🎂 3 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Климентина Герджикова:

Чернодробната стеатоза може да се избегне с промяна в начина на живот

Чернодробната стеатоза – същност и лечение – тема, която коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград гл.ас. д-р Климентина Герджикова дм от Клиниката по гастроентерология в „УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.

  „За съжаление това е често срещано състояние, което най-общо се дължи на натрупването на твърде много мазнини в черния дроб. Всичко това индикира за излишък от мастни натрупвания в организма. В някои случаи тези мазнини водят до възпаление на черния дроб, причиняват т.нар. липидна пероксидация и оксидативен стрес, чийто резултат е разрушаване на чернодробната клетка. Ние, спецалистите можем  да разберем за това разрушаване с повишаването на чернодробните ензими асат и алат. Добрата новина е, че болестта може да се избегне, и/или да има пълно обратно развитие единствено с промяна на начина на живот“ – каза д-р Герджикова и очерта етапите в развитието на стеатозната болест. Здравият черен дроб  съдържа малко количество мазнини. Болестта започва, когато тяхното количество надхвърли 5-10% от теглото на черния дроб. При около 20% от хората с това състояние, мастната чернодробна болест се влошава във времето и прогресията и минава през три етапа. „В началото черния дроб се възпалява, което започва да разрушава тъканите. Този етап се нарича стеатохепатит. След това започва формирането на съединителна тъкан в зоните на възпаление и този етап се нарича фиброза. Съединителната тъкан започва да заменя здравата тъкан на черния дроб и вече влизаме в етапа на цирозата. Цирозата променя нормалната чернодробна архитектура, а с нея неминуемо и нормалното чернодробно функциониране. Цирозата може да доведе и до чернодробна недостатъчност и за съжаление при 1/3 от пациентите и до най-тежкото усложнение чернодробен рак“.   Като цяло стеатозната болест е безсимптомна, докато не прогресира до цироза. Ако са налични симптоми, те са свързани с цирозата – коремна болка или дискомфорт в горния коремен квадрант, гадене, липса на апетит, загуба на тегло. В по-късните етапи на прогресията е възможно пожълтяване на кожата и склерите, оток в коремната област и крайниците, екстремна умора и слабост. „Много важно е да отбележим, че диагнозата на това заболяване е ехографска, ултразвукова, и тя може да бъде поставена единствено от ехографист-изследовател“.

   Болестта засяга всеки трети възрастен и едно на десет деца. Данните са от ново мащабно проучване в САЩ. Рисковите групи обхващат жените след менопауза, хора с висока степен на затлъстяване, с голяма коремна обиколка, високо кръвно налягане, съществуващ диабет, повишени нива на холестерол, пациенти с обструктивна сънна апнея и тези, които приемат определени лекарства като стероиди и такива, които влияят върху инсулиновата рецепция, кръвно-захарните нива и липидния профил. Повече са застрашени хората, консумиращи алкохол, тъй като механизмите, по които се появява алкохолната чернодробна болест са почти същите, индуцирани от тази с мастни натрупвания.


  Д-р Герджикова коментира и терапевтичните подходи при лечението на чернодробната стеатоза„Добре е да се започне с опит за промяна в начина на живот, а не директно с медикаменти. Избягването на алкохола е задължително, абстиненцията е безалтернативна в случая. Свалянето на поне 5% от телесното тегло. Разбира се, необходимо е лечение на наличната инсулинова резистентност, на захарния диабет, високия холестерол, лечение на артериалната хипертония. Много важни и необходими са редовните физически натоварвания – 40-45 минути на ден. Но такива натоварвания, които изпотяват гърба на пациента. 10-те хиляди крачки за жалост не вършат работа, освен ако те не са изминати за много кратък период от време. Също добавянето на витамин Е и на омега 3 мастни киселини, които имат мощен антиоксидантен ефект“.

  Д-р Герджикова посочи, че стеатозната болест е едно от заболяванията, които прогресират бавно. „Здравият черен дроб се превръща в стеатозен при 1/3 от хората със споменатите рискови фактори за среден период от около 10 години. До възпалението се стига след още няколко години, но то е обратимо ако се работи върху тези фактори. Половината от нелекуваните със стеатохепатит, могат да прогресират до стеатоза и тук промените са необратими, а 1/3 от тези с цироза стигат до хепатоцелуларен карцином, който е един много тежък рак.“

 

  За хора със стеатозна болест е препоръчителна средиземноморската диета, състояща се предимно от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, овесени ядки, леща, бобови култури, кафяв ориз, булгур, лимец. Като единствен източник на мазнини е зехтинът, като и умерената консумация на богати на омега 3 мастни киселини риби – сьомга, малко количество обезмаслени млечни продукти, бяло месо. Ползите от тази диета са доказани и широко застъпени.Галерия

Вижте още

Съдовият хирург д-р Борис Илчев ще преглежда в Сандански

Д-р Борис Илчев от Клиниката по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, ще преглежда в град Сандански на 9 и 10 декември 2023 г. Прегледите ще се извършват в МДЛ „Мед-Диа“ гр. Сандански, ул. „Осми март“ № 5, с предварително записан час на тел. +359 87 8589048.   Консултациите са насочени към пациенти със съмнения, или с..

публикувано на 07.12.23 в 14:36

Донка Найденова: Радио Благоевград е моята радост и моят лек в болката

Донка Найденова е сред емблематичните гласове в ефира на Радио Благоевград. Професионалният ѝ път в медията започва през 1986г. Първите си стъпки прави като репортер и част от новинарския колектив. Борбена, заредена с оптимизъм и огромен професионален хъс, Донка преминава различни етапи от своето професионално развитие. „В ефира на Радио..

публикувано на 07.12.23 в 13:13

Зимата увеличава сърдечносъдовите инциденти

Студеното време е рисков фактор за обострянето на симптомите при някои кардиологични заболявания. Тема, която коментира в рубриката „В ритъма на сърцето“ на БНР-Радио Благоевград доц. д-р Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна образна диагностика и медицински  директор на Центъра по сърдечносъдови заболявания...

публикувано на 06.12.23 в 16:07

Здравка Чимева: Китай живее в бъдещето

   Здравка Чимева, туроператор и председател на Сдружение „Движение „Ние жените“  разказа в студиото на БНР-Радио Благоевград за 10-дневното си пътуване до градовете Пекин, Шанхай и Сиан в Китай, заедно с 20 свои колеги от България. Всеки, които се е докоснал до Китай и необятната му култура и традиции - определя като един нов свят...

публикувано на 06.12.23 в 14:06

Здравословно хранене по време на коледните пости

Здравословното хранене по време на рождественските пости бе акцент в рубриката „Полезно е да знаем“ по Радио Благоевград . Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, планираното,  балансираното и разнообразно хранене по време на постите през зимния сезон, има огромни ползи за организма. Затова трябва да прибягваме към него,..

публикувано на 04.12.23 в 15:18

"Живото човешко съкровище" Мадлен Божилова и кюстендилската носия

Мадлен Божилова Амин е единствената българка, която изработва по автентичен начин традиционнната кюстендилска дреха, наречена сая. Тя успя да възстанови старинната техника за изработка на златното чорбаджийско бикме, забравена през последните 100 години, което й донесе и приза от ЮНЕСКО "Живото човешко съкровище". Всичко започва преди няколко години,..

публикувано на 04.12.23 в 14:28

Николай Петков: Почти е изчерпано времето за ограничаване на глобалното затопляне

От 30 ноември до 12 декември 2023 година Дубай, Обединените арабски емирства, е домакин на 28-та годишна среща на върха , по-известена като COP28. Делегати от 197 държави и представители на множество организации обсъждат и договарят важни въпроси, свързани с ограничаването и справянето с климатичните промени. Общият брой на всички участници..

публикувано на 04.12.23 в 11:01