Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Чолаков:

Хората, които коват законите у нас, следват първо политическите си интереси

Иван Чолаков

В Народното събрание има много добри професионалисти, но за съжаление техният глас не се чува. Нещата се решават, преди всичко, на политическо ниво. За съжаление, когото и да изберем за депутат, той започва да мисли първо като политик, а след това като експерт. И затова актовете, които ражда парламентът, особено последният, се водят не от една правилна регулация на обществените отношения, какъвто е смисълът на нормотворчеството, а от преследване на дребни, малки политически цели. Това заяви адвокат Иван Чолаков в ефира на Радио Благоевград.

Той определи последните законодателни изменения, касаещи нарушителите на пътя, като неефективни и неработещи.

„Точно тези разпоредби от Наказателния кодекс, които имаха за цел да санкционират водачи след употреба на алкохол или наркотици, бяха променяни през последните 15 години много често. И очевидно, всяка една от промените, която се правеше в наказателния закон в тази част поради популисткия си характер, се явяваше неефективна.

Тези промени не доведоха до намаляване на нарушителите. И всеки един специалист по наказателно право ще потвърди, че увеличаването на наказанията не води до намаляване на престъпленията.

Превенцията и неотменността на наказанието, както и бързото правораздаване, е инструментът, който намалява съответната престъпна дейност“, подчерта адвокат Чолаков.

Той е категоричен, че всички нарушители трябва да получават бързо и ефективно правосъдие.

„Сега за това деяние – шофиране след употреба на алкохол или наркотици, се предвиждат три наказания - лишаване от свобода, глоба и лишаване от право да се управлява МПС. За едно обикновено деяние без ПТП до момента се налагаха задължително три наказания. Сега към всичките тези три наказания прибавиха и отнемане на кола, което е популистка мярка. Сигурен съм, че съвсем скоро, като мине през контрола на съда в Люксембург, ще се окаже, че последната разпоредба не съответства на европейското законодателство, защото се явява прекомерно наказание“, заяви Чолаков.

Според него законодателните промени са писани набързо. Този начин на нормотворчество изключва възможността за обществено обсъждане, за да се чуе гласа на практикуващите юристи. Вместо това се чува гласът на политиците или на юристите, които никога не са влизали в съдебна зала.

Чолаков коментира и заявките да бъдат ремонтирани въпросните законодателни промени.

„Промените, според мен, ще бъдат направени не в насока да се коригира безумието, а за да се узакони. Вече започна отнемането на автомобили и на това се дава широка медийна гласност. А отнемането трябва да стане с присъдата на съда. Когато съдът признае водача за виновен, наложи му първо трите наказания, и чак след това се стигне до отнемането. А сега вече започнаха да отнемат автомобили без да има предвиден такъв ред в закона. И вместо някой министър да излезе и да каже: Извиняваме се за правната неграмотност на нашите служители, ще коригираме поведението им, прокуратурата взе да угажда на полицаите и да разпорежда изземването като веществено доказателство. Нещо, което първо не е необходимо. Как досега всичките тези дела се разглеждаха без превозното средство да се изземва като веществено доказателство“, попита Иван Чолаков.

„Видях и едно друго безумие на промените, които се писаха на коляно. По предложение на служебния министър Иван Демердиежв, МВР предлагаше да се криминализира отказът на водача да даде проба за алкохол или наркотици. Това предложение е взето на ангро и сложено в НК без да се осмисли други свързани с него поведения. В момента се предвижда лишаване от свобода за водач, който откаже да даде проба и е бил вече санкциониран административно за такъв отказ. Вече при повторен отказ е предвидена наказателна отговорност. Като в същото време не е предвидена такава наказателна отговорност, ако имаш влязла в сила присъда за шофиране с алкохол или накротици“, даде пример адвокатът.

Иван Чолаков определи като неадекватни опитите да се дефинира що е то интимна връзка.

„Тези изменения пак бяха писани по конкретен повод и отново прибързано. Ако погледнем брой 66 на ДВ, ще видим, че депутатите са приели множество изменения на същия този закон, голяма част от които са разумни и ще доведат до ефективно правоприлагане. Те влизат в сила от 2024 година. Но пропуснали да уредят дефиницията на интимната връзка, сложиха тази глупост в последните изменения“, коментира той.

Чолаков подчерта, че хората, които правят българското нормотворчество, следват само политическите си интереси. И прогнозира, че случаите, при които хората ще усещат липсата на справедливост, ще се множат.

Иван Чолаков коментира и наближаващите местни избори.

Той припомни, че вече има опит в местното управление.

„Моят политически опит е с голяма давност. Аз бях общински съветник в Сандански от 2003 до 2007 година. Тогава бях млад, разсъждавах по-емоционално. След като ми приключи мандатът, си бях поставил забрана десет години да не се занимавам с политическа дейност. Този срок изтече и сега вероятно ще проверя дали мога да бъда отново политически активен“, призна той.

Чолаков ще има своя кандидатска листа за общинския съвет.

„Ако хората ме подкрепят, вярвам, че ще бъде полезен за града и общината с това, което съм научил в правото“, увери той.

Цялото интервю с Иван Чолаков може да чуете в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37