Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислава Кутларска: Всяка българска носия е красива и крие своята история

Борислава Кутларска е един млад и деен човек от Разлог. Тя свири на тамбура, пее и танцува народни танци. Обича българския фолклор от съвсем малка и той се превръща в начин на живот за нея. Възпитаник е на читалището в Разлог - НЧ "15 септември 1903-1909", което смело заявява, че се явява сърцето на града, мястото, където младите хора получават не само уроци по фолклор, а и житейски такива. 

"За голяма част от отношението, което имам към българските традиции и фолклор, мога да благодаря на моето семейство, защото те винаги са до мен, около мен и сбъдват моите мечти. Огромна благодарност имам и към читалището в Разлог, където работят едни изключителни професионалисти, хора, които обичат българското и децата на Разлог. Те са ни възпитали на тази любов, те са ни предали техните знания и мога да кажа, че голяма част от това, че ние сме хора, се дължи на тях", разказва пред Радио Благоевград Борислава Кутларска. 

Юни месец тази година Борислава навърши 18 години. Тя участва във Фестивала на фолклорната носия - Жеравна вече в седем издания подред, но за първа година се явява в надпреварата за най-автентична празнична носия в категория "Жени", където сред 50 костюма, журито отсъди първото място именно за носията, която представи девойката от Разлог.

"Три пъти преди това съм участвала в категория "Деца", където спечелих три първи места за автентична носия, тази година, след като навърших 18, се явих в категория "Жени". Носията, която представих е бежанска носия. Тя идва от село Баница, Серес. Пренесена е в Разлог 1912-1913 година по време на бежанските вълни. Ппритежание е на Светла Бонкова, с която сме изключително близки и всяка година заедно посещаваме фестивала в Жеравна", споделя за предаването "С усмивка в събота" в ефира на Радио Благоевград Борислава Кутларска. 

Борислава казва, че за нея няма българска носия, която да не е красива и да не носи в себе си история. За това е изключително щастлива и развълнувана, че именно нейната носия бива удостоена с първото място. Освен за народния костюм, разложанката печели и специална награда за автентични пафти. 

"Първоначално бях доста притеснена дали ще се справя да разкажа всичко за носията така, както е зададено като изисквания от журито, но след като вече се впуснеш в това преживяване, просто претръпваш и цялата емоция те превзема. Чувството е уникално. Човек, който не е посещавал фестивала, не може да разбере каква е тази тръпка. Препоръчвам на всеки да посети фестивала, за да усети своя корен, да почувства себе си", призовава Борислава Кутларска.

"Мечтая за много неща. Мечтая за по-голямо личностно развитие не само във фолклора, но и за нещата, които съм си поставила като цели в живота. Мечтая хората да бъдат малко по-добри. Мечтая, когато видиш някой на улицата, просто да ти се усмихне и мечтая да има още много млади хора, обичащи фолклора като мен, които да поддържат тази искра у себе си и да я запалват и у околните", завършва Борислава. 

Чуйте интервюто на Ваня Бахчиванова с Борислава Кутларска в прикачения файл.
БНР подкасти:

Вижте още

Как да използваме разумно изкуствения интелект?

Изкуственият интелект може да бъде един добър помощник при разумното му използване. Това каза проф. д-р Анна Лекова, дългогодишен изследовател в областта на човеко-машинния интерфейс на науките в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград. По време на интервюто проф. д-р Анна Лекова разговаря за работата с роботите, прилагането..

публикувано на 01.03.24 в 11:28
С директора на Центъра за високи постижения проф. Танев и с представител на МОН - Недялко Ташев

Ще заменят ли роботите човека?

Специалисти от различни области и студенти ще изследват изкуствения интелект и роботите. Това коментира професор Майяна Митевска в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград .  В отговор на въпросите свързани с технологиите, изкуствения интелект и роботите се създава психологически Център за иновативни интегративни модели на..

публикувано на 01.03.24 в 11:16

WWF посвещава кампанията си за Часа на Земята на хората и природата

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята кампания  „Подари природа. За нашето бъдеще“ . Тя е посветена на Часа на Земята, който тази година ще настъпи точно в 20:30 на 23-и март. Фокусът на кампанията е опазената околна среда и нейната основополагаща роля в нашия живот, благоденствие и икономика. Всяка секунда природата ни..

публикувано на 29.02.24 в 13:54

Още един ден повече …

Февруари е най-късият месец от годината, има 28 дни през обикновена година и 29 дни през високосната година, каквато е 2024-та. Февруари е единственият месец с по-малко от 30 дни. Но, има държави, в които е използвана датата 30 февруари.  Д-р Ирина Йовчева, председател на НЧ „Пробуждане-2022“ село Шипочано, общ. Кюстендил от името на читалището..

публикувано на 29.02.24 в 11:26

Съдебната система у нас се нуждае от промяна

На Общото събрание на адвокатурата в България е обсъждано състоянието на съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса . Голяма част от представителите на съдебната система в България работят спазвайки законите и Конституцията на страната. Това заяви в интервю за Радио Благоевград Мария Георгиева – председател на..

публикувано на 28.02.24 в 09:29

Мартеници с български шевици майсторят в Белица

Сръчните ръце на майстори от Белица изработват уникални мартенички в Традиционната работилница за занаяти „Планински знаци“. Припомняме, че това е едно творческо място, в което хората създават различни сувенири. Ръчно се произвеждат артикули, които са предимно от естествени материали, с дизайн, който е по-различен от масовото предлагане. В момента..

публикувано на 27.02.24 в 16:20

Наградата е плод на целия ми труд в гимназията

Милен Златев от кв. “Ораново” на грaд Симитли е сред тримата заслужили приз “Ученик на годината” в Годишните награди за образование по икономика в средните училища за 2023. Наградите бяха раздадени преди дни, като министърът на образованието проф. Галин Цоков ги връчи. Милен Златев е ученик 12-и клас в Професионална гимназия по икономика "Иван..

публикувано на 26.02.24 в 15:02