Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деца се състезаваха по безопасно каране на колело в Благоевград

Вторият кръг от шампионата по пътна безопасност и приложно колоездене за деца на възраст от 10 до 12 години бе открит днес на площад „Македония“ в Благоевград. Председателят на Национално движение по Приложно колоездене "Младежта за безопасност на движението" към Съюза на българските автомобилисти Светослав Кръстев благодари за подкрепата на всички присъстващи и организаторите Община Благоевград, СБА Благоевград, КАТ „Пътна полиция" - Благоевград, БЧК - Благоевград, НДПК - София, Регионалния инспекторат по образование и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. От своя страна председателят  на Съюза на българските автомобилисти в Благоевград Александър Цацев пожела успех на участниците.

Началото на състезанието бе поставено с управление по технически пътеки, където децата се сблъскаха с различни препятсвия по пътя си. Следват категорииите детско автоградче и отборни задачи. Шампионатът има за цел подрастващото поколение да се запознае с правилата за движение по пътищата и да се насърчи в карането на велосипед.

Сред състезателите се открои със своя спортен хъс участник от Берковица, който се качи върху велосипеда със счупена ръка. „Участвах с гипс, защото исках да спечеля и да отида на Европейско. Усетих подкрепата на отбора си и не ме болеше“, заяви пред Радио Благоевград малкият герой.

Благоевградските деца пък бяха представени от учениците на 9 ОУ „Пейо Яворов“, които смело се впуснаха в овладяването на всички препятствия по трасето.

Проявата се организира за 19-та година, като приложното колоездене съществува в страната ни от 42 години. Дейността се развива най-вече в обособени клубове в страната. „Финансова подкрепа на държавата липсва. Разчитаме на сдружения, фирми, спонсори, общините, които припознават каузата децата да бъдат насърчавани да карат велосипед. В последните години издръжката е трудна. Искаме да има повече отбори, повече деца. Надеждата крепи човека и си пожелавам да има повече хора. Опитваме се да привличаме бивши национални състезатели по колоездене, които да внасят енергия, да обновяват дейността, но трудно се намират хора, които да работят с децата.“, сподели пред Радио Благоевград председателят на Национално движение по Приложно колоездене "Младежта за безопасност на движението" към Съюза на българските автомобилисти Светослав Кръстев.

Репортаж на Ваня Бахчиванова 


БНР подкасти:

Вижте още

Радомирското село Долни Раковец посреща гости на Първия фестивал на чесъна

Радомирското село Долни Раковец е домакин на първия фестивал на чесъна. В продължение на два дни местни и гостуващи производители от страната представят традиционни продукти, а за доброто настроение на присъстващите бе представена и богата фолклорна програма.   Долнораковският чесън се отличава със своята дълготрайност и вкусови качества...

публикувано на 30.09.23 в 18:25

Министър Радев: Тертиториалните планове вече са изпратени

Тертиториалните планове за справедлив преход за въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил вече са изпратени в Брюксел. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след среща с административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток" 2, която продължи повече от 3 часа. След тричасова среща с административното ръководство на държавните..

публикувано на 30.09.23 в 17:31

"Фестивал Индия", който трябваше да се проведе в Петрич, е отменен

Това се случва след призив на Неврокопския митрополит Серафим към обществеността да не посещава събитието, чиято програма, според него, въвежда в религиозни практики, чужди и противоречащи на православната вяра и традиции.  Владиката казва в обръщението си, че предлаганите практики и учения в програмата на феста представляват социална заплаха, защото..

публикувано на 30.09.23 в 16:28

Енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол" обмислят как да продължат прoтестите си

Енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол" и миньорите от мини "Открит въгледобив" обмислят как да продължат протестите си, но ще изчакат резултатите от утрешната среща с премиера акад. Николай Денков. Това каза за БНР Йорданка Германова, координатор на КТ "Подкрепа" за региона. Енергетиците и миньорите от Бобов дол прекратиха протеста си в петък вечерта, като..

публикувано на 30.09.23 в 15:23

Мирен протест на миньори и енергетици в Перник

В подкрепа на колегите си от Стара Загора пернишките миньори и енергетици излязоха на мирен протест на републиканския път София - Кюстендил в района на автогарата.  Работещите издигнаха плакати с надписи „Трансформация, а не ликвидация”, „Искаме работа, а не подаяния”, „Не убивайте енергетиката на България”, „Долу зелената мафия”. Те са..

публикувано на 30.09.23 в 13:22

Енергийният министър отива при протестиращите енергетици, премиерът се среща със синдикатите

Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов отиват при протестиращите енергетици и миньори днес. Разговорите ще се проведат в 13 часа в ТЕЦ „Марица изток 2“. Поканени са легитимните синдикални представители на топлоелектрическата централа и на „Мини Марица-изток“. Ще участват също ръководствата на двете дружества...

публикувано на 30.09.23 в 09:34

„100 години „Пирин” /Земен/ - столетен, млад и вечен!” празнуват в Земен

100-годишен юбилей ще чества на 30 септември футболен клуб „Пирин” /Земен /, съобщи Кирил Кирилов, който е сред организаторите на празника. Той е под мотото „100 години „Пирин” /Земен/- столетен, млад и вечен!” и ще започне в 14 часа с мач на ветераните. Един срещу друг ще се изправят ветераните на местния „Пирин” и на „Левски” /София/...

публикувано на 30.09.23 в 08:34