Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Божидар Иванов:

Плановете за трансформацията на въглищните райони не са конкретни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През следващите десетилетия  България трябва да спре производството на електрическа енергия от изкопаеми горива, по-конкретно от въглища. За страната ни това означава постепенно намаляване и евентуално затваряне на големи минни и енергийни комплекси в областите Перник, Кюстендил и Стара Загора. От Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ съобщиха, че с предложените за обществено обсъждане териториални планове за справедлив преход в трите въглищни района на страната пряко са застрашени 20 000 работни места, а косвено - засегнатите ще са над 80 000 души. „От моя гледна точка, основният проблем е забавянето в начина, по който се планират нещата в България", коментира за Радио Благоевград Божидар Иванов от университета “Еразъм“ - Ротердам, доктор по градско и регионално планиране и политики. 

Той подчерта, че цялостна икономическа и териториална трансформация на минни региони не е новост за Европа и света и посочи, че плановете за справедливия преход за нашите райони не са конкретни за начина, по който ще се осъществи този преход и не дават ясна дългосрочна перспектива за хората. „Запазване изцяло на публичните индустрии и на текущите енергийни практики, бих казал не е реалистично, защото това е процес, който ще се случи и ние сме изключително закъснели за него в България. Но можем да положим усилия да планираме в конкретен дългосрочен план конкретни стъпки за цялостна трансформация на тези региони, без да се опитваме да запазим тези индустрии“, посочи експертът и подчерта, че  конкретните планове зависят от конкретните специфики на съответните региони, че „хората са активни и се интересуват от темата.  Въпросът е, че тази енергия следва да се насочи към натиск в посока какво правим след това, а не в посока да запазим мините,  да запазим ТЕЦ- цовете. Нужно е да се търси диалог от всички заинтересовани страни. Всеки човек, който под някаква форма смята, че този процес е важен за него, да се опита да намери още един до него,  с който да разговаря за това и да мислят в посока следващи стъпки, какво друго можем да бъдем ние, освен минен регион“.

Интервюто с Божидар Иванов чуйте в звуковия файл.
Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Увеличават се болните с COVID-19 в Пиринско

„Увеличават се случаите с COVID-19 в област Благоевград, през изминалата седмица са потвърдени 45 случая, спрямо 13 отпреди 2 седмици. За Благоевград са 15, Сандански – 14“ -  каза в интервю за БНР-Радио Благоедград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград. По думите и до хоспитализации в..

публикувано на 03.10.23 в 14:34
Снимката и илюстративна -

Енергийният преход – справедлив или не

Днес премиерът Николай Денков се среща с представители на протестиращите енергетици и миньори. В разговорите ще участват и министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, както и представители на политически партии.  Припомняме, че вчера протестиращите работници във въглищните..

публикувано на 03.10.23 в 10:09

Повишава се интересът към доброволчеството в Благоевград

16 нови доброволци вече са част от Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград. 8 от тях са жени, а отрядът вече наброява 32 души. Изборът на новите членове премина през два етапа – по документи и събеседване, след това одобрените членове бяха представени официално на общинското ръководство. Това са хора с..

публикувано на 02.10.23 в 13:44

Пряка е връзката между климатичните промени и домашното насилие

Изменението на климата все повече и по-често  води до редица физически и психични промени на индивидуално ниво. Икономическият стрес, породен от загубата на работа или финансова нестабилност отключва несигурност и гняв, увеличава риска от домашно насилие. „ Вече чрез много качествени изследвания се вижда как жени споделят, че мъжете им, останали..

публикувано на 02.10.23 в 10:25

Приключиха разкопките край село Брежани

В рамките на месец се състоя вторият етап от проучванията на едно от най-старите ранни неолитни селища в България в местността Равен край симитлийското село Брежани. Експедицията е дело на Регионалния исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова,  с участието на студенти и научни ръководители от специалност..

публикувано на 02.10.23 в 10:23

Октомври ще бъде по-топъл, есента – с наднормени валежи

Лятото на 2023 година е най-горещият сезон на Земята, поне откакто се правят метеорологични измервания, а в България - третото най-горещо лято за последните 44 години. „ Септември тази година си е типично летен месец и за много места в страната е по-топъл, отколкото беше месец юни – тоест есенният месец е по-топъл  от летния месец, което не се..

публикувано на 02.10.23 в 10:00

Българинът е в най-свободния си период

Не приемам твърденията за това, че българинът днес не е толкова свободен, колкото може да бъде. Днес имаме възможности да пътуваме в чужбина без ограничения. Не беше такова положението преди 10-ти ноември 1989 година. Тогава, за да отидеш до Петрич бе нужен открит лист. Наистина, нещата много се промениха през последните години – това заяви в..

публикувано на 02.10.23 в 09:34