Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

26 партии и коалиции се регистрираха за местния вот в Благоевград

Общинската избирателна комисия - Благоевград регистрира десет инициативни комитета, две местни коалиции, двадесет и шест  партии и коалиции за участие в изборите, съобщи за Радио Благоевград Мартин Бусаров, председател на комисията. Той поясни, че срокът за това изтече на 18 септемвриа инициативните комитети са както за кмет на общината, така и за кмет на кметствата в селата Падеш, Церово, Рилци и Изгрев. Мартин Бусаров прогнозира поне десет кандидати за кмет на община Благоевград, но точният брой и имената им ще станат известни окончателно на  26 септември, когато изтича срокът за тяхната регистрация, както и за регистрацията на листите с кандидатите за общински съветници. 41 остават местата в Общинския съвет в Благоевград, „тъй като базата, от която взимаме данни за броя на населението по постоянен адрес в община Благоевград показва население от 117 300 жители с постоянен адрес, а според закона, всяка община над 100 000 жители има право на  41 общински съветници“, каза още Мартин Бусаров. Той съобщи, че със заповед на кмета на общината са образувани 147 избирателните секции в община Благоевград. Предстоят консултациите за състава на секционните избирателни комисии.

Интервюто с Мартин Бусаров чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Повишава се интересът към доброволчеството в Благоевград

16 нови доброволци вече са част от Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград. 8 от тях са жени, а отрядът вече наброява 32 души. Изборът на новите членове премина през два етапа – по документи и събеседване, след това одобрените членове бяха представени официално на общинското ръководство. Това са хора с..

публикувано на 02.10.23 в 13:44

Пряка е връзката между климатичните промени и домашното насилие

Изменението на климата все повече и по-често  води до редица физически и психични промени на индивидуално ниво. Икономическият стрес, породен от загубата на работа или финансова нестабилност отключва несигурност и гняв, увеличава риска от домашно насилие. „ Вече чрез много качествени изследвания се вижда как жени споделят, че мъжете им, останали..

публикувано на 02.10.23 в 10:25

Приключиха разкопките край село Брежани

В рамките на месец се състоя вторият етап от проучванията на едно от най-старите ранни неолитни селища в България в местността Равен край симитлийското село Брежани. Експедицията е дело на Регионалния исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова,  с участието на студенти и научни ръководители от специалност..

публикувано на 02.10.23 в 10:23

Октомври ще бъде по-топъл, есента – с наднормени валежи

Лятото на 2023 година е най-горещият сезон на Земята, поне откакто се правят метеорологични измервания, а в България - третото най-горещо лято за последните 44 години. „ Септември тази година си е типично летен месец и за много места в страната е по-топъл, отколкото беше месец юни – тоест есенният месец е по-топъл  от летния месец, което не се..

публикувано на 02.10.23 в 10:00

Българинът е в най-свободния си период

Не приемам твърденията за това, че българинът днес не е толкова свободен, колкото може да бъде. Днес имаме възможности да пътуваме в чужбина без ограничения. Не беше такова положението преди 10-ти ноември 1989 година. Тогава, за да отидеш до Петрич бе нужен открит лист. Наистина, нещата много се промениха през последните години – това заяви в..

публикувано на 02.10.23 в 09:34

Мери Бойс Бенд посреща есента с концерт

Групата Мери Бойс Бенд ще изнесе концерт "Отива си лятото, идва есента". Музикалното събитие е насрочено за 5-ти октомври в София За свойте фенове и всички меломани, Мери и момчетата от групата ще изпълнят заедно хитът "Непознати улици" - песен, която, от появата си през 2001-вагодина, до днес, е в Топ 100 на най-излъчваните български..

обновено на 01.10.23 в 14:55

"Аз съм Валентин" - първата фолклорна плоча от 30 години насам

Младият изпълнител Валентин Велчев е носител на наградите "Албум на годината 2023" за дебютния си проект "Аз съм Валентин" и "Певец на годината 2021" за дебют. На голямата сцена излиза през 2019 г. на фестивала "Пирин Фолк" в Сандански с "Пирински орли", за която получава наградата на журналистическото жури в конкурса за нова авторска песен, а след това я..

публикувано на 30.09.23 в 10:10