Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Елица Станева – Бритън:

Пряка е връзката между климатичните промени и домашното насилие

Автор:

Изменението на климата все повече и по-често  води до редица физически и психични промени на индивидуално ниво. Икономическият стрес, породен от загубата на работа или финансова нестабилност отключва несигурност и гняв, увеличава риска от домашно насилие. „Вече чрез много качествени изследвания се вижда как жени споделят, че мъжете им, останали без работа, остават вкъщи и ги изкарват виновни. Започва било с физически или психически тормоз, а много напускат домовете си“, коментира за Радио Благоевград психологът Елица Станева – Бритън, част от авторския екип на платформата „Климатека“. 

Проучвания сочат, че повишаването на годишните температури с 1°C води до 6% повишаване на случаите на домашно насилие. А за 2022 година в България жертвите на домашно насилие са нараснали 4 пъти. „Тук наистина трябва да обърнем по-специфично внимание на финансовата несигурност, която в момента наблюдаваме, поради екстремните явления, заради които много семейства останаха без дом. Също така тази връзка се забеляза и по време на COVID, породена от обстоятелствата, че много семейства загубиха и работа, и останаха физически затворени един от друг, което  естествено поражда и стрес, и форма на агресия“, очерта картината в нашата страна психологът.

Интервюто с Елица Станева – Бритън чуйте в звуковия файл.БНР подкасти:

Вижте още

Вечер на Средиземноморието в Благоевград на 8 декември

С вечер на Средиземноморивто и концерт, организиран от сдружение "Международни инициативи за сътрудничество,  град Разлог", в качеството си на национален координатор на Българската мрежа „Анна Линд“ отправят послание за мир. Концертът за отбелязване на  Денят на Средиземноморието ще бъде на 8 декември от 19 часа в  Благоевград , входът е свободен...

публикувано на 29.11.23 в 18:54

Самоконтролът е много важен елемент от цялостното лечение на диабета

14 ноември е Световния ден за борба с диабета. Той се отбелязва в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милиони хора по света, страдащи от заболяването. Доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, коментира рисковете които крие диабетът, контролът и..

публикувано на 27.11.23 в 14:52

Пчелни продукти и мед за по-добър имунитет

Медът и пчелните продукти са не само много вкусни, но и полезни, особено през този сезон, когато защитните сили на организма са атакувани от студа и вирусните заболявания. В това е категорична Ралица Петкова, дългогодишен, потомствен пчелар от Благоевград, която произвежда и продава мед и пчелни продукти. Тя бе гост в рубриката „Полезно е да..

публикувано на 27.11.23 в 14:26

Продължава възстановяването на електрозахранването в три села в община Благоевград

14 са били населените места в община Благоевград в неделния ден, които са били изцяло или отчасти без ток. „ Възстановяването на електрозахранването беше първата задача пре д екипит е от община Благоевград, които трябваше да се справят с усложнената зимна об становка след падналия в събота обилен сняг . Проблеми с тока в неделя имаше..

публикувано на 27.11.23 в 11:24

Гергана Вълчева: „Тъмната“ страна на бързата мода е опасна и разнолика

Все повече изследвания доказват, че модната индустрия нанася огромни щети на околната среда и обществото .  Бързата мода: бързо купуване, кратко носене, ниска цена за потребителя е с висока цена за околната среда. Става дума за дългосрочно замърсяване с токсични бои, с материи на петролна основа, микропластмаси, изразходване на огромни количества..

публикувано на 27.11.23 в 11:05

Започна конкурсът на Български пощи „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“

До 18 декември 2023 година е отворен традиционният детски конкурс на Български пощи „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“. „ Участието в конкурса спомага за развиване на въображението на децата, за начина, по който те да се изкажат, да се научат да пишат писма “, каза за Радио Благоевград Николина Андонова от Регионалната пощенска станция в..

публикувано на 27.11.23 в 10:41

Moreno и черно бяла атмосфера в „На ръба на земята“

След като пусна, в много цвят и ритъм, тоталния летен хит „Има ли цветя“ (със специалното участие на Любо Киров) Moreno сменя посоката. Новата му песен „На ръба на земята“ е в баладично настроение, а клипът- изцяло в черно бяла атмосфера. За оформянето на текста изпълнителят отново работи със Siimbad, като дори признава, че неговата роля за..

обновено на 26.11.23 в 16:21