Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Интернет за всички 55+” в село Баничан

Възрастните хора в гоцеделчевското село Баничан вече не са дигитално изолирани. Тези от тях, които имат желание, могат да се потопят в необятния свят на информационните технологии, благодарение на една чудесна инициатива под надслов “Интернет за всички 55+”, която се реализира със съдействието на местното читалище “Изгрев 1930”. Идеята е, чрез видеонаблюдение, непонятните и чужди за повечето хора от третата възраст информационни технологии, да станат по-разбираеми и използваеми.

„Това е една дългосрочна инициатива, която започна още през 2019 годин. Тя е насочена към възрастните хора, да не се чувстват дигитално изолирани. С нашето обучение, което е безплатно, целим да се запознаят с работата с компютри, таблети и телефони. Тъй като виждаме, че младите хора се раждат едва ли не с таблет в ръка, то възрастните хора се чувстват като изолирани от тези информационни технологии. Точно тази изолация искаме да премахнем чрез това обучение, което реализираме съвместно с Асоциация съвременни читалища. Ние бяхме едно от 40-те читалища избрани в страната и сме първите, които реализират този проект в област Благоевград. Радвам се, че се включиха възрастни хора в това обучение“, коментира за Радио Благоевград Румяна Джибова, секретар на Читалище „Изгрев 1930“ в гоцеделчевското село Баничан.

Видео уроците се провеждат в сградата на читалището, като до момента се обучават около осем възрастни хора, но се приемат и нови желаещи да овладяват информационните технологии. Обучителните курсове са стартирали през септември и ще продължат до края на ноември. Темите са около 15, като всеки видео урок продължава около 5-6 минути.

„Тази видеоуроци са разработени да бъдат практични за тях. От тях възрастните хора научават как могат да пазаруват от интернет, как да си включат телефона, как да различават, че интернет не е безопасно място, как могат да изпратят онлайн картичка на любим човек или приятел. В началото възрастните хора приемаха тези нови знания малко плахо, но след като им се разкаже за какво точно иде реч, им става много забавно“, допълни читалищният  секретар.

Всеки обучаващ се може да провери своите знания като попълни тест, публикуван в учебното помагало, което получават участниците в проекта. На 20 декември, възрастните хора преминали обучението, могат да участват в томбола с награди, подготвени от организаторите на инициативата, като стимул за положените усилия.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Румяна Джибова:БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53