да реши проблеми. Сама по себе си идеята на общинска администрация да даде възможност на гражданите, ако имат желание, да се грижат да прилежащите територии е хубава, но не..

публикувано на 29.05.24 в 13:51

Наредба предвижда електронен прием на деца в първи клас в община Благоевград

Проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в община Благоевград цели да синхронизира всички подзаконови нормативни актове, като въведе ясни правила и прозрачност при приема на деца в първи клас. Автор на проекта е Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет, която я представи в ефира..

публикувано на 29.05.24 в 12:32

Експериментът няма да се повтори

В последния почивен ден, в неделя, на 26- ти май движението на леките и лекотоварните автомобили в посока София бе отклонено по общинския път между Симитли и село Железница. Целта бе да се избегнат задръстванията на входа на Симитли, където се срещат автомагистрала „Струма“ и първокласния път София-Кулата. Какво се получи на практика? Наистина,..

публикувано на 29.05.24 в 09:40

Ясен е пътят към Първа футболна лига

Футболният „Марек“ бе за пореден път новак във Втора футболна лига. Отборът, който има солиден стаж в някогашната „А“ футболна лига, завоюва през последния сезон първо място в Трета югозападна футболна лига. През последния сезон показа стабилни игри. Вече две години няма загуба на стадион „Бончук“ в Дупница. Завоюва 10 победи и 7 равни мача,..

публикувано на 29.05.24 в 09:30