Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Вълчева: „Тъмната“ страна на бързата мода е опасна и разнолика

Все повече изследвания доказват, че модната индустрия нанася огромни щети на околната среда и обществотоБързата мода: бързо купуване, кратко носене, ниска цена за потребителя е с висока цена за околната среда. Става дума за дългосрочно замърсяване с токсични бои, с материи на петролна основа, микропластмаси, изразходване на огромни количества вода и пестициди, подчерта в интервю за Радио Благоевград Гергана Вълчева от екологичното сдружение „За Земята“. Тя даде пример с производството само на един чифт дънки, за което се изразходват 10 000 литра вода. “Тъмната страна на модата е опасна и разнолика, защото освен, че вреди на природата, вреди на нашето здраве, а в много случаи тази бърза мода се произвежда в развиващи се страни при лоши условия на труд и експлоатация на детски труд“, каза още екологът.

„Не точно Черен петък“ нарекоха специалното събитие, което организираха от „За Земята” в партньорство с дизайнера  Яна Дворецка, като отпор на Черния петък, безконтролното пазаруване и свръхконсумацията. „Решихме чрез събитието да предложим алтернатива на постоянното предлагане на всевъзможните намаления, оферти, промоции и вместо това да призовем към по-отговорно използване на дрехите, по-отговорно  купуване, за да можем все пак да намалим огромния отпечатък, който модната индустрия оставя върху околната среда и обществото“, сподели Гергана Вълчева.

Интервюто с Гергана Вълчева чуйте  в звуковия файл.Вижте още

Как да използваме разумно изкуствения интелект?

Изкуственият интелект може да бъде един добър помощник при разумното му използване. Това каза проф. д-р Анна Лекова, дългогодишен изследовател в областта на човеко-машинния интерфейс на науките в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград. По време на интервюто проф. д-р Анна Лекова разговаря за работата с роботите, прилагането..

публикувано на 01.03.24 в 11:28
С директора на Центъра за високи постижения проф. Танев и с представител на МОН - Недялко Ташев

Ще заменят ли роботите човека?

Специалисти от различни области и студенти ще изследват изкуствения интелект и роботите. Това коментира професор Майяна Митевска в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград .  В отговор на въпросите свързани с технологиите, изкуствения интелект и роботите се създава психологически Център за иновативни интегративни модели на..

публикувано на 01.03.24 в 11:16

WWF посвещава кампанията си за Часа на Земята на хората и природата

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята кампания  „Подари природа. За нашето бъдеще“ . Тя е посветена на Часа на Земята, който тази година ще настъпи точно в 20:30 на 23-и март. Фокусът на кампанията е опазената околна среда и нейната основополагаща роля в нашия живот, благоденствие и икономика. Всяка секунда природата ни..

публикувано на 29.02.24 в 13:54

Още един ден повече …

Февруари е най-късият месец от годината, има 28 дни през обикновена година и 29 дни през високосната година, каквато е 2024-та. Февруари е единственият месец с по-малко от 30 дни. Но, има държави, в които е използвана датата 30 февруари.  Д-р Ирина Йовчева, председател на НЧ „Пробуждане-2022“ село Шипочано, общ. Кюстендил от името на читалището..

публикувано на 29.02.24 в 11:26

Съдебната система у нас се нуждае от промяна

На Общото събрание на адвокатурата в България е обсъждано състоянието на съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса . Голяма част от представителите на съдебната система в България работят спазвайки законите и Конституцията на страната. Това заяви в интервю за Радио Благоевград Мария Георгиева – председател на..

публикувано на 28.02.24 в 09:29

Мартеници с български шевици майсторят в Белица

Сръчните ръце на майстори от Белица изработват уникални мартенички в Традиционната работилница за занаяти „Планински знаци“. Припомняме, че това е едно творческо място, в което хората създават различни сувенири. Ръчно се произвеждат артикули, които са предимно от естествени материали, с дизайн, който е по-различен от масовото предлагане. В момента..

публикувано на 27.02.24 в 16:20

Наградата е плод на целия ми труд в гимназията

Милен Златев от кв. “Ораново” на грaд Симитли е сред тримата заслужили приз “Ученик на годината” в Годишните награди за образование по икономика в средните училища за 2023. Наградите бяха раздадени преди дни, като министърът на образованието проф. Галин Цоков ги връчи. Милен Златев е ученик 12-и клас в Професионална гимназия по икономика "Иван..

публикувано на 26.02.24 в 15:02