Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кирил Пеев: При хроничен фарингит да се търси лекар-специалист

В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Кирил Пеев от Клиниката „Уши, нос, гърло“ в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  коментира инфекциозните причини за възникването на фарингит, неговите разновидности, симптомите и лечението.

  „Фарингитът разделяме на остър и хроничен. Острият фарингит е възпаление на гърлото, което протича с болка при преглъщане, усещане за чуждо тяло, сухота в гърлото. При прегледа се вижда зачервено гърло. Това е едно от най-честите оплаквания при възпалението на горните дихателни пътища, които се придружават от секрети от носа, хрема, възможна е температура, особено при децата. Острият фарингит може да бъде предизвикан от грипна инфекция. Множеството вируси през годината също причиняват остър фарингит, но много рядко симптоматиката е свързана само с остър фарингит, най-често е придружена с назофарингит – т.е. възпаление на носната лигавица, носоглътката и гърлото“  - каза д-р Пеев и посочи възможните усложнения от това вирусно възпаление – локално въздейства върху имунната защита, организмът отслабва и е възможно да се насложи и бактериално възпаление, което протича като тонзилит или като ларингит. „Като причинител на фарингита е бетахемолитичният стрептокок, който е често срещан при деца и може да се установи чрез бърз тест. Това най-често се случва като епидемични взривове в детски градини и училища. Протича със зачервено гърло, възможни са червени точици по мекото небце, характерен е малиновия език, но не винаги тези симптоми се появяват  наведнъж“.


Специалистът посочи, че фарингитът става хроничен при често боледуване от фарингити, тонзилити, при пациенти, които работят във вредна среда – запрашаване, сух въздух, химически агенти, при хроничните пушачи, при пациенти с хронични възпаления на носа и околоносните кухини. Състоянието се изразява с периодичен дискомфорт в гърлото, усещане за чуждо тяло в гърлото. Пациентите пият антибиотик, или използват локални симптоматични медикаменти като спрейове за гърло, таблетки.

  При острия фарингит лечението е познато – противовъзпалителни спрейове за гърло, прахчета, таблетки, общо укрепващи, имунозасилващи медикаменти. С тях за няколко дни може да премине това състояние.

  При хроничния  - ако се изолира бактериалният причинител, той се атакува, взима се гърлен секрет, за да се изолира и да се провери дали е налице такъв причинител. Ако няма такъв – могат да се назначат локални имуностимулатори за гърло.

  „Искам да акцентирам за при пациенти, при които дълго време не преминава усещането за чуждо тяло, болка при преглъщане – 2-3 седмици – препоръчвам да се потърси помощ от специалист, особено ако пациентите са пушачи,  има прекалена консумация на сол – тогава може да става въпрос за някакво раково образувание в гърлото или в ларинкса, което често при колеги, които не се занимават с такъв тип заболявания – може да остане неразпознато. При онкологичните заболявания ранната диагностика дава много по-добри резултати.“


  Нов метод с кръвна плазма спира кървенето от носа

 Д-р Кирил Илиев работи върху  дисертация за приложението на кръвната плазма в лечение на кървене от носа. По думите при  95% от пациентите кървенето от носа е с предна локализация,  при 5% кръвта тече през гърлото, което е трудно за овладяване. Най-честите причини за кръвотечение от носа се наблюдават  при пациенти с високо кръвно налягане, което в комбинация с антикоагуланти, които разреждат кръвта, много трудно се овладява такъв тип кръвотечение. Други причини са сухота в носната лигавица, перфорация на преградата, травми на носа.

  По думите на д-р Пеев кръвната плазма има много добър регенирарщ ефект при пациенти с такива проблеми. „Кръвната плазма, обогатена с тромбоцити има силно регенериращо действие, възстановява епитела, съединителната тъкан и заздравява лигавицата при пациенти с чести рецидивиращи кръвоизливи от носа При преглед се установява какъв тип е кървенето. Ако е предно и се установи проблемен варикозен съд, той може да се обгори и след това да се приложи кръвната плазма.Манипулацията е лека и пациентът в същия ден си тръгва и не е необходима хоспитализация“.  Това е метод, внедрен от д-р Пеев, който се практикува и от няколко негови колеги, работещи по тези проблеми.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Държавите в ЕС харчат милиарди за дейности, вредящи на природата

Нов доклад на WWF разкрива, че държавите-членки насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Макар че тези вредни субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях произхожда от селското стопанство. Според ново изследване до 60% от..

публикувано на 16.05.24 в 10:45

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си. Това каза в интервю за Радио Благоевград  Марио Нинов, председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Информацията идва на фона на новините, че в ТЕЦ „Марица Изток 3“ са започнали съкращения на специалисти. 80 души в края на миналата седмица са получили своите..

публикувано на 15.05.24 в 12:47

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“ с наградата „Св.Иван Рилски“

Наградата „Свети Иван Рилски“ се връчва ежегодно от Министерството на науката и образованието  на директори на училища  за високи постижения и принос в развитието на образователното дело.По традиция церемонията по награждаване е в Рилския манастир  в Деня на светите равноапостолни Кирил и Методий  – 11 май.  През тази година голямата награда..

публикувано на 15.05.24 в 09:36

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..

публикувано на 13.05.24 в 10:29

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44