Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 май - ден на българския спорт

17 май е ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта.Той се отбелязва от 2006 година и е признание за огромните усилия на стотици български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България. “Личностните качества, които създава и възпитава спортът, са нещото от което имаме изключителна нужда в обществото ни. Дисциплината, целеполагането и постигането на тези цели, отговорността, приемането на победата и на загубата, това са качества, от които всеки един от нас има нужда“, сподели за Радио Благоевград Йоанна Дочевска, председател на Асоциацията за развитие на българския спорт. „Спортът е уникален инструмент, който ни дава възможност да мечтаем смело, да скачаме високо и да бъдем наистина една по-добра версия на самите себе си“, каза още  Йоанна Дочевска.

Интервюто с Йоанна Дочевска чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Преподавателката по народно пеене към НЧ "Никола Вапцаров" в Банско Нели Михайлова спечели най-високата оценка в селекцията на участниците за тазгодишното издание на фестивала „Пирин Фолк“. Това е първото участие на изпълнител от Банско в конкурса за песен на македонска фолклорна основа в Сандански. Нели Михайлова ще се представи с автентична..

публикувано на 09.07.24 в 13:37

Труден, но много успешен сезон с пълни зали за Кукления театър в Благоевград

Започна дългоочакваният ремонт на Куклен театър - Благоевград. В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка.  Местата ще бъдат увеличени от 90 на 130. „Изминалият сезон за театъра беше труден, но много..

публикувано на 08.07.24 в 15:38

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори" изграждат в петричкото село Коларово

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори", предназначен предимно за игра на децата, ще бъде една от новите придобивки за жителите и гостите на петричкото селото Коларово. Съоръжението ще бъде изградено по проект, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Съоръжението ще допринесе и за по-добра визия на входа и изхода на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Щетите за България от липсата на депозитна система са огромни – и за хората, и за природата

Веки ден в нашата страна се изхвърлят два милиона пластмасови бутилки. „ И това не са просто купените и употребените, а това са изхвърлените не където трябва пластмасови бутилки “, уточни  в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева от екип „Нулеви отпадъци“ на сдружението „За Земята“. Неправителствената организация от години анализира..

публикувано на 08.07.24 в 10:18

Елия Тодорова e нимфа в новата си песен

Елия Тодорова e като нимфа в новата си песен „Направен за мен“.  „Направен за мен“  излиза в разгара на лятото. Елия пише песента в съавторство по текста и музиката с Павел Николов-Pavell. „Изцяло се доверих на Павел за това как трябва да звучи „Направен за мен“ ‒ разказва Елия. ‒ Имахме около десет работни варианта на песни, но..

публикувано на 07.07.24 в 15:36

С любов към професията - учителката Цветанка Кадиева

Насочиме вниманивто си към Петричкото село Кърналово и ОУ “Братя Миладинови”. Училището е създадено през 1893 г. и е утвърдено средище на духовната изява и огнище на националните традиции, които продължава да пази и до сега. Разбира се днешния облик на учебното заведение е съвременен. В училилището са оборудвани специализирани кабинети, класни стаи..

обновено на 07.07.24 в 13:53

Проф. д-р Людмил Вагалински: Находката от Хераклея Синтика е уникална

Екипът от археолози на проф. д-р Людмил Вагалински, които работят на подновените разкопки в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко, откриха цяла мраморна скулптура в човешки ръст. Статуята е открита още на третия ден от подновяването на разкопкитие на 3 юли 2024 година. Археолозите попаднали на нея в големия канал на античния град...

публикувано на 06.07.24 в 09:00