Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици и експерти дискутираха законови промени за ВЕИ и климата

Природозащитната инициатива „Зелени закони“ и партньорите от „Грийнпийс“ – България, WWF – България, Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР – Варна) и други организации, инициираха дебат между граждани, политици и представители на бизнеса, по предлагани законодателни промени в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), Закона за ограничаване на изменението на климата (ЗОИК) и свързаните с тези промени политики.

„Приоритетните зони, които би трябвало да залегнат като обща дефиниция в Закона за енергия от възобновяеми източници, бе една от ключовите теми, която бе и най-дълго дискутираната. Конкретният повод, за да се случи точно сега този дебат, който по принцип е много важен е, че миналия месец минаха на първо четене в Парламента промените в този Закон за ВЕИ, предложени от служебното правителство. Общото мнение на всички участници в дебата бе, че те не са достатъчно добри и трябва да бъдат прецизирани при второ четене“, коментира за Радио Благоевград Вера Стаевска, ръководител екип на „Зелени Закони“.

Според нея, Законът за ВЕИ е важно да бъде приет, за да могат да се усвоят средствата от Плана за възстановяване и устойчивост от една страна, от друга страна, България трябва да изпълни наказателната процедура на Европейската комисия за Директивата за ВЕИ. Затова е важно страната ни да определи приоритетните зони, за да могат инвеститорите да насочат правилно мащабните си инвестиции.

„Другият важен акцент в дебата бе насочен към произвеждащите потребители. Целта е, на битово ниво, да се постигне енергийна независимост и вече толкова популярните соларни панели и малки мощности за производство на битово ниво, този тип устройства, да бъдат лесни за инсталация и без процедури. Важно е, битовите потребители да могат да се включват лесно в мрежата и да могат да продават на мрежата, когато има излишък от битово произведената енергия от ВЕИ, на същата цена, на която купуват от мрежата“, обясни още Вера Стаевска.

Това ще спомогне за развитието на огромна мощност от битови производства, които могат да намалят използвания ток от мрежата от 60 до 70%. Така ще се намалят битовите сметки за електроенергия, а и ще се справим по-ефективно с енергийната бедност.

Използването на вятъра и геотермалните възможности за производство на енергия, бяха също сред дискутираните теми в дебата.

„Вятърът е една огромна сила, която трябва да използваме разумно, защото трябва да опазваме и природата. Проблемът е, че тези мощности се поставят на места, където има конфликт с биоразнообразието. Знаете, че България вече беше осъдена от Европейския съюз за мощностите, изградени на Калиакра. Така че, нека да използваме силата на природата, но в полза и на природата, без да я увреждаме. Това е много важно. Ние, като един биологичен вид на тази планета, трябва да използваме ресурсите й без да се намесваме кризисно в живота на останалите биологични видове. Достатъчно разумни сме, надявам се, да го направим. Да ползваме, без да увреждаме“, апелира ръководителят на "Зелени закони".

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Вера Стаевска:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20