Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ученици от Петрич рисуваха текстилни торбички

6
Снимка: Катя Стоянова

Ученици от Петрич участват в еко инициативи, част от съвместна кампания на Община Петрич, Историческия музей – Петрич и Социално предприятие „Петрички следи“. В „Музейната работилница“ децата изрисуваха сами текстилни торби за многократна употреба, ушити от социалното предприятие в града. Кампанията е посветена на 21 май, Деня на НАТУРА 2000 и на 22 май, Деня на биоразнообразието. Целта е намаляване на употребата найлонови торбички в ежедневието ни, което често води до сериозни екологични проблеми, включително загуба на животински видове. 

„Заедно можем да се справим с всички тези екологични проблеми, затова стартирахме с най-малките, защото оттам започва промяната в начина на живот, в начина на мислене. В община Петрич имам много територии, които попадат в НАТУРА 2000, затова под формата на игри, забавления и изкуство, решихме да информираме най-малките. В инициативата участваха деца от втори до шести клас, включително“- коментира за Радио Благоевград инж. Катя Стоянова, ръководител „Културно наследство, туризъм и културен мениджмънт“ в Община Петрич.

Социално предприятие „Петрички следи“ също е партньор в кампанията. То е създадено по проект на Община Петрич, чиято цел е в ежедневието и социалната общност да се включат хора, които имат някакъв вид изолираност – със здравословни проблеми, трайно безработни и други.

„Именно, социалното ни предприятие осъществява дейност, свързана с ушиването на текстилни торби, но и не само. Децата в „Музейната работилница“ бяха облечени и обезопасени с престилки, които също се шият в социалното предприятие. И призивът ни е, че купувайки повече местни продукти, направени именно от социалното предприятие, ние даваме шанс на тези хора да бъдат интегрирани в обществото да се чувстват полезни“, допълни инж. Стоянова.

Тя съобщи, че кампанията продължава и през следващите месеци. В началото на юни, съвместно с РИОСВ – Благоевград, ще бъдат осъществени нови инициативи. Целите са дългосрочни, защото опазването на околната среда може да се случи само с общи усилия и действия.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Катя Стоянова:Галерия

Вижте още

Със 115% повече са регистрираните тютюнопроизводители тази година

Тази година вписването в Регистъра на тютюнопроизводителите беше удължавано два пъти – един път до края на месец април и втори път до края на месец май. Това е една от причините ръстът на регистрираните през 2023 г. тютюнопроизводители да е със 115 % повече, в сравнение с миналата 2022 г. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев,..

публикувано на 08.06.23 в 12:27

Историите на един таксиметров шофьор

Той е таксиметров шофьор в Благоевград. Освен това е и музикант, фотограф, педагог, земеделец. Има си и артистичен псевдоним - Васиел. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка. Зад волана на жълтата кола Васил..

публикувано на 08.06.23 в 08:00
Силвия Домозетска

Джаз вечери на открито в Благоевград

Продължават празничните прояви по повод 30-та годишнина  на Биг Бенд – Благоевград . След впечатляващия концерт във вторник, жителите и гостите на Благоевград в три поредни вечери ще имат удоволствието да се насладят на джаз-концерти на открито. „ Това е една линия на приемственост на утвърдени музиканти професионалисти с млади хора, които..

публикувано на 07.06.23 в 14:12

Ангел Джамбазки: Скопие опитва натиск върху Европейския парламент

Българският евродепутат и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки предупреди за координирана атака, организирана от властите в Скопие във връзка с информация, че Европейският парламент започва преразглеждане на доклада за Република Северна Македония. „Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в..

публикувано на 07.06.23 в 12:22

„Денков-Габриел“ – кабинет на надеждата или на недоверието?

Вчера парламентът гласува и одобри за министър-председател акад. Николай Денков. "За" гласуваха 132, "против" - 69, без "въздържал се". Денков получи подкрепа от ГЕРБ-СДС (един "против"), ПП-ДБ, както и от двама народни представители от ДПС. Структурата на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС също беше подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше..

публикувано на 07.06.23 в 11:51

Доц. Елена Ставрова: Държавата няма да има финансови проблеми

Държавата няма да има финансови проблеми, тъй като икономиката се успокоява, трендът е възходящ – това прогнозира за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, ръководител на катедра „Финанси“ в Стопанския факултет на Югозападния университет – Благоевград. „ Държавата винаги има резерв и възможност да емитира държавни ценни книжа, тъй като нашият..

публикувано на 07.06.23 в 10:03

20 години сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ – град Разлог

Разложкото сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ е национален координатор на Евро-средиземноморската фондация „Анна Линд". Неправителствената организация има зад гърба си десетки инициативи, проекти, решени проблеми, утвърдени партньорства. „ Създаване на мостове между култури, поколения, етноси, ценности – това е нашата марка “,..

публикувано на 07.06.23 в 09:49