Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за рак на кожата в цялата страна на 10 май

УМБАЛ и ДКЦ „Александровска“ отново ще партнират в Националната кампания за профилактика на кожния рак ЕВРОМЕЛАНОМА 2023 която тази година акцентира върху информираността най-вече на подрастващите относно вредното влияние на ултравиолетовите лъчи върху кожата, преждевременното и стареене и отпускане, както и поява на доброкачествени и злокачествени кожни новообразувания.

  По този повод на 10 май 2023 г. от 9:00 до 13:00 ч. ще се проведат безплатни прегледи за кожен рак в кабинет № 122 на партера на Клиниката по кожни и венерически болести. Предварително записване и направления по НЗОК не се изискват.

В ДКЦ „Александровска“ прегледите ще се осъществяват със записване на телефон: 02/9230494.

„В кампанията на 10 май с безплатни прегледи ще се включат стотици практики – около 200 ще бъдат в цялата страна. Всяка практика  ще определи реда, по който ще бъдат приемани пациентите, часовия диапазон и дали има нужда от предварително записване или не. Ако има нужда са посочени телефони. Желаещите могат да посетят сайта на Евромеланома – www.euromelanoma.eu или вписвайки Българско дерматологично дружество чрез търсачката. В сайта на дружеството, което е организатор на кампанията за България също има подробен списък, който е актуализиран с практиките, които се включват. Хората могат да изберат града и практиката, която ги интересува и да видят реда за прием на конкретното място. За „Александровска“ болница,  ДКЦ и Кожната клиника на „Александровска“ ще приемат, като клиниката, в която работя, приемът ще бъде от 9 до 13 часа по реда на идване без нужда от предварително записване, партер, 122 кабинет, има плакати, които насочват“ – това заяви в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград гл. ас. д-р Валерия Матеева, дерматолог от УМБАЛ „Александровска“, която е и национален координатор на Европейската кампания за предпазване от рака на кожата „Евромеланома“.


  Специалистите ще консултират гражданите за появили се наскоро бемки или новообразувания за последните месеци. Бемки, които променят размера, цвета и/или формата си, изглеждат различни в сравнение с останалите,  бемки, които са асиметрични или имат неравни граници, които са груби или грапави на пипане , разноцветни, сърбят, от тях тече  кръв или секрет, изглеждат лъскави, приличат на рана, но не зарастват. „Ако няма нещо, което да ни привлече вниманието, започваме преглед върху всички бемки и образувания, които има пациентът по тялото си. Те могат да се разделят на такива, които никога няма да прерастнат в рак – и това се обяснява на пациента, и такива, които трябва да бъдат наблюдавани регулярно. Разбира се, има случаи, когато откриваме лезии, които трябва да бъдат отстранени, за да се провери хистологично за какво точно става въпрос. Това са най-често подозрителни лезии, които са променени бемки, такива, които са се появили по-късно в живота, или други, които пациентът не е забелязал, но нарастват, променят се, неспокойни са и имат потенциал да бъдат злокачествен меланом“.

  Тази година кампанията „Евромеланома 2023“ преминава под мотото: „Използвате ли предпазни средства?“,като се прави аналог с предпазването от полово-предавани инфекции, което е доста по-актуално за тийнейджърите, отколкото предпазването от слънцето. Слънчевите изгаряния в детска възраст /с болка, интензивно зачервяване или образуване на мехури, с продължителност два или повече дни/ увеличават риска от потенциален рак на кожата с 18%. В допълнение 84% от тийнейджърите разбират, че излагането на слънце увеличава риска от рак на кожата, но дори една четвърт от тях не се предпазват рутинно от слънцето.

  Данните от европейско проучване с 1500 младежи на възраст между 15 и 19 години, разкрива, че когато са изложени на слънце: само 27% винаги носят шапка, 17% винаги носят  дрехи с дълъг ръкав, 21% винаги носят слънчеви очила с UV защита, 49% винаги или често стоят на сянка, 52% винаги нанасят слънцезащита на лицето си, 56% винаги нанасят слънцезащита върху други части на тялото, които са изложени на слънце.


    По думите на д-р Матеева ракът на кожата се увеличава в България, както и в другите развити страни, като причините за това са две: първата е, че хората, които сега са във възрастта за развитие на тези злокачествени новообразувания, в години назад са се излагали доста интензивно на слънце. Тогава кожата е възприемана като привлекателна, красива, стремежът е бил да се придобие тен по време на почивка, като по-голямата част от тях са ползвали и солариуми, което допринася за щетата върху кожата. От друга страна нараства и диагностиката – налични са дерматоскопи. Устройства, които увеличават повече от нормалната лупа, а те дават възможност се откриват рано новообразуванията. А ранното откриване рак на кожата го прави  напълно лечим.

  Според специалистът има известна разлика в локализацията на рака на кожата при мъжете и жените. Като цяло мъжете страдат повече от меланом -  с 10% повече от жените и по-често умират от злокачествен меланом. При мъжете най-честата локализация на меланом е върху гърба, а при жените по-често застъпена е подбедрицата.

  Лятото е сезонът, който очакваме и без значение дали предпочитаме да сме сред прохладните морски вълни, в басейна, високо в планината или на разходка в парка –това се отразява на кожата. Слънцето е извор на положителни емоции, на хормоните на щастието. „Съветът ми към всички е поведението на слънце да  бъде разумно. Да се избягват изгарянията, особено при малки деца, защото едно изгаряне под 7-годишна възраст увеличава два или три пъти личния риск на детето от развитие на злокачествен меланом по-нататък в живота. Пазете се от изгаряния, избягвайте излагането на слънце, когато то е най-силно – между 11 и 17 часа. Ако трябва да сте на слънце през това време, използвайте слънцезащита. Слънцезащитата не е паспорт и гаранция, че няма да има вреда от излагането на слънце, и тя следва да се използва тогава, когато излагането е неизбежно. Например в откритите части като лице, ръце, крака, но при възможност облеклото винаги трябва да бъде съобразено. Да се използват шапки с периферия, слънчеви очила, за да предпазим очите.  И да избираме сянката в тези часове“  - съвети на д-р Валерия Матеева, национален координатор на „Евромеланома-България“.

  Кампанията за профилактика на кожния рак „Евромеланома 2023“ се организира от Българското дерматологично дружество в партньорство с Глобалната коалиция за защита на правата на пациентите с меланом.







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44