Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер на Средиземноморието в Благоевград на 8 декември

С вечер на Средиземноморивто и концерт, организиран от сдружение "Международни инициативи за сътрудничество, град Разлог", в качеството си на национален координатор на Българската мрежа „Анна Линд“ отправят послание за мир.

Концертът за отбелязване на  Денят на Средиземноморието ще бъде на 8 декември от 19 часа в Благоевград, входът е свободен.

А ето и какво е значението на The Day of the Mediterranean. Държавите-членки на Фондация „Анна Линд“,която е основана през 2004 г. и е първата обща институция за диалог, създадена съвместно от Европейския съюз и неговите средиземноморски страни партньори. За членовете на фондацията  28 ноември еобявен за „Ден на Средиземноморието“ – ден, посветен на почитането на споделената ни идентичност, възприемането на общото ни наследство и подхранването на любовта, която имаме към очарователното средиземноморие. Това е ден, в който връзките между двата му бряга стават по-силни и междукултурният обмен процъфтява.

Тази година Средиземноморието ще отбележи този ден по различно време като всички мрежи на фондация Анна Линд имат право да изберат формата, под който да го отбележат. 

За екипът на сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ музиката е елемент, който обединява хората, помага им да забравят проблемите и ги прави по-позитивни. Музиката също е и  инструмент за свободно изразяване на личността, включително и поставяне на акцент върху значими социлани и политически проблеми. Именно тези характеристики на музиката са предпоставка да отбележим Денят на Средиземноморието в България с концерт.

За доброто настроение на всички, които се интересуват от темата ще се погрижат Самул Гелев (El Samo). Ще свири фламенко и румба за всички почитатели на испанската музика.Той ще подгрее атмосферата за останалите групи. Живял е дълги години в Куба и носи духа на испанската култура в себе си.

People of Maha от София е изцяло женска инди рок група, смесваща български и бразилски влияния. Основана през 2018 г., групата е сформирана от Алекс на барабани, Биа на вокали и Мила на китара.

Kallo Malayo е пънк рок група от Разлог, чийто членове свирят заедно от почти две години. Те са любители на пънк рок музиката и свирят през свободното си време, но вече имат няколко професионални участия зад гърба си.     

Повече може да чуете в звуковия файл от Костадинка Тодорова и Давид Райгал – организатори на събитието.По публикацията работи: Зоя Караджова
Вижте още

Никола Зикатанов: Ключът към успеха е в ръцете на общността

Никола Зикатанов и семейството му вече второ десетилетие вървят успешно по пътя за възраждане на лозарството и винопроизводството в Санданския край , за оползотворяване на възможностите за атрактивен винен туризъм. 12 винарски изби се включиха в тазгодишните традиционни дни на отворените врати на винарните по долината на река Струма, посрещнаха..

публикувано на 22.02.24 в 14:01

Актьорът Теодор Ненов: Театърът е чувство!

Теодор Ненов, младият актьор от Драматичния театър “Н. Вапцаров“  в Благоевград е с номинация в категория „Дебют“ на националните театрални награди „Икар“- 2024 на Съюза на артистите в България . Тя е за ролята му на Грегор Замза в постановката „Преображението“ по Франц Кафка. „ Това е едно от най-емоционалните неща, които са ми се случвали в..

публикувано на 22.02.24 в 13:54

Георои с кауза

Започнаха номинациите за годишните награди за доброволчество „Героите” на фондация „TimeHeroes”. Платформата обединява хора от цялата страна, които всекидневно се включват в социални инициативи, като вече наброяват колкото един областен град или над 95 хиляди души. Близо 100 са получените награди през годините и те са признание и мотивация за..

публикувано на 22.02.24 в 13:35

Македонка Иванова: Село Ключ ще стане по-привлекателно за живеене

Благоустрояването на петричкото село Ключ е един от основните приоритети в работата на новоизбрания кмет Македонка Иванова. Амбицията й е населеното място да стане по-приятно за живеене за местните хора, да бъдат привлечени и нови жители, да бъде развит селски туризъм, за който има чудесни природни дадености. Още при встъпването си в длъжност..

публикувано на 21.02.24 в 16:20

Какво пише на таблото на стадион „Христо Ботев“?

Любовта на феновете към ОФК „Пирин“ в Благоевград, понякога граничи както казват тук с религия. Доказателство за това е една постъпка на 12 д клас от Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" – Благоевград, които поканиха своя класен ръководител Илиан Донев на абитуриентския си бал от светлинното табло на стадион „Христо Ботев“.  На таблото беше изписано..

публикувано на 21.02.24 в 12:32

В Национален парк „Рила“ се намират най-редките и ценни за България видове

Голям е интересът към дните на Национален парк „Рила“ в Благоевград. Над 250 деца от различни класове и училища са се записали за участие в беседи, еколектории, презентации.  По този начин дирекцията отбелязва 32 години от обявяването на парка за защитена територия. Събитието се провежда в Регионалния исторически музей – Благоевград, който е..

публикувано на 20.02.24 в 15:19

Работа за нашите родители

Хората на  50+ се сблъскват много често със стереотипи и предизвикателства при търсенето на работа. По закон е забранено да се публикуват обяви с ограничение или предпочитание към възраст, пол, етнос, но реално неписаните такива водят до практическо неравенство. Практиката при наемане на персонал показва, че до събеседване за работна позиция..

публикувано на 20.02.24 в 11:09