Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна конкурсът на Български пощи „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“

До 18 декември 2023 година е отворен традиционният детски конкурс на Български пощи „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“. Участието в конкурса спомага за развиване на въображението на децата, за начина, по който те да се изкажат, да се научат да пишат писма“, каза за Радио Благоевград Николина Андонова от Регионалната пощенска станция в Благоевград. Тя припомни и условията за участие: правилно изписан на плика адрес на подателя;поставяне на марка, т.с да бъде заплатена пощенската услуга и за получател да бъде посочено само „За Дядо Коледа“. В съдържанието на писмото не трябва да се изписва адресът на подателя, той да се посочи единствено на плика. Всички деца, участвали в конкурса, ще получат отговор лично от Дядо Коледа, а тези с най-оригинални и красиви писма ще бъдат наградени. Няма ограничения за писмата, те могат да са ръкописни, печатни, придружени от ръчно изработени изненади.

Пишат и пораснали деца, и възрастни хора дори“, разказа още Николина Андонова и сподели, че писмото,  което никога няма да забрави,  е на младо момиче от град Гоце Делчев. „Просто ме разплака, беше много прочувствено, човешки написано и лично се ангажирахме да направим отделно подарък за нея“.  Николина Андонова посочи, че получават много хубави писма, а децата най - често си пожелават здраве и мир.

Интервюто с Николина Андонова можете да чуете в звуковия файл.Вижте още

Как да използваме разумно изкуствения интелект?

Изкуственият интелект може да бъде един добър помощник при разумното му използване. Това каза проф. д-р Анна Лекова, дългогодишен изследовател в областта на човеко-машинния интерфейс на науките в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград. По време на интервюто проф. д-р Анна Лекова разговаря за работата с роботите, прилагането..

публикувано на 01.03.24 в 11:28
С директора на Центъра за високи постижения проф. Танев и с представител на МОН - Недялко Ташев

Ще заменят ли роботите човека?

Специалисти от различни области и студенти ще изследват изкуствения интелект и роботите. Това коментира професор Майяна Митевска в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград .  В отговор на въпросите свързани с технологиите, изкуствения интелект и роботите се създава психологически Център за иновативни интегративни модели на..

публикувано на 01.03.24 в 11:16

WWF посвещава кампанията си за Часа на Земята на хората и природата

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята кампания  „Подари природа. За нашето бъдеще“ . Тя е посветена на Часа на Земята, който тази година ще настъпи точно в 20:30 на 23-и март. Фокусът на кампанията е опазената околна среда и нейната основополагаща роля в нашия живот, благоденствие и икономика. Всяка секунда природата ни..

публикувано на 29.02.24 в 13:54

Още един ден повече …

Февруари е най-късият месец от годината, има 28 дни през обикновена година и 29 дни през високосната година, каквато е 2024-та. Февруари е единственият месец с по-малко от 30 дни. Но, има държави, в които е използвана датата 30 февруари.  Д-р Ирина Йовчева, председател на НЧ „Пробуждане-2022“ село Шипочано, общ. Кюстендил от името на читалището..

публикувано на 29.02.24 в 11:26

Съдебната система у нас се нуждае от промяна

На Общото събрание на адвокатурата в България е обсъждано състоянието на съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса . Голяма част от представителите на съдебната система в България работят спазвайки законите и Конституцията на страната. Това заяви в интервю за Радио Благоевград Мария Георгиева – председател на..

публикувано на 28.02.24 в 09:29

Мартеници с български шевици майсторят в Белица

Сръчните ръце на майстори от Белица изработват уникални мартенички в Традиционната работилница за занаяти „Планински знаци“. Припомняме, че това е едно творческо място, в което хората създават различни сувенири. Ръчно се произвеждат артикули, които са предимно от естествени материали, с дизайн, който е по-различен от масовото предлагане. В момента..

публикувано на 27.02.24 в 16:20

Наградата е плод на целия ми труд в гимназията

Милен Златев от кв. “Ораново” на грaд Симитли е сред тримата заслужили приз “Ученик на годината” в Годишните награди за образование по икономика в средните училища за 2023. Наградите бяха раздадени преди дни, като министърът на образованието проф. Галин Цоков ги връчи. Милен Златев е ученик 12-и клас в Професионална гимназия по икономика "Иван..

публикувано на 26.02.24 в 15:02