Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Парад на училищата и „Библиотека за един ден“ на 24 май в Благоевград

Силвия Домозетска

Община Благоевград подготвя богата програма, с която ще бъде отбелязан подобаващо 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, и празник на града.

Тържествата ще започнат в 11 ч. с Парад на училищата. Шествието ще тръгне от Съдебната палата, ще премине през главната улица „Тодор Александров“ и ще стигне до площад „Георги Измирлиев“, където ще бъде  презентирано всяко едно от училищата.

„Много искаме да се случи тази празничност в този хубав ден с младостта, с пъстротата на учениците, на децата, на младите хора. Това е възможно да се случи и затова искаме да направим един първи по рода си подобен парад в Благоевград“, коментира за Радио Благоевград Силвия Домозетска, директор Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград.

В 12.30ч. е началото на празничния концерт на открита сцена, на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград. В него ще участват читалищни и ученически състави, школи и творчески колективи, представители на различни културни институции.

„Това е пъстър букет отново на младостта, дръзновението, творческия ентусиазъм на нашите деца. Но в концерта ще участват и възрастни хора, които посещават самодейните състави към Народното  читалище „Никола Вапцаров“. Читалищата, това са една уникална институция за нас, българите. Искаме да поставим в акцент точно чистотата на самодейния творчески подем и ентусиазъм, на хората, които посещават различни школи и състави, макар да имат собствени професии, но този досег до изкуството е много ценен“, допълни Домозетска.

Програмата ще продължи с традиционна Обща изложба в Градската художествена галерия, която ще има и конкурсен характер. Експозицията ще бъде открита в 17.00 часа, когато ще бъдат връчени и наградите на избраните от журито творци.

Предвидена е и специална награда на името на Христо Бараковски. Неговото семейство ще я връчи на благоевградска ученичка, която има изключителни постижения в сферата на науката и изкуствата, както в национален, така и международен мащаб.

В 19:00 часа на площад "Георги Измирлиев" ще премине първото шествие на абитуриенти от Благоевград. Дефилето ще бъде открито от абитуриентите от Езиковата гимназия „Академик Людмил Стоянов“.

Празникът ще завърши с дългоочаквания концерт на легендата на българската естрада Васил Найденов и неповторимата Силвия Кацарова. Любимите изпълнители ще излязат на една сцена в 20.00 часа на площад „Георги Измирлиев“.

Нов акцент в празничната програма на Община Благоевград е инициативата „Библиотека за един ден“, която ще бъде открита в Градската градина. Тя се осъществява съвместно с Регионалната библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград и с медийната подкрепа на Радио Благоевград.

„Къщичката, която тематично се преобразява вече няколко пъти, ще бъде „Библиотека за един ден“, където ще има възможност всеки, който не си е извадил читателска карта да го направи безплатно. Ще има служители на библиотеката, къщичката ще бъде една истинска заемна, ще бъде и читалня и библиотека, от която желаещите могат да си вземат книги и да четат. Да си пожелаем и времето да позволи всичко това да бъде на открито, за да се случат тези хубави събития“, коментира още Силвия  Домозетска, която пожела на всички слушатели и жители на Благоевград:

„Да бъдем общност, да бъдем заедно, да се обичаме, уважаваме и ценим! Тогава животът на всеки един от нас ще бъде по-пълноценен и по-съдържателен“.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Силвия Домозетска:БНР подкасти:

Вижте още

Със 115% повече са регистрираните тютюнопроизводители тази година

Тази година вписването в Регистъра на тютюнопроизводителите беше удължавано два пъти – един път до края на месец април и втори път до края на месец май. Това е една от причините ръстът на регистрираните през 2023 г. тютюнопроизводители да е със 115 % повече, в сравнение с миналата 2022 г. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев,..

публикувано на 08.06.23 в 12:27

Историите на един таксиметров шофьор

Той е таксиметров шофьор в Благоевград. Освен това е и музикант, фотограф, педагог, земеделец. Има си и артистичен псевдоним - Васиел. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка. Зад волана на жълтата кола Васил..

публикувано на 08.06.23 в 08:00
Силвия Домозетска

Джаз вечери на открито в Благоевград

Продължават празничните прояви по повод 30-та годишнина  на Биг Бенд – Благоевград . След впечатляващия концерт във вторник, жителите и гостите на Благоевград в три поредни вечери ще имат удоволствието да се насладят на джаз-концерти на открито. „ Това е една линия на приемственост на утвърдени музиканти професионалисти с млади хора, които..

публикувано на 07.06.23 в 14:12

Ангел Джамбазки: Скопие опитва натиск върху Европейския парламент

Българският евродепутат и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки предупреди за координирана атака, организирана от властите в Скопие във връзка с информация, че Европейският парламент започва преразглеждане на доклада за Република Северна Македония. „Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в..

публикувано на 07.06.23 в 12:22

„Денков-Габриел“ – кабинет на надеждата или на недоверието?

Вчера парламентът гласува и одобри за министър-председател акад. Николай Денков. "За" гласуваха 132, "против" - 69, без "въздържал се". Денков получи подкрепа от ГЕРБ-СДС (един "против"), ПП-ДБ, както и от двама народни представители от ДПС. Структурата на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС също беше подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше..

публикувано на 07.06.23 в 11:51

Доц. Елена Ставрова: Държавата няма да има финансови проблеми

Държавата няма да има финансови проблеми, тъй като икономиката се успокоява, трендът е възходящ – това прогнозира за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, ръководител на катедра „Финанси“ в Стопанския факултет на Югозападния университет – Благоевград. „ Държавата винаги има резерв и възможност да емитира държавни ценни книжа, тъй като нашият..

публикувано на 07.06.23 в 10:03

20 години сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ – град Разлог

Разложкото сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ е национален координатор на Евро-средиземноморската фондация „Анна Линд". Неправителствената организация има зад гърба си десетки инициативи, проекти, решени проблеми, утвърдени партньорства. „ Създаване на мостове между култури, поколения, етноси, ценности – това е нашата марка “,..

публикувано на 07.06.23 в 09:49