Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Петков: Голяма част от емисиите метан са подценявани

Снимка: БГНЕС

Намаляването на емисиите на метан е от решаващо значение за справяне с изменението на климата. Секторът на енергетиката, на който се дължат 19 % от емисиите на метан в ЕС, има най-голям потенциал за бързи и ефикасни, и същевременно икономически ефективни намаления. През декември 2022 година държавите от ЕС в рамките на Съвета постигнаха съгласие по предложение за регламент, чиято цел е да се установят нови правила за намаляване на емисиите на метан в сектора на енергетиката. За да може предложението да се трансформира в право на ЕС, Съветът ще трябва да постигне съгласие с Европейския парламент по окончателния текст на акта, а след това и двата органа ще трябва да го приемат официално. Предложението е част от пакета „Подготвени за цел 55“, който е насочен към намаляване на емисиите на парникови газове в ЕС с най-малко 55 % до 2030 година. Темата бе в центъра на вниманието и на майското заседание на ЕП. На 9 май 2023 година бяха приети изменения към предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за намаляване на емисиите на метан в сектора на енергетиката. „В позицията си Парламентът призовава ЕК да постави обвързващи цели за постигане намаление на емисиите метан до 2030 година и да се определят правила за емисиите на внос“, коментира за Радио Благоевград Николай Петков от екологичното сдружение „За Земята“ и подчерта, че „според различни доклади, голяма част от емисиите метан от газовата инфраструктура и не само,  могат да бъдат  намалени на ниска или нулева цена“.

На 7 юни 2023 година сдружението „За Земята“ планира за проведе уебинар във връзка с установяване на течовете на метан в България. 

Интервюто с Николай Петков чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37
Снимка: Диана Димитрова

Благоевград през погледа на туриста

Диана Димитрова е родом от Шумен, но живее със семейството си в Добрич. Преди да станат родители, тя и съпругът й не спират да пътуват и да опознават различни кътчета от страната ни. След появата на децата, си обещават, че тази жажда към нови знания, приключения и емоции няма да спре и както в българската класика "С деца на море", семейството е в пълен..

публикувано на 24.08.24 в 09:41

Напрежение и отлагания: Конституционни дилеми пред новото правителство

Изпращаме една бурна и динамична седмица, с редица върешнополитически събития, които коментирахме в обзорното издание на предаването "Събуди деня". Седмицата започна с отказа на президента да подпише указ за назначаването на нов служебен кабинет, мотивиран от решението на премиера Горица Кожарева да запази вътрешния министър Калин Стоянов на поста му...

публикувано на 23.08.24 в 11:21

Общински съветници в Благоевград влязоха в спор заради предложението за увеличение на заплатите

На фона на бурната вътрешнополитическа обстановка в страната, един сюжет, свързан с местната власт, привлече вниманието на обществеността в Благоевград. Дали да бъдат увеличени заплатите на общинските съветници в града? В началото на седмицата две общински съветнички – Антония Сивикова и Ваня Кромбоа – публично се разграничиха от предложението за..

публикувано на 23.08.24 в 10:54

"Кюстендил има сърце" с нова кауза: Закупуване на линейка за областната болница

Сдружение „Кюстендил има сърце“ навърши една година от учредяването си. Най-сладката и най-трудната година за неговите създатели, които поставиха началото на ред инициативи. Сега им предстои най-мащабната такава – събиране на средства за оборудвана линейка, която да обслужва нуждите на областната болница в Кюстендил. Оказва се, че тя не разполага със..

публикувано на 22.08.24 в 12:26
Петър Славов

Петър Славов за Конституционните промени и текущата политическа ситуация

Петър Славов, юрист и бивш депутат, изрази мнението си в предаването “Събуди деня”, относно последиците от промените в Конституцията и текущата политическа ситуация в България. Той коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаване на служебното правителство, предложено от Горица Кожарева.  Според Славов, президентът е..

публикувано на 21.08.24 в 11:48