Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Живото човешко съкровище" Мадлен Божилова и кюстендилската носия

Мадлен Божилова Амин е единствената българка, която изработва по автентичен начин традиционнната кюстендилска дреха, наречена сая. Тя успя да възстанови старинната техника за изработка на златното чорбаджийско бикме, забравена през последните 100 години, което й донесе и приза от ЮНЕСКО "Живото човешко съкровище".

Всичко започва преди няколко години, когато Мадлен се завръща от чужбина в родния си град Своге и започва да търси човек, който може да й ушие традиционна българска носия, изработена по старите техники от миналото. Не открива такъв и решава тя сама да създаде своята старинна носия.

Когато влиза в местния музей, пред очите й се разкриват красотата и магията от цветове, които носи кюстендилската носия. Тя се влюбва от пръв поглед в нея и решава именно тя да служи за модел на бъдещата й сая. 

Мадлен споделя, че кюстендилската носия е безкрайно интересна за нея и крие богата символика. Например престилката е в два цвята - червен или оранжев. Тези цветове не са случайни,  защото представляват един своеобразен щит на първите два енергийни центъра на човека, съответстващи именно на тези цветове.

Огърлечът изобразява две ръце, доближени една до друга - символ на Сътворението. На главите си пък младите булки носили цветя от роза - символизиращи встъпването в брак и олицетворяващи образа на богинята. 

Тези символи са били предавани от поколение на поколение, но никой не се е замислял защо и какво означават, защото според Божилова просто хората са вярвали в това, което им предават предците.

За изработката на една носия по автентична техника се изисква време от 3-4 месеца.

 "Много е важно да се използват материалите, които са били използвани в миналото. Съвсем случайно ми донесоха яйца от копринени гъсеници и така започнах да отглеждам копринени пашкули. Тук, в планината, имам познати, които отглеждат овце, ходя при тях, дават ми вълна. Тя се пере, развлачва, преде се и от нея се правят гайтани.

Не може да се отиде в магазина и да се купи, защото няма да е така, както са го правили в миналото", казва Божилова и допълва, че започвайки да изработва тези носии, е усетила, че животът й се осмисля.

Тази година българката участва и в международен фестивал на занаятите в Узбекистан, където гордо развя българския трикольор и представи кюстендилската народна носия.

"Беше много трудно да се кандидатства, много документи се изпращат. От България бяхме двама човека. Беше много на високо ниво със седемдесет и осем държави от целия свят", разказва Мадлен, която през 2021 г. става и носител на приза от ЮНЕСКО "Живото човешко съкровище". 

"Спечелих и бях много щастлива, защото моят труд от близо 5 години - разучаване на старите техники, ходене до Кюстендил, разговаряне със стари хора, с Исторически музей - Кюстендил, въобще много, много дадох от себе си, за да намеря тези техники и това признание, някак си стопли душата ми, и съм много благодарна, че го получих", споделя Божилова.

"Вече усещам, че доближих един момент, в който искам да предам това нещо и на други хора и искам да направя едно обучение, което да се провежда няколко пъти в годината. Имам намерение да взема една старинна къща и да се обучават хора, които имат тази искрица да научат", разкрива за своята мечта Мадлен.

Още за кюстендилската носия и впечатленията от този регион на Мадлен Божилова можете да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12