Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГКПП „Станке Лисичково“ ще бъде изцяло обновен

Граничният пункт между България и Северна Македония „Станке Лисичково“ дочака времето да бъде изцяло обновен. Хубавото е, че най-накрая започна изпълнението на проекта за неговата реконструкция и разширяване, лошото е, че чакането продължи 25 години.

Граничният пункт „Станке Лисичково-Делчево“  далеч не е от най-натоварените граници на страната ни. Но е важен - за тези, които си изкарват хляба с  превоз на стоки и правят бизнес в двата гранични района, както и за тези, които карат ски в нашите курорти или пътуват за море от Северна Македония към  Гърция през България.  Откакто е  отворена тази пътна връзка, не е променяно почти нищо. За разлика от комшиите, които имат  що-годе добра  пропускливост  на границата, на българска територия има по едно трасе на вход и изход за всички превозни средства и един единствен кантар за товарните камиони, по който стърчеше част от арматурата.


Най-сетне дойде време за реконструкция на този пункт, който изцяло ще бъде обновен. Първият опит  държавата направи през 1997 година, но след седмица всичко замръзна. 

 „Започналото разчистване на района около граничния пункт и наличието на строителна техника впечатли и хората, които преминаваха през границата, повечето от тях от РСМ към България. Едни по работа, други като туристи“, коментира за Българското национално радио Вяра Генова от Агенция „Митници“.

По думите й, потокът от автомобили и камиони няма да бъде спиран, но ще се наложи специална организация на движението.

„Освен това, ще бъдат съборени всички стари сгради и неугледни бараки и ще се изградят нови“, обясни още Ваня Генова.


Инвестицията от близо 16 милиона лева определено си струва, категорични са от Агенция „Митници“, които са възложители на проекта и собственици на целия терен около граничния пункт от 48 декара. През последните години се наблюдава  и трайна тенденция  дори пътуващите от Скопие към нашата страна да предпочитат този пункт.  

Какво се предвижда на тази важна  външна граница на ЕС и как реагираха хората, които  преминават през пункта и тези, които работят  там? Репортаж на Кети Тренчева, кореспондент на БНР:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Българското неделно училище във Варшава, Полша

Симеонка Велева е преподавател с почти 20 години трудов стаж. Неразделна част от професионалния ѝ опит е работата с деца. От 2011 г. преподава в Българското неделно училище „Дора Габе“ във Варшава, Полша. Неделното училище в полската столица се посещава от около 45-50 деца. От три години има открит филиал в Краков, където учениците са от 12 до 15..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Двете лица на войната в Украйна

С експерта по международни отношения проф. д-р Нина Дюлгерова коментирахме случващото се в Украйна. Настъплението на руските войски е отдавна коментирана тема. В последните дни първо място в информационните емисии заемат действията на елитни украински части на територията на Русия. Според последните данни украинските войски са завладели около 1000..

публикувано на 14.08.24 в 09:55
Георги Георгиев

В реализирането на проекти за 200 млн. лв. кметовете ще покажат своята продуктивност

През краткия си политически живот 50-ото Народно събрание успя да създаде редица добри и работещи законопроекти. С най-голяма значимост за всички е Законът за държавния бюджет, който осигури финансиране от близо 2000 милиона лева за различни проекти в област Благоевград. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Георги Георгиев, народен представител от..

публикувано на 13.08.24 в 13:43

Възход на спорта: България на 26-о място в олимпийската класация

България приключи Олимпиадата в Париж с 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала и на 26-о място от 206 държави, които участват. Олимпийските ни медалисти Боряна Калейн и Семен Новиков бяха  българските знаменосци на закриването на игрите. Около 70 000 зрители се събраха на "Стад дьо Франс" за закриването на 33-те летни олимпийски игри..

публикувано на 12.08.24 в 10:10

Защо загиват българските села?

Защо загиват българските села - о тговор получаваме от разговора с Ирина Йовчева председател на създаденото преди две години читалище „Пробуждане 2022“  в село Шипочано, община Кюстендил.   Селото е разположено в западните склонове на Конявската планина. Съществува от векове, но сегашното му състояние не е добро. Подробности научаваме от..

публикувано на 12.08.24 в 09:48

Уникална икона на Пресвета Богородица с Младенеца посрещат в Долни Раковец

За осма поредна госина в радомирското село Долни Радовец посрещат близо 200-годишна икона на Пресвета Богородица с Младенеца. Тази икона е единствената оцеляла от старинната църква “Св. Николай Чудотворец”. Светинята ще бъде в храма до 15 до 18 август. „Иконата е собственост на храма, но се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник...

публикувано на 11.08.24 в 15:32
Магдалена Борисова

Магдалена Борисова с нова книга за деца – „Горски истории“

Самоковската авторка Магдалена Борисова зарадва малките си почитатели с нова книга – „Горски истории“. Авторката остава вярна на стила си и отново залага на добротворчеството в своите истории. Посланието, което отправя Магдалена Борисова е да бъдем добри, да бъдем приятели – и малки, и големи. На страниците на книгата читателище ще..

публикувано на 11.08.24 в 15:16