Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Логодаж – все по-привлекателно за туристите

Благоевградското село Логодаж от години се развива успешно като все по-предпочитана туристическа дестинация. Природните дадености, опазените уникални традиции и занаяти, и изключително удачното разположение на селото до язовир „Стойковци“, подхранват надеждата на местните хора, че ще превърнат това място в предпочитано и за аква туризъм. През почивните дни, а и през седмицата, десетки палатки и каравани се разполагат край водоема, чиито стопани са осигурили възможности за риболовен туризъм и други атракции. Все по-осезателен е и инвестиционният интерес към селото, където вече се изгражда вилно селище.

„Това е частен проект, към който няма отношение нито читалището, нито кметството, но ние се радваме, че по този начин ще привличаме туристи, а когато има туристи, има и живот в селото. И покрай язовира виждаме каравани цяло лято с хора откъде ли не. Това означава, че селото е будно и може да се развива“,  категорична е Дафинка Бойчева, секретар на читалището в Логодаж.

Според нея, ако потръгнат нещата, читалището също може да се включи в привличането на повече туристи със създаването на Информационен център, в който да се предлагат брошури с местни забележителности, а самодейните състави да показват местните традиции и обичаи.

Дафинка Бойчева уточнява, че още по време на пандемията много хора са започнали да се връщат в родните къщи, други пък купуват имоти и така селото се разраства. Добре би било да се отвори отново и селското училище. Според секретаря на читалището в Логодаж, това не е невъзможно и споделя опита на Грузия, откъдето се завърна неотдавна по линия на проект, свързан с читалищата и библиотеките.

„В Батуми се запознахме с едно семейство, което има частно училище от 1 до 12 клас. И ако има тук едно частно училище, при наличието на чиста околна среда, защо хората с по-големи възможности, да не си изпратят децата да учат в едно такова училище, чиято сграда се реновира в момента“, коментира Дафинка Бойчева и допълни:

„Нека да сме здрави, да има мир, нещата да се случат, държавата да заработи и нещата да тръгнат напред“, пожела на всички секретарят на читалището в благоевградското село Логодаж.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Дафинка Бойчева:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Инж. Валентин Чамбов: Стабилизирахме финансово ЮЗДП

„Преди една година поех отговорната задача да ръководя най-голямото горско предприятие в страната с най-много териториални поделения. Бях наясно със ситуацията, но бях изненадан от няколко предизвикателства, които се наложи бързо да преодолея. На първо място това бе тежкото финансово състояние на предприятието. На второ - организационната структура...

публикувано на 05.07.24 в 14:08

Баня празнува с видео послания и нова песен за селото

Баня ще отбележи своя празник на 6 юли. Видео-послания са изпратили десетки жители от селото, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. Това е инициативата ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която се прави за първи път.   “Кратките послания от мястото, на което се намират, ще докосне всички, за да бъдeм заедно и да обединим..

публикувано на 05.07.24 в 12:02

Перспективите след неуспеха на първия мандат

Какви са политическите перспективи пред страната, след като не бе избрано правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС? Има ли възможност 50-то юбилейно Народно събрание да излъчи редовен кабинет?  Какви са причините и последиците от трусовете в някои от парламентарнопредставените партии – ДПС, БСП и “Величие”?  Какви са актуалните законодателни инициативи..

публикувано на 05.07.24 в 11:23

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03