Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Лисичкова: Читалищата създават пространство за бъдеще

Снимка: https://www.agora-bg.org/

Завърши XIII-то издание на конкурса „АГОРА 2022“, който организира неправителствената организация „Активни Граждански Общности за Развитие и Алтернатива“ – АГОРА. Конкурсът се провежда в партньорство със Софийския университет „Климент Охридски", Народното читалище „Братство 1869" – град Кюстендил, Народното читалище „Обединение 1913" - град Кърджали и с подкрепата на  Министерството на културата. „Конкурсът АГОРА е плод на нашата безспорна любов към читалищата, вярата в бъдещето и в перспективите на тази организация. С конкурса АГОРА искаме да покажем различни модели, с които съвременното читалище работи. Това е една сцена, едно пространство, което показва иновациите, новото, различното, показва опитите и усилията на читалищата да намерят нови пътища и посоки в своето развитие“, сподели за Радио Благоевград Емилия Лисичкова, основател и председател на АГОРА.

Тази година участниците в конкурса са 40 от цялата страна, които се състезаваха за наградите в пет категории: „Общност в развитие”,  „Солидарност и хуманност”, „Изкуство и култура за развитие“, „Перспективи за израстване”, „Най-продуктивно партньорство“. Победителите можете да научите на: http://www.agora-bg.org/bg/news.html?newsid=789).

Сред наградените читалища са НЧ "Просвета - 1908" - село Баня, община Разлог, което бе отличено от Софийският университет с грамота  „Наследство БГ" за съхраняване на културното наследство. А журито на конкурса поощри със специалната награда „Ново начало” инициативата на НЧ "Самообразование - 1925" – село Бобораци, община Радомир за възстановяване дейността на читалището в селото.  

Работим с читалища с твърдата вяра и убеденост в потенциала, който те имат, да бъдат съвременна, модерна, актуална организация на общността. Организация, която да бъде чувствителна към потребностите на хората,  да ги събира, да прави моста между миналото и бъдещето, да свързва поколенията,  която създава пространство за бъдеще“, каза още Емилия Лисичкова и подчерта, че посоките, в които читалищата могат да се развиват, са много, защото и предизвикателствата са много големи. „И за да бъдеш актуален, трябва  да тичаш с тях, в много случаи трябва да ги изпреварваш“.

Интервюто с Емилия Лисичкова чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бобораци кани всички на мегдана с една благотворителна кауза

Благотворителен събор ще се състои на 31 август в радомирското село Бобораци. Празникът под надслов "В Бобораци на мегдана" цели да набере средства за подпомагане на дейността и ремонта на сградата на Народно читалище "Самообразование 1925 г." в селото. Организатори на събитието са Община Радомир, Кметство село Бобораци, НЧ „Самообразование – 1925г.“,..

публикувано на 29.08.24 в 17:57

Винари от Югозапада: Стафиди вместо грозде, ако не завали дъжд

Добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Лозарите с радост споделят, че от години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок. Но ако не завали дъжд и то по-продължителен, гроздето ще стане на стафиди, оплакват се винопроизводителите от региона. Кметът на село Илинденци..

публикувано на 29.08.24 в 10:02

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27

Водата трябва да се пести

Водата трябва да се пести -  това е израз, който употреби няколко пъти в интервюто за Радио Благоевград Емил Димитров- Ревизоро. Той е бивш народен представител, както и бивш министър на околната среда и водите. „Преди три години оставихме всички язовири пълни не за да приозвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ- ове,а за национален ресурс“ –..

публикувано на 28.08.24 в 11:16
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28