Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводителите настояват за 71 млн. лева за Преходна помощ за 2023 г.

Министерството на земеделието и храните ще настоява да се запази Преходната национална помощ за сектор „Тютюн“, заради социалното и демографско значение на тази мярка. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на проведения във вторник Консултативен съвет по тютюна. На него бяха коментирани и други важни теми, като средствата по схемата de minimis за регистрираните през тази година тютюнопроизводители и проблемите в сектора.

Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, НАТ-2010 и президент на Европейската организация на суровия тютюн, ELTI, потвърди за Радио Благоевград, че и тютюнопроизводителите вече са получи по 134 лева на декар от извънредната помощ за справяне с последствията от войната в Украйна, за тази година.

„Дано, да не се налага за получавама такава извънредна помощ и за войната, която тепърва започва в Израел“, допълни браншовикът.

По отношение на помощта по de minimis, която също е била акцент в Консултативния съвет, Филев коментира, че и останалите сектори като лозя, картофи и тютюн, са подходящи за ползватели на тази схема като сектори, в това число и отглеждащите сливи и десертно грозде.

По отношение на другия акцент – определянето на единичните ставки по сортови групи тютюн по Схемата Преходна национална помощ за 2023 г., ще се наложи на тютюнопроизводителите да изчакат приемането на националния бюджет за 2024 г., където ще бъдат заложени средствата и за този финансов инструмент.

„Такъв финансов инструмент е заложен в „Стратегическия план на България“, съобразено с Общата селскостопанска политика на Европейския съюз 2023-2027 г. Или по друг начин казано, този финансов инструмент е подсигурен за пет години напред. Като безпрецедентен случай, може би, е решението от проведения Консултативен съвет по тютюна, подкрепено от трите основни браншови организации, по две много важни теми. Първата, касае общия пакет средства за 2023 г., които трябва да бъдат заложени в националния бюджет за 2024 г. Настояваме единодушно, те да са в размер на 71 милиона лева. Първата година от новия програмен период е много важна, защото тази сума от първата година на кандидатстване, през следващите четири години ще намалява с 5% на годишна база. Тоест, нещата напред ще бъдат по предсказуеми. По втората тема – за единичните ставки за тютюна, смятам, че е още рано да говорим, защото не знаем колко ще бъде финансовият бюджет за 2024 г. Похвално е, че Министерството на земеделието даде заявка да направи всичко необходимо, заявеното от браншовите организации да бъде изпълнено. А именно, 71 милиона лева да бъдат заложени в бюджета за 2024 г. и тогава вече можем да смятаме конкретни единични ставки. Очакваме да имаме яснота по този въпрос до около два месеца“, коментира още Цветан Филев.

Той изрази задоволство от ползотворната работа с ръководството на земеделското министерство в лицето на министър Кирил Вътев, който доскоро също беше браншовик.

„В този дух на толерантност и конструктивност можем да очакваме добри резултати от подобни форуми и дано това да работи за създаването на оптимална среда за работа на българските тютюнопроизводители, в частност, че говорим за нашия сектор. Пожелавам го и на останалите браншове от земеделието на България“, допълни председателят на НАТ-2010.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:



По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10