Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислава Кутларска: Всяка българска носия е красива и крие своята история

Борислава Кутларска е един млад и деен човек от Разлог. Тя свири на тамбура, пее и танцува народни танци. Обича българския фолклор от съвсем малка и той се превръща в начин на живот за нея. Възпитаник е на читалището в Разлог - НЧ "15 септември 1903-1909", което смело заявява, че се явява сърцето на града, мястото, където младите хора получават не само уроци по фолклор, а и житейски такива. 

"За голяма част от отношението, което имам към българските традиции и фолклор, мога да благодаря на моето семейство, защото те винаги са до мен, около мен и сбъдват моите мечти. Огромна благодарност имам и към читалището в Разлог, където работят едни изключителни професионалисти, хора, които обичат българското и децата на Разлог. Те са ни възпитали на тази любов, те са ни предали техните знания и мога да кажа, че голяма част от това, че ние сме хора, се дължи на тях", разказва пред Радио Благоевград Борислава Кутларска. 

Юни месец тази година Борислава навърши 18 години. Тя участва във Фестивала на фолклорната носия - Жеравна вече в седем издания подред, но за първа година се явява в надпреварата за най-автентична празнична носия в категория "Жени", където сред 50 костюма, журито отсъди първото място именно за носията, която представи девойката от Разлог.

"Три пъти преди това съм участвала в категория "Деца", където спечелих три първи места за автентична носия, тази година, след като навърших 18, се явих в категория "Жени". Носията, която представих е бежанска носия. Тя идва от село Баница, Серес. Пренесена е в Разлог 1912-1913 година по време на бежанските вълни. Ппритежание е на Светла Бонкова, с която сме изключително близки и всяка година заедно посещаваме фестивала в Жеравна", споделя за предаването "С усмивка в събота" в ефира на Радио Благоевград Борислава Кутларска. 

Борислава казва, че за нея няма българска носия, която да не е красива и да не носи в себе си история. За това е изключително щастлива и развълнувана, че именно нейната носия бива удостоена с първото място. Освен за народния костюм, разложанката печели и специална награда за автентични пафти. 

"Първоначално бях доста притеснена дали ще се справя да разкажа всичко за носията така, както е зададено като изисквания от журито, но след като вече се впуснеш в това преживяване, просто претръпваш и цялата емоция те превзема. Чувството е уникално. Човек, който не е посещавал фестивала, не може да разбере каква е тази тръпка. Препоръчвам на всеки да посети фестивала, за да усети своя корен, да почувства себе си", призовава Борислава Кутларска.

"Мечтая за много неща. Мечтая за по-голямо личностно развитие не само във фолклора, но и за нещата, които съм си поставила като цели в живота. Мечтая хората да бъдат малко по-добри. Мечтая, когато видиш някой на улицата, просто да ти се усмихне и мечтая да има още много млади хора, обичащи фолклора като мен, които да поддържат тази искра у себе си и да я запалват и у околните", завършва Борислава. 

Чуйте интервюто на Ваня Бахчиванова с Борислава Кутларска в прикачения файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12