Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемат заявления за помощ от 300 лв. за ученици

Снимка: архив

Агенцията за социално подпомагане започна да приема заявления за еднократна помощ от 300 лева за ученици записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас за учебната 2023/2024 година.  

Сумата се изплаща на два пъти. Половината, след влизане в сила на заповедта за отпускане, а остатъкът - в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Право на еднократната помощ имат всички деца, независимо дали учат в държавно, общинско или частно училище, при условие че живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. 300 лева получават родители, осиновители, приемни семейства, настойници, попечители, без значение от размера на техните доходи. Средствата подлежат на възстановяване, ако ученикът не постъпи в училище, не продължи да учи през втория учебен срок или в рамките на 1 месец от учебната година е допуснал отсъствия от 5 учебни часа без уважителни причини.

Документи, родителите и настойниците подават до 15 октомври в дирекциите “Социално подпомагане” по настоящия си адрес. 


По публикацията работи: Весела Сукалинска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът Байкушев и синдикатите на Ансамбъл „Пирин“, Камерна опера и Биг Бенд подписаха КТД

Кметът Методи Байкушев подписа Колективни трудови договори с представители на културните институти, с които се регламентират по-добри условия на труд и социални придобивки на служителите в Ансамбъл „Пирин“, Камерна опера и Биг Бенд-Благоевград. Споразуменията се сключиха по време на среща в кабинета на кмета, на която присъстваха още зам.-кметът по..

публикувано на 16.08.24 в 14:47

Нов дигитален гид оживява историята в РИМ - Благоевград

РИМ - Благоевград и “Подай уше” канят всички жители и гости на Благоевград да чуят историите в музея. Инициативата предлага на посетителите възможност да се потопят в богатата история на региона по един съвсем нов начин. "Подай уше" е интерактивен аудио гид, достъпен на английски, а скоро и на български език. Чрез сканиране на QR кодове,..

публикувано на 16.08.24 в 14:10

Задържаха 18-годишен дрогиран шофьор без книжка

18-годишен младеж е задържан за управление на автомобил без книжка и след употреба на наркотични вещества, съобщиха от полицията в Перник.            Около час след полунощ на тел. 112 бил получен сигнал за лек автомобил, движещ се по автомагистрала „Струма“ от столицата посока Перник. Съобщавало се, че колата е минала на червен светофар в София и щяла..

публикувано на 16.08.24 в 12:20

Наградиха служители на ЮЗДП за своя принос за потушаването на пожарите

Шестима служители на ЮЗДП бяха наградени за своя принос за потушаването на пожарите. Иван Ризов, Кирил Иванов, Васил Пуров, Росен Ичов, Стойко Велянов и Илиян Богомилов бяха наградени от Калин Стоянов – министър на вътрешните работи, който им благодари за тяхната самоотверженост и усилията, положени в борбата с пламъците на територията на..

публикувано на 16.08.24 в 11:52

МОН иска повече пари за участие на студенти, докторанти и специализанти в практиките

Увеличаване на парите за участие на студентите, докторантите и специализантите в студентските практики иска Министерството на образованието. Предложението за промяна в наредбата е публикувано за обществено обсъждане до септември.  Образователното ведомство предлага заплащането да бъде и за онези, които участват в системата на дуалното обучение. До..

публикувано на 16.08.24 в 11:37

Енергийният министър: Няма решение за хранилище за ядрени отпадъци у нас

Няма решение за изграждане на хранилище за погребване на ядрени отпадъци при нас, както и избрани терени, заяви енергийният министър Владимир Малинов в рамките на изслушването си в парламента. Той уточни, че за изграждането на такова депо са правени само предварителни проучвания на подходящи терени. "Изводът от тези предварителни проучвания е, че..

публикувано на 16.08.24 в 11:31

Заместник областен управител на Благоевград подаде оставка

Заместник областният управител на област Благоевград Елхан Кълков днес подаде заявление до министър-председателя на Р България, в което изрази желанието си да бъде освободен от длъжността. Г-н Кълков заяви, че причините да подаде оставка са лични. Той бе назначен за заместник областен управител  със Заповед № КВ-409 от 26 юни 2024 г. В..

публикувано на 16.08.24 в 10:05