Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Имунизацията е най-добрата защита срещу тетануса

Гл. ас.д-р Магдалена Баймакова от Първа инфекциозна клиника във Военномедицинска академия-София коментира заболяването тетанус в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на БНР-Радио Благоевград.

Кой причинява тетануса?

  „Тетанусът е ваксинопредотвратимо заболяване, като човекът не е заразен за околните. Причинява се от т.нар. патоген Clostridium tetani и е грамположителен подвижен бактерий, който има способността да образува спори. Почвата е основен резервоар на патогена.“

Симптоми, инкубационен период

Инкубационният период е различен, в зависимост от клиничната форма на заболяването. Генарализираната форма обхваща цялото тяло или локализираната инфекция. Като разновидност на генерализираната форма е неонаталния тетанус. От групата на локализираните можем да отделим засягането в областта на главата на цефалгичната форма. Инкубационният период е от 3 до 21 дни. При възрастните се наблюдават леки неразположения, най-често в областта на нараняването, където проникват спорите, напрежение, дискомфорт, мравучкане. Но най-характерното и ориентира при поставяне на диагнозата, са спазмите на мускулатурата, напрежение на дъвкателната мускулатура, затруднения при отварянетона устата. Наблюдава се спазъм на мимическата мускулатура, при което лицето придобива характерен израз наречен печална усмивка. При бебетата се нарушава сукателния рефлекс. Постепенно тези спазми се разпространяват надолу по тялото, обхващайки дихателната мускулатура, гърчова симптоматика. Описани са най-високите фебрилни състояния до 42 градуса.


Поставяне на диагноза

Тетанусът е заболяване, при което ориентирът е клиничната картина. Достатъчни са данните на епидемиологичната анамнеза, наличието на нараняване, на входна врата, откъдето е постъпил патогенът и имунизационния статус на пациента.

Лечение на тетанус

Тетанусът е ваксинопредотвратимо заболяване, налична е високоимуногенна и безвредна ваксина, тя е включена активно в имунизационния календар. Единственият начин за превенция на тетануса е поставянето на ваксина. Лечението се провежда в болнични условия с човешки  гама-глобулин или противотетаничен серум, с който се неутрализира постъпили и циркулиращи в организма токсини. В допълнение към етиологичното лечение се включват и определени групи антибактериални медикаменти, както и реанимационни грижи.

  Важно е да се знае, че низшите спори са разпространени навсякъде около нас. Основен резервоар е почвата, откъдето се заразяват различни повърхности, предмети,  храни. Спорите попадат в почвата основно от тревопасните животни, в чийто гастроентестинален тракт се намират вегетативните форми. Чрез изпражненията попадат в околната среда. Пронивкайки чрез наранената кожа и лигавица, за спорите се създават благоприятни условия. В дълбоките прободни рани с некротични тъкани се отделя токсина.


  Превенция

   Имунизацията е най-добрата защита срещу тетануса. Общопрактикуващите лекари следят контингента, който трябва да бъде реимунизиран, за да има протекция. Препоръките на Световната здравна организация: при навършване 1 година на кърмачетата трябва да се направи първи курс, състоящ се от три дози ваксина. В юношеска възраст се правят реваксинации, като целта е да се получат общо 6 дози. След 25-та  година, на всеки 10 години общопрактикуващият лекар поставя бустерна инжекция. Ако определени хора са пропуснали този период, ако бременната жена няма завършен пълен ваксинационен курс – не е проблем да бъдат ваксинирани. Пропусналите трябва навреме да изпълнят тези указания. При настъпване на различни травматични нарянявания.

Вижте още

Мелник посреща поети и творци за XXIV издание на „Мелнишки вечери на поезията”.

И тази година г рад Мелник ще посрещне поети и творци за XXIV издание на фестивала „Мелнишки вечери на поезията”. На 10 и 11 юни авторите ще представят своето творчество сред невероятната природа и атмосфера под Мелнишките пирамиди. Събитието ще бъде открито с изпълнение на децата от благоевградската вокална група „Усмивка“ с ръководител..

обновено на 08.06.23 в 21:57

Със 115% повече са регистрираните тютюнопроизводители тази година

Тази година вписването в Регистъра на тютюнопроизводителите беше удължавано два пъти – един път до края на месец април и втори път до края на месец май. Това е една от причините ръстът на регистрираните през 2023 г. тютюнопроизводители да е със 115 % повече, в сравнение с миналата 2022 г. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев,..

публикувано на 08.06.23 в 12:27

Историите на един таксиметров шофьор

Той е таксиметров шофьор в Благоевград. Освен това е и музикант, фотограф, педагог, земеделец. Има си и артистичен псевдоним - Васиел. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка. Зад волана на жълтата кола Васил..

публикувано на 08.06.23 в 08:00
Силвия Домозетска

Джаз вечери на открито в Благоевград

Продължават празничните прояви по повод 30-та годишнина  на Биг Бенд – Благоевград . След впечатляващия концерт във вторник, жителите и гостите на Благоевград в три поредни вечери ще имат удоволствието да се насладят на джаз-концерти на открито. „ Това е една линия на приемственост на утвърдени музиканти професионалисти с млади хора, които..

публикувано на 07.06.23 в 14:12

Ангел Джамбазки: Скопие опитва натиск върху Европейския парламент

Българският евродепутат и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки предупреди за координирана атака, организирана от властите в Скопие във връзка с информация, че Европейският парламент започва преразглеждане на доклада за Република Северна Македония. „Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в..

публикувано на 07.06.23 в 12:22

„Денков-Габриел“ – кабинет на надеждата или на недоверието?

Вчера парламентът гласува и одобри за министър-председател акад. Николай Денков. "За" гласуваха 132, "против" - 69, без "въздържал се". Денков получи подкрепа от ГЕРБ-СДС (един "против"), ПП-ДБ, както и от двама народни представители от ДПС. Структурата на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС също беше подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше..

публикувано на 07.06.23 в 11:51

Доц. Елена Ставрова: Държавата няма да има финансови проблеми

Държавата няма да има финансови проблеми, тъй като икономиката се успокоява, трендът е възходящ – това прогнозира за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, ръководител на катедра „Финанси“ в Стопанския факултет на Югозападния университет – Благоевград. „ Държавата винаги има резерв и възможност да емитира държавни ценни книжа, тъй като нашият..

публикувано на 07.06.23 в 10:03