Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Какво правим, вместо да ударим?” - кампания на Национална мрежа за децата

| обновено на 30.04.23 в 14:01
Снимка: НМД

Национална мреза за децата започва кампанията “Какво правим, вместо да ударим?” по повод Международния ден за прекратяване на телесното наказание на деца.

На 30 април е Международният ден за прекратяване на телесното наказание на деца. Инициативата е на глобалната платформа End Violence Partnership за застъпничество и действия в постигането на Цел за устойчиво развитие 16.2 на ООН: Прекратяване на всички форми на насилие срещу деца до 2030 г.

Денят е шанс за организации, държавни органи и инициативи по цял свят да призоват за край на насилственото наказание, което присъства редовно в живота на много деца по света. България не е изключение.

Статистиката у нас и по света

Телесното наказание – или насилственото дисциплиниране от страна на полагащите грижа – е най-често срещаната форма на насилие над деца. По света 4 от 5 деца на възраст 2-14 години са подложени на телесно наказание. Това се случва в домове, класни стаи, детски заведения и центрове за правосъдие за непълнолетни. Законът и днес не защитава от физическо насилие 86% от децата по света, показват данните на международния алианс End Violence Partnership. Данните са на международния алианс End Violence Partnership.

През 2000 г. законодателни промени в България я поставиха сред общо 65-те към днешна дата страни, които се смята, че приемат пълна забрана на телесното наказание над деца в институции и в семейството. С това страната ни се нарежда сред държави като Австрия, Дания, Унгария, Румъния, Германия, Испания, Япония, Нова Зеландия и много други. Но извън официалната дума на закона нещата стоят различно.

88% от българските родители осъзнават, че шамарите са неефективно средство за възпитание, но въпреки това 2/3 от тях са го използвали. Данните са от изследване на агенция “Ноема” по поръчка на НМД и фондация П.У.Л.С. 

Според анализа повишената тревожност за децата и по-голямата отговорност на родителите имат за резултат стремеж към по-голям контрол върху детето. Такъв опит за връщане на контрола е шамарът, когато родителят се чувства безпомощен и без алтернатива.

Общуването с децата заема най-малка част от родителското време – около 14-15%. Над 40% от родителите смятат, че нежеланото поведение на децата е опит те да се наложат над родителите, а 35% обясняват с нужда от повече внимание и общуване. В практиката обаче това се оказва трудно. Въпреки че използването на телесните наказания намалява, те остават широко разпространени.

Какво представлява телесното наказание и какво причинява на децата

Комитетът на ООН по правата на детето определя телесното наказание като „всяко наказание, при което се използва физическа сила, целяща причиняване на болка или страдание в определена степен, дори и лека„. Често се използват по-приятно звучащи думи като „напляскване” или „нашляпване”, но истината е, че за детето това е акт на насилие, който, насочен спрямо възрастен, би бил третиран като физическо посегателство. Насилието е сериозно нарушение на правата на човека и е нередно да се удря възрастен човек, както и уязвимо дете.

Защо трябва да изберем да не допускаме телесно наказание на деца

Телесното наказание е в нарушение на човешките права на децата и е най-честата форма на насилие срещу тях. Неговото  широко разпространено социално приемане означава, че то е налице при отглеждането на деца.

“Всеки родител иска най-доброто за детето си. Днес огромната част от родителите виждат, че шамаросването не само наранява децата, но и разрушава взаимоотношенията на родители и деца. Ние в Национална мрежа за децата вярваме, че е нужно заедно с родителите да намерим всички онези неща, които можем да направим, вместо да ударим - и да запазим децата, отношенията ни с тях и нас самите.”, коментира Мария Брестничка от Националната мрежа за децата.

По данни от проучването на агенция “Ноема” около 2/3 (67%) от родителите съобщават за системни проблеми със своите деца, а 89% споделят, че са имали понякога проблем. Едва 30% от родителите са търсили информация във връзка с проблем с дете. Име на конкретна организация или институция в помощ на децата са в състояние да посочат едва около 5-6%. Така, въпреки официалното законодателство, липсва информирано и широко осъзнаване на казуса сред широката общественост.

Мария Брестничка от Националната мрежа за децата може да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Зоя Караджова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безусилна медитация – Сахадж Самади

Медитацията е известна с многото си ползи, една от които  е по-добрата концентрация - независимо дали сме на интервю за работа или в динамичната офис среда. Различни проучвания показват, че медитацията, особено безусилната, съчетана с дишане, може да подобри емоционалното състояние на човек, като повиши чувството за енергия и бодрост .  Сахадж Самади..

публикувано на 20.08.24 в 11:24

Проблем е чистотата на река Струма

Сдружение Балканка е неправителствена организация в обществена полза. Хората в сдружението имат различни професии – хидробиолози, инженери, юристи, IT-специалисти и много други. Tова, което ни свързва, са риболовът и реките на България. С инж.Димитър Куманов от сдружението разговаряхме за проблемите на водоснабдяването в Югозападна..

публикувано на 20.08.24 в 09:59

"Орница фест" - културната бъркотия, която ще донесе усмивки в Гоце Делчев

На 20 и 21 септември една истинска бъркотия на изкуството ще бъде забъркана в Гоце Делчев с пилотното издание на фестивала "Орница фест." Негов инициатор и организатор е актрисата Гергана Либова, която е родом от село Мосомище, но работи в държавния куклен театър в Русе и разхождайки се един ден из родния Гоце Делчев, където театър няма - ей така..

публикувано на 18.08.24 в 18:38

Забавления и много усмивки в инициативата "Лято в музея" в Разлог

Над 100 деца посещават летните занимания на инициативата "Лято в музея" в Разлог. Всеки вторник и четвъртък   децата се забавляват и провеждат занятия с образователна цел.  Заниманията се провеждат за деца от 1 до 4 клас. За поредна година инициативата „Лято в музея” предлага  разнообразни дейности - ,,Лятна полицейска академия“, приготвяне..

публикувано на 18.08.24 в 13:52

Какви са шансовете за успешни политически обединения?

С приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори в България, темата за политическите обединения става все по-актуална. Дебатите за необходимостта от нови коалиции и съюзи в политическото пространство набират сила, като различни лидери и партии вече заемат позиции по въпроса. Темата бе сред водещите акценти в обзорното издание на предаването..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Радостин Василев

Радостин Василев за политическото безсилие на 50-то Народно събрание и силата на новото начало

В разгара на политическите сътресения и два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, Радостин Василев, бивш депутат и настоящ лидер на партия МЕЧ, сподели своето мнение за нестабилността и неуспеха на 50-ия парламент, както и за влиянието на задкулисните игри върху общественото доверие. В интервю за Радио Благоевград Василев изрази..

публикувано на 16.08.24 в 11:16
Александра Полежанова

Александра Полежанова-Ally с нова песен

Александра Полежанова – Ally представи своята нова песен „Двойка бели коне“ на джаз фестивала в Банско. Музиката и изпълнението са нейни. Текстът е написан от Валентина Цанова,  аранжиментът е на Светослав Лобошки. „Това е третата ми песен. Аз отскоро създавам своя авторска музика. Първо трябва да имам текста и по него да направя..

публикувано на 16.08.24 в 11:08