Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Айше Хасан: Все повече хората ценят истинските продукти

Айше Хасан е трето поколение фермер. Наследила е любовта към животните още от своите предци. Стопанството е ситуирано в живописното якорудско село Аврамово. В него се отглеждат 30 крави и 50 овце от локални породи. През зимата са на ясла, а от края на месец май до октомври са на свободна паша горе на Белмекен.

Правят прясно и кисело мляко, кашкавал и сирене от краве и овче мляко. Предлагат и сладка от горски плодове, които берат в планината. Намират пазари, като от 9 години имат магазин в София, предлагат продуктите и в ресторанти.

В стопанството в момента са включени трима души от семейството, не разчитат на външни хора. „Няма как да оставим на външен човек животните. Всеки го мързи да работи, иска само пари да взима “, категорична е Хасан.

Децата й се включват, но казва, че „повече си гледат живота“. Надява се един ден да поемат по пътя на семейството.

Обича да пробва различни комбинации за удоволствие. Прави сирене с чушки, кашкавал с чубрица. Предлага и на клиентите да опитат и много ги харесват.

„Софиянци ценят различното, но най-много харесват истинските продукти“, казва Айше Хасан.

Няма много време за себе си, най-много обича да се разхожда сред природата.

За трудностите, пред които са изправени в стопанството, за истинските продукти и хора чуйте в интервюто на Ива Сеизова с Айше Хасан:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца рисуваха благотворително за храма в село Изгрев

Деца рисуваха благотворително на фестивала „Изгрев от Айдара“ в благоевградското село Изгрев. Събраните средства ще отидат за довършване строителството на църквата „Свети Иван Рилски Чудотворец“ в населеното място. „Идеята за детския пленер дойда от желанието ни да надградим фестивала. Миналата година стартира първото издание на събитието с много..

публикувано на 11.09.24 в 11:34
Станимир Радулов

Светът е в голямо политико-икономическа криза, която ще роди нещо ново

Светът е в дълбока политико-икономическа криза. Част от тази криза е войната в Украйна, както и изборите в САЩ. Ситуацията е изключително особена и имам усещането, че се ражда нов свят, чийто очертания още не можем да ги видим ясно. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Станимир Радулов. Според него, в навечерието на поредните предсрочни..

публикувано на 11.09.24 в 11:17

В Кюстендил малките ученици ще имат нов учебен предмет

От началото на новата учебна година учениците от първи до четвърти клас в часовете на класния ръководител ще получават важна информация за значението на важни обекти в Кюстендил. Става дума за Художествената галерия „Владимир Димитров- Майстора“, за Историческия музей в града, за къщите-музеи на „Ильо Войвода“, на Димитър Пешев, Ефендиевата къща,..

публикувано на 11.09.24 в 09:47

„Неразказаните истории на българите“ в Абу Даби

От миналата година Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби работи по програмата „Неразказните истории на българите“ на МОН. Темата, по която работят, е  „Българските следи в модерното архитектурно наследство на Абу Даби“. Проучването показва, че през 60-те и 80-те години на миналия век талантливи български архитекти печелят международни..

публикувано на 09.09.24 в 15:49

Колко струва да подготвиш първолак

Първият учебен ден винаги носи вълнение и радост. Той е вълнуващ и за учениците, и за родителите. Но най-вече се вълнуват първокласниците. Дни преди 16 септeмври най-оживено е в книжарниците в Благоевград. "И тази година, както винаги, в последния момент стана подготовката за първия учебен ден", сподели книжарят Милена Юрукова. Според..

публикувано на 09.09.24 в 15:01

Земеделци настояват да се създаде държавен Застрахователен фонд при бедствия и аварии

На 100% е унищожена земеделската продукция в част от гоцеделчевските села - съобщи в ефира на Радио Благоевград Иван Сабахлъков, земеделски производител от Хаджидимово. Причината е падналият обилен дъжд с опустошителна градушка в съботния ден. Това е второто природно бедствие в района, което унищожава почти на 100%  тазгодишната земеделска..

публикувано на 09.09.24 в 14:11

Емил Костадинов: Няма уставен проблем БСП да се яви на изборите

Събитията, които наблюдаваме в БСП, не само в рамките на последните два месеца, а от дълго време, са заредени с висока доза драматизъм и това ме кара с болка да коментирам процесите от последните години. Имам претенцията, че съм предупредил за началото на такива бедствени процеси още преди 13-14 години по време на национален форум, но не е важно..

публикувано на 09.09.24 в 11:58