Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Със 115% повече са регистрираните тютюнопроизводители тази година

Тази година вписването в Регистъра на тютюнопроизводителите беше удължавано два пъти – един път до края на месец април и втори път до края на месец май. Това е една от причините ръстът на регистрираните през 2023 г. тютюнопроизводители да е със 115 % повече, в сравнение с миналата 2022 г. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн, ELTI.

„На фона на 3 443 земеделски стопани, регистрирани през миналата година, тази година в Регистъра на тютюнопроизводителите се вписаха 7 374 земеделски стопани, което е със 115% повече“, уточни председателят на НАТ-2010.

Според него, причините за този сериозен ръст на регистрираните тютюнопроизводителите са две. Първата е, че от тази година започва новият програмен период на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, който продължава до 2027 г. и всеки стопанин, който има намерение да кандидатства по европейски или национални финансови схеми, трябва да изпълни условието да бъде активен фермер.

„За Сектор “Тютюн“ това се постига по два начина – чрез вписване в Наредба 3 и регистриране като земеделски производител, и вторият алтернативен начин е, вписване в Регистъра на тютюнопроизводителя“, допълни браншовикът.

Филев открои любопитен факт, че от около 1500 тютюнопроизводители от цялата страна, които са поискали да актуализират данните си в Регистъра, около 400 са от област Благоевград.

„Това са тютюнопроизводителите, които в процеса на регистрация през новия Референтен период /2016, 2017, 2018 г./ са допуснали технически грешки, които като са установени, сега им се дава възможност те да бъдат коригирани. В много голям брой тези грешки не са допуснати от тютюнопроизводителите, а от служителите от общинските служби по земеделие“, коментира още Цветан Филев.

Той съобщи още, че според наскоро приетите промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, над 1600 тютюнопроизводители имат възможност да  актуализират данните си като площи и добити количества тютюн в упоменатите нови Референтни години, което ще им даде възможност за кандидатстват по обновената схема Преходна национална помощ за тютюн, като законни бенефициенти.

Въпреки неблагоприятното пролетно време, разсаждането на тютюна при трите сортови групи „Басми“, „Каба