Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Станимир Сираков – Лекар на 2023-та:

Гордея се, че работата на екипа ни е на европейската и световната сцена

Един от най-изявените интервенционални неврорентгенолози не само у нас, но в Европа и света – професор Станимир Сираков стана „Лекар на годината“ за 2023 година. В Деня на българския лекар 19 октомври, ръководителят на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ получи на официална церемония престижното отличие за принос в медицината от Българския лекарски съюз. Той е единственият българин с диплома от Европейския борд по невроинтервенции и е 37-мия специалист по невроинтервенции в света. Освен престижното отличие, през 2017 година той спечели медициски Оскар след като извърши мозъчна операция на 10-годишно дете през артерия на крака му. Всяка седмица прави уникални за страната ни мозъчни операции, които са свързани с лечение на мозъчно-съдови заболявания.

  В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград проф. Сираков разказва за уникалните мозъчни операции, за младите хора, които са част от неговия екип, за избора да остане в България и да помага на болните българи.

  „Определено е имало доза късмет, за да имам шанса и възможността да се развивам и да получа обучението си в чужбина. Без късмет -  и в началото доза  стечение на обстоятелствата, най-вероятно нямаше да имам възможност да работя в тази сфера. В този смисъл се чувствам късметлия, след което положихме много труд, мотивирани от това да успеем да го научим и прилагаме успешно в България“ – казва проф. Сираков. Всяка седмица той извършва високоспециализирани животоспасяващи интервенционални процедури на мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гърбначно-мозъчни артериовенозни малформации. С какво го провокира тази патология? „По-скоро ми харесаха ендоваскуланите методики, с които се запознах за първи път в шести курс, когато трябваше да решавам своя професионален път напред. Бях много впечатлен от тях и започнах да проучвам къде може да се проведе обучение в чужбина и смятах, че трябва да стана неврохирург. Но се оказа, че за да апликирам своето СВ и да кандидатствам за такива места – трябва да съм специалност „Рентгенология“, което беше странно за мен и неочаквано – поне не беше толкова познато в България. Тогава се насочих към „Рентгенология“, за да започна специализациите в чужбина. Бях запленен от тези иновативни минимално инвазивни методи, които за щастие успявам да прилагам и в България“.


 

  Дисертационният труд на проф. Сираков е на тема „Ендоваскуларно лечение на аневризми с широки шийки“.  По думите му ниска е честотата на диагностицираните с мозъчни аневризми. „От 6 до 10 човека на 100 000 се откриват на година. Това е рядка честота, но животозастрашаващо заболяване, защото ако мозъчната аневризма изкърви, може или да убие човека, или да доведе до неговата тежка инвалидизация. Годишно в България се откриват около 500-600 такива мозъчни аневризми, като повечето от тях през последните години третираме ендоваскуларно. Чрез нея щадим пациента за разлика от класическата неврохирургия, при която намесата е по-голяма и възстановителния период е по-дълъг за пациента“.

  Според проф. Сираков има много рискови фактори, но няма такива, които да довеждат категорично до създаването, или появяването на мозъчни аневризми. Това, което се знае, е че те имат сравнително ниска фамилна обремененост. Сред рисковите фактори са тютюнопушенето, неконтролираната хипертония и генетични наследствени фактори за слабост на съединителната тъкан.

  Лекарят на 2023 година не крие, че е получавал предложения за работа в чужбина, но нито едно от тях не е обмислял сериозно. „Още от началото на моя професионален път съм решил, че искам да се развивам в България, да създадем школа, да обучим още хора и да прилагаме това модерно лечение тук, границите на Република България, а не пациентите да се лекуват в чужбина. Така че и до сега не съм се замислял върху нито едно предложение да напусна България и да работя в чужбина. Гордея се, че създадохме екип, вече работим с трима мои колеги, с които се взаимнозаменяеми, и още двама специализанти при нас, които вървят по много добър път и се утвърждават ежедневно. Това ме прави много радостен, че един екип от повече от 5 човека, обучавайки се заедно с  нас през годините са абсолютно взаимнозаменяеми  и самостоятелно могат да извършват тези процедури. Това е голямата радост, че школата ще продължи и се надявам, че това лечение ще бъде достъпно за повече българи, тук на родна земя“.

 

  По отношение очакваните  научни резултати в бъдеще в развитието на интервенционалната неврорентгенология проф. Сираков уточни, че това е сравнително  нова наука в медицината, която вече се развива ежедневно. „Нескромно мога да кажа, че и ние допринасяме тя да бъде на европейската и световна сцена, като имаме публикации за иновативни устройства, за първи път тествани върху хора в България. Казвам хора тествани за самото научно проучване. Така че развиваме освен нови устройства, и нови техники и хората вече ни припознават и виждат на световната сцена, което за нас е голямото признание. И смятам, че нашето развитие ще продължи в тази посока. Гордо и смело мога да кажа, че имаме вече две патентовани методики и устройства, преминали за първи път в света при нас“.

  Добрият резултат при пациента  прави истински щастлив проф. Станимир Сираков. „Когато сме му помогнали, излекуван е и си тръгва в добро общо състояние – за нас това е най-голямата награда, която продължава да ни мотивира да работим занапред“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31