Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Климентина Герджикова:

Чернодробната стеатоза може да се избегне с промяна в начина на живот

Чернодробната стеатоза – същност и лечение – тема, която коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград гл.ас. д-р Климентина Герджикова дм от Клиниката по гастроентерология в „УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.

  „За съжаление това е често срещано състояние, което най-общо се дължи на натрупването на твърде много мазнини в черния дроб. Всичко това индикира за излишък от мастни натрупвания в организма. В някои случаи тези мазнини водят до възпаление на черния дроб, причиняват т.нар. липидна пероксидация и оксидативен стрес, чийто резултат е разрушаване на чернодробната клетка. Ние, спецалистите можем  да разберем за това разрушаване с повишаването на чернодробните ензими асат и алат. Добрата новина е, че болестта може да се избегне, и/или да има пълно обратно развитие единствено с промяна на начина на живот“ – каза д-р Герджикова и очерта етапите в развитието на стеатозната болест. Здравият черен дроб  съдържа малко количество мазнини. Болестта започва, когато тяхното количество надхвърли 5-10% от теглото на черния дроб. При около 20% от хората с това състояние, мастната чернодробна болест се влошава във времето и прогресията и минава през три етапа. „В началото черния дроб се възпалява, което започва да разрушава тъканите. Този етап се нарича стеатохепатит. След това започва формирането на съединителна тъкан в зоните на възпаление и този етап се нарича фиброза. Съединителната тъкан започва да заменя здравата тъкан на черния дроб и вече влизаме в етапа на цирозата. Цирозата променя нормалната чернодробна архитектура, а с нея неминуемо и нормалното чернодробно функциониране. Цирозата може да доведе и до чернодробна недостатъчност и за съжаление при 1/3 от пациентите и до най-тежкото усложнение чернодробен рак“.



   Като цяло стеатозната болест е безсимптомна, докато не прогресира до цироза. Ако са налични симптоми, те са свързани с цирозата – коремна болка или дискомфорт в горния коремен квадрант, гадене, липса на апетит, загуба на тегло. В по-късните етапи на прогресията е възможно пожълтяване на кожата и склерите, оток в коремната област и крайниците, екстремна умора и слабост. „Много важно е да отбележим, че диагнозата на това заболяване е ехографска, ултразвукова, и тя може да бъде поставена единствено от ехографист-изследовател“.

   Болестта засяга всеки трети възрастен и едно на десет деца. Данните са от ново мащабно проучване в САЩ. Рисковите групи обхващат жените след менопауза, хора с висока степен на затлъстяване, с голяма коремна обиколка, високо кръвно налягане, съществуващ диабет, повишени нива на холестерол, пациенти с обструктивна сънна апнея и тези, които приемат определени лекарства като стероиди и такива, които влияят върху инсулиновата рецепция, кръвно-захарните нива и липидния профил. Повече са застрашени хората, консумиращи алкохол, тъй като механизмите, по които се появява алкохолната чернодробна болест са почти същите, индуцирани от тази с мастни натрупвания.


  Д-р Герджикова коментира и терапевтичните подходи при лечението на чернодробната стеатоза„Добре е да се започне с опит за промяна в начина на живот, а не директно с медикаменти. Избягването на алкохола е задължително, абстиненцията е безалтернативна в случая. Свалянето на поне 5% от телесното тегло. Разбира се, необходимо е лечение на наличната инсулинова резистентност, на захарния диабет, високия холестерол, лечение на артериалната хипертония. Много важни и необходими са редовните физически натоварвания – 40-45 минути на ден. Но такива натоварвания, които изпотяват гърба на пациента. 10-те хиляди крачки за жалост не вършат работа, освен ако те не са изминати за много кратък период от време. Също добавянето на витамин Е и на омега 3 мастни киселини, които имат мощен антиоксидантен ефект“.

  Д-р Герджикова посочи, че стеатозната болест е едно от заболяванията, които прогресират бавно. „Здравият черен дроб се превръща в стеатозен при 1/3 от хората със споменатите рискови фактори за среден период от около 10 години. До възпалението се стига след още няколко години, но то е обратимо ако се работи върху тези фактори. Половината от нелекуваните със стеатохепатит, могат да прогресират до стеатоза и тук промените са необратими, а 1/3 от тези с цироза стигат до хепатоцелуларен карцином, който е един много тежък рак.“

 

  За хора със стеатозна болест е препоръчителна средиземноморската диета, състояща се предимно от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, овесени ядки, леща, бобови култури, кафяв ориз, булгур, лимец. Като единствен източник на мазнини е зехтинът, като и умерената консумация на богати на омега 3 мастни киселини риби – сьомга, малко количество обезмаслени млечни продукти, бяло месо. Ползите от тази диета са доказани и широко застъпени.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37