Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишава се интересът към доброволчеството в Благоевград

16 нови доброволци вече са част от Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград. 8 от тях са жени, а отрядът вече наброява 32 души.

Изборът на новите членове премина през два етапа – по документи и събеседване, след това одобрените членове бяха представени официално на общинското ръководство. Това са хора с различни професии, готови да помагат при нужда на обществото и гражданите.

„Изборът не беше труден. Доброволците имат желание да се включат в доброволното формирование и готовност да помагат, което е най-важното за всеки единн доброволец“, коментира за Радио Благоевград Явор Хаджиев, ръководител на Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград.

Обученията, които ще преминат новите доброволци са две – едното е в Центъра за Спешна медицинска помощ - първа долекарска помощ и в Районата служба „Пожарна безопасност и защита на населението“  в Благоевград – пожарогасене и спасяване.

„Това са двата задължителни профила, които трябва да премине всеки доброволец. След това ще има задължителни три месечни обучения и ако бъдем поканени на различни учения, ще се включим и в тях. Надявам се, че в началото на следващата година, новите доброволци ще бъдат напълно готови да са пълноправни членове на доброволното формирование“, допълни Хаджиев.

Присъствието на дамите във формированието вече е изравнено с числеността на мъжете. Задачите се разпределят така, че да са лесни за изпълнение и да не затрудняват доброволците. Те са съобразени с физическите сили и възможности на всеки доброволец. На този етап не се предвижда увеличение числеността на членовете в доброволното формирование, защото техният брой трябва да съответства на числеността на жителите в община Благоевград. Финансирането на тяхната дейност се поема от републиканския бюждет.

„Ако Общинският съвет в Благоевград реши да разшири числеността на доброволците, той трябва да гласува средства за тяхната издръжка от общинския бюджет. Радвам се, че конкурсът премина успешно, имаше достатъчен брой доброволци. Това, може би се дължи на факта, че през последните години сме достатъчно активни и може би това е подтикнало повече хора да се включат към нашия екип, защото виждат, че действително имаме сили и възможности, когато сме единни да помагаме“, коментира още ръководителят на Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Явор Хаджиев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20