Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Попов: До 2030 година всички товари до 400 км трябва да се превозват от железниците

Един от големите дефекти от много години в България е, че се слага силен приоритет върху пътищата. Обаче годините минават, обявеният политически институционален приоритет не дава плодовете, които очакваме, качеството на транспортната услуга не е добро, коментира за Радио Благоевград Даниел Попов, експерт по транспорта и част от екипа на сдружението „За Земята“. Неправителствената организация е в основата на уебинара „Транспортна инфраструктура: ролята на европейските фондове за устойчив и свързан транспорт“, насрочен за 13 ноември 2023 година от 17.00 часа. 

 „Моята презентация ще бъде фокусирана върху българската оперативна програма „Транспорт“ и магистрала „Струма“. Но понеже сме обсъждали много пъти ефектите по този проект от гледна точка на околна среда и държавното управление изобщо, сега ще се спра на един друг фактор и това е големият недостатък, че всъщност първо трябваше да бъде модернизирана жп - линията, тя да поеме максималния трафик за Солун и Атина както пътнически, така и товарен, и чак тогава да стигнем до магистрала“, съобщи експертът. 

Той посочи, че този общоевропейски дефект за изоставане на строителството и осъвременяване на железопътната инфраструктура за сметка на магистралите, е идентифициран в Бялата книга за транспорта и в Европейската транспортна стратегия са заложени приоритети, които в Европа се изпълняват, докато в България това не се прави. „Само ще спомена, че в същата  Бялата книга за транспорта е заложено до 2030 година всички товари до 400 км трябва да преминат на жп транспорт, а ние сме много далече от такава картинка“, каза Даниел Попов.

Участието в уебинара е  с предварителна безплатна регистрация. (https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_Wl24SYwMSRqCUnJXR40tuw#/registration).  Осигурен е  симултанен превод на български и английски език.

Цялото интервю с Даниел Попов можете да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20