Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава възстановяването на електрозахранването в три села в община Благоевград

14 са били населените места в община Благоевград в неделния ден, които са били изцяло или отчасти без ток.

Възстановяването на електрозахранването беше първата задача пред екипите от община Благоевград, които трябваше да се справят с усложнената зимна обстановка след падналия в събота обилен сняг. Проблеми с тока в неделя имаше в Централна градска част, както и в кварталите „Еленово“ и „Струмско", заради паднали далекопроводи. Електроразпределителните дружества мобилизираха всички екипи, които продължиха да работят повече от 36 часа без да спират“, съобщи за Радио Благоевград кметът Методи Байкушев, който лично координира дейностите за справяне с усложнената зимна обстановка.

Вчера е бил затруднен достъпът до селата Дъбрава, Делвино, Марулево и Габрово, който до обяд е бил възстановен с много усилия на всички институции. Включени са били машини и екипи на ВИК – Благоевград, ЮЗДП, пожарната, доброволци от Общинското доброволно формирование и много други институции и служби.

„Пътят до „Картала“ не беше спрян в нито един момент, но достъпът до местността беше затруднен, заради все още неопадалите листа по дърветата, което беше една от причините много от тях да бъдат паднали или да се наклонят, както в целия град, така и по пътя за „Картала“. Това направи невъзможно минаването на снегорините. В разчистването на пътя се включи техника на Държавно горско стопанство. Можете да си представите, на всеки 10 метра имаше паднали дървета от тук до разклонението за „Славово“, уточни още градоначалникът на Благоевград.

Тази сутрин продължават усилията на екипите от електроразпределителните дружества да възстановят електрозахранването в отделни махали в селата Бистрица и Дъбрава, които са без ток вече цяло денонощие. Успешна е протекла акцията на планинските спасители от Благоевград и Банско по извеждането на блокирани от снега 7 деца и 4 възрастни в село Демирево. Достъпът до селото все още е невъзможен с автомобили, затова се прави организация, за да могат екипите на електроразпределителното дружество да стигнат и до това населено място. Поради тази причина все още няма ток в отделни махали в селата Бистрица, Дъбрава и Хърсово.

„Днес ни остава задачата да стигнем до село Брестово и да възстановим електричеството в Хърсово и Бистрица. Надявам се, хората да са се заредили с храна и вода. Ако имат проблеми и нужда от спешна помощ, Планинска спасителна служба ще ни помогне отново. Така че, моля хората да подават сигнали на 112“, коментира още кметът на Община Благоевград.

Според Методи Байкушев, хората плащат данъци на общината и държавата, затова и очакванията им са все по-големи по отношение справянето с подобни кризисни ситуации.

По отношение на големия брой паднали дървета, както в Централната част на Благоевград, така и в покрайнините на града, кметът коментира, че ще бъде направен обстоен преглед на здравословното състояние на дървесните видове през следващата пролет.

„Това е сериозен и системен проблем, който изисква организация, именно заради това, ние още в петък предложихме на сесията на Общинския съвет, което беше прието, да направим оптимизация на общинските предприятия „Чистота“, „Озеленяване“ и Строй ремонт, за да може те да бъдат под една шапка и да имат перфектна координация. Затова искаме, тези наглед дребни проблеми, да ги управляваме по най-добрия начин и с възможно най-малко разходи. Така че, дайте ни време и съм убеден, че ще видите добри резултати в това отношение“ – допълни още кметът Методи Байкушев.

Той уточни, че засега не е наложително закупуването на допълнителна почистваща пътищата техника. Опесъчаване се прави само по пътя за „Картала“ и до селата, където е необходимо. При заледяване, в централна градска част се използват специален материал и сол, за да не се разяждат новите плочки.

Цялото интервю на Биляна Славчева с Методи Байкушев можете да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38

Светлана Костова представя „Свѣтъ като цвѣтъ“ в Благоевград

Изложба „Свет като цвет“ ще бъде открита на 2 юли в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Картините са дело на Светлана Костова, която през последните десетилетия популяризира българските народни шевици, като ги пресъздава не по традиционния начин - с игла и конец, а чрез рисуване. "За мен българските народни шевици са като..

публикувано на 30.06.24 в 14:03

Спортът обедини децата на Благоевград в благотворителна кауза

Игрището на 5 СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград днес посрещна деца от футболни школи в града, които се включиха в благотворителни мачове за събиране на средства за лечението на 16-годишната Радост от София и 7-годишния Марти от с. Новачене.  По случай своя 10-и юбилей, благотворителната софийска организация "Футбол с кауза" се довери на местната..

публикувано на 29.06.24 в 12:22

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19