Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброто е мярка за щастие

На 13 ноември отбелязваме Световния ден на добротата, която трябва да присъства всеки ден в живота ни - в това са убедени младите червенокръстци от Благоевград. По повод днешния празник на добротата, още в  събота те раздадоха 50 хранителни пакета на ученици и техните семейства от област Благоевград. Средствата са от програмата на БЧК и са предназначени в подкрепа на хора от социално слаби семейства.

„Пакетите са на стойност около 20 лева, в тях сме сложили наистина полезни хранителни продукти, които след това ги раздаваме на нуждаещите се семейства. Приоритетно посетихме такива, които живеят в по-отдалечени и изолирани населени места. Пакетите съдържат леща, боб, ориз, разбира се и сладки неща, плодове. Опитахме се да обхванем всички хранителни продукти от първа необходимост. Децата много се зарадваха, както и техните семейства“, коментира за Радио Благоевград Ния Гогушева, координатор на БМЧК-Благоевград.

Предстоят и други благотворителни инициативи на младите червенокръстци, сред които традиционният Коледен базар на БЧК и фондонабирателната кампания. В началото на декември отново ще бъдат раздадени хранителни пакети. Този път, хората, които искат да ги получа, трябва да подадат молби до Червения кръст. След получаването на одобрителни писма ще могат да си вземат продуктите.

Според Ния Гогушева, доброволчеството е мисия, кауза и необходимост, на която тя се е посветила, благодарение на добрия пример, който дават  младите червенокръстци.

„Когато видиш, как младите червенокръстци се разхождат между хората да ми обясняват някакви неща, да се спират да говорят с тях, ти се прииска да се присъединиш към тях, да видиш какво правят. Когато се срещнеш с тях те те мотивират, те те вдъхновяват и просто няма как да не се присъединиш към тях. Нещото, което ме задържа в организацията са доброволците и усмивките по лицата на хората, на които помагаме“, допълни координаторът на младите червенокръстци в Благоевград, според която доброто трябва да се прави всеки ден от годината.

Около 40 са  в момента доброволците в младежката организация на БЧК в Благоевград. През настоящата година е имало  доста ученици, които са искали да станат членове, което е радващо и дава надежда, че младите хора осъзнават полезността на доброто, което правят за другите.

„За мен, доброто е мярка за щастие. Ако човек не прави добро, той не е щастлив. Доброто е нещо, заложено в хората и аз отправям послание към всички слушатели, бъдете добри, защото така ще бъдете по-щастливи! Когато помогнете на някого, вие помагате и на самите себе си. Трябва да правим добро всеки ден, а не само в един ден от годината“, сподели още Ния Гогушева, координатор на БМЧК – Благоевград.

Подробностите можете да чуете в разговора на Биляна Славчева с Ния Гогушева:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20