Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със 115% повече са регистрираните тютюнопроизводители тази година

Тази година вписването в Регистъра на тютюнопроизводителите беше удължавано два пъти – един път до края на месец април и втори път до края на месец май. Това е една от причините ръстът на регистрираните през 2023 г. тютюнопроизводители да е със 115 % повече, в сравнение с миналата 2022 г. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн, ELTI.

„На фона на 3 443 земеделски стопани, регистрирани през миналата година, тази година в Регистъра на тютюнопроизводителите се вписаха 7 374 земеделски стопани, което е със 115% повече“, уточни председателят на НАТ-2010.

Според него, причините за този сериозен ръст на регистрираните тютюнопроизводителите са две. Първата е, че от тази година започва новият програмен период на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, който продължава до 2027 г. и всеки стопанин, който има намерение да кандидатства по европейски или национални финансови схеми, трябва да изпълни условието да бъде активен фермер.

„За Сектор “Тютюн“ това се постига по два начина – чрез вписване в Наредба 3 и регистриране като земеделски производител, и вторият алтернативен начин е, вписване в Регистъра на тютюнопроизводителя“, допълни браншовикът.

Филев открои любопитен факт, че от около 1500 тютюнопроизводители от цялата страна, които са поискали да актуализират данните си в Регистъра, около 400 са от област Благоевград.

„Това са тютюнопроизводителите, които в процеса на регистрация през новия Референтен период /2016, 2017, 2018 г./ са допуснали технически грешки, които като са установени, сега им се дава възможност те да бъдат коригирани. В много голям брой тези грешки не са допуснати от тютюнопроизводителите, а от служителите от общинските служби по земеделие“, коментира още Цветан Филев.

Той съобщи още, че според наскоро приетите промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, над 1600 тютюнопроизводители имат възможност да  актуализират данните си като площи и добити количества тютюн в упоменатите нови Референтни години, което ще им даде възможност за кандидатстват по обновената схема Преходна национална помощ за тютюн, като законни бенефициенти.

Въпреки неблагоприятното пролетно време, разсаждането на тютюна при трите сортови групи „Басми“, „Каба Кулак“ и „Бърлей“ е приключило на 100%. При сортова група „Виржиния“ има проблеми с разсада и известно закъснение на засаждането, което се очаква да приключи до края на месец юни.

Предстоят най-активните месеци за тютюнопроизводителите, така че количеството и качеството на бъдещата реколта е трудно да се предвиди, всичко зависи от времето и прилагането на добрите земеделски практики.

„Когато приключи изкупната кампания в края на месец декември и когато и последният тютюнев лист от съответната реколта е минал през кантара, тогава можем да говорим за обеми, за качество и за цени“, категоричен бе Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37