Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Чимева: Китай живее в бъдещето

   Здравка Чимева, туроператор и председател на Сдружение „Движение „Ние жените“  разказа в студиото на БНР-Радио Благоевград за 10-дневното си пътуване до градовете Пекин, Шанхай и Сиан в Китай, заедно с 20 свои колеги от България.Всеки, които се е докоснал до Китай и необятната му култура и традиции - определя като един нов свят.  

 „Това, което преживях беше един културен шок. Личното ми усещане е, че тези хора живеят в бъдещето. Китай е една невероятна държава – сплав от хармония и величие, създадено от хората и запазено в продължение на векове. Държава, населявана от  1 милиард 450 милиона жители - втора по население след Индия и четвърта по територия в света“.

  За хармонията между човека и природата, между пиенето и храната: Здравка Чимева посочи, че китайците се хранят изключително здравословно и природосъобръзано. На трапезата им присъстват морските дарове, пилешко месо, ориз, сладко-кисели сосове. Изненадата на българската група  е, когато домакините споделят, че не консумират сол, тъй като вреди на здравето. Тези навици създават и в децата си от най-ранна възраст. „Китайците са изключително усмихнати, ведри, внимателни и любезни. Не видях забързан и напрегнат човек, не видях тълпи и струпване на хора. Животът там няма нищо общо напрежението, характерно за нас и другите европейски държави.“


  Образование, социална политика, здравеопазване: „В Шанхай, който е най-големият град в Китай и е зашеметяващ със своите мащаби -  с близо 26 милиона души, и един от четирите градове-провинции, подчинени пряко на централното правителство – 95% от хората са образовани. Пенсионната възраст е 55-60 години. Попаднахме на място, където пенсионерите, облечени в еднакви дрехи  се забавляваха, с много смях  и виждаш изключително ведра и позитивна атмосфера. Домакините споделиха, че има около 80 милиона китайци, които живеят на ръба на бедността. Това  е около 1 процент на фона на 1 милиард 450 милиона, но това са хора, които живеят във високопланинските и пустинни райони. Полагат се много усилия като се изпращат учители-доброволци, които да образоват тези хора, защото най-важното за тях е образованието и здравеопазването. Използват много традиционната медицина, която е на над 2000 години – акупунктура, билки, йога -  при това огромно население е нормално да се използва този ресурс. Всичко, което правят е законосъобразно, природосъобразно и в името на хората“.


  Околна среда: „Обикаляла съм много по света, но никога, никъде  не съм видяла по-чисти градове. Никъде не видях хвърлена една угарка, една плочка, която да не е на мястото си, едно листо няма на улицата. Всички хора в Китай знаят, че те са държавата и държавата не им е длъжник. Държавата съм аз, вие, всички ние, които живеем на тази територия. При тях дисциплината, режимът е по-различен. Всеки се съобразява с правилата, отговорен е сам за себе си, отговорен е и към държавата. Всички хора се движат с електромобили, които не замърсяват въздуха. Пекин е над 22 милиона жители, но  никъде не видях задръстване от автомобили, паркирани автомобили на улицата,  всички спазват правилата и носят отговорност на мястото, където се намират.“


  Великата китайска стена – най-дългата стена в света и с най-древна архитектура. „Една от най-големите туристически атракции е Великата китайска стена – строена от хората в продължение на векове. 8 хиляди километра е дълга, височината - 15 метра. От там могат да се видят зашеметяващи пейзажи, сурови планини, долини, обширна пустиня, буйни зелени земи. Невероятно съоръжение, в което е помислено за всичко“.

  Здравка Чимева е категорична, че ако Господ е решил да подреди живота  на някой – това е Китай, защото такава е целта на една държавност – да създаде добри условия за живот на хората. „Тъй като повече от 50 години съм в туристическия бизнес, съм имала възможност да посетя десетки държави, но Китай е на първо място в тази своеобразна класация. Не само заради невероятните архитектурни паметници и мащабите на градовете, но заради начина и условията за живот на хората в тази страна. Ред, чистота, природа, грижата за нея, спокойствие, усмихнати и отговорни хора. Струва си човек веднъж в живота да посети Китай, която като дестинация става все по-достъпна“.

 


БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Цветан Цветанов: Съдебната система е овладяна и в немалка част обслужва организираната престъпност

Съдебната система е овладяна, а добрите резултати в МВР биха били възможни само с добра координация, с истински отговорен главен прокурор. Това каза в предаването “Събития и личности” Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър и лидер на “Републиканци за България”. Той коментира темата за п аралелното правосъдие и мрежите от зависимости в съдебната..

публикувано на 23.02.24 в 11:49
Асен Генов

Асен Генов: Не вярвам да се стигне до предсрочни избори

Меморандумът на раздора: ще продължи ли да работи настоящата управленка формула или отиваме на избори 2в1 през юни? - политическите събития от седмицата коментирахме в предаването “Събития и личности” с журналиста Асен Генов. По думите му, начинът по който в момента се реализира вътрешната ни политика се базира на похватите на една нискоразрядна..

публикувано на 23.02.24 в 11:17

Никола Зикатанов: Ключът към успеха е в ръцете на общността

Никола Зикатанов и семейството му вече второ десетилетие вървят успешно по пътя за възраждане на лозарството и винопроизводството в Санданския край , за оползотворяване на възможностите за атрактивен винен туризъм. 12 винарски изби се включиха в тазгодишните традиционни дни на отворените врати на винарните по долината на река Струма, посрещнаха..

публикувано на 22.02.24 в 14:01

Актьорът Теодор Ненов: Театърът е чувство!

Теодор Ненов, младият актьор от Драматичния театър “Н. Вапцаров“  в Благоевград е с номинация в категория „Дебют“ на националните театрални награди „Икар“- 2024 на Съюза на артистите в България . Тя е за ролята му на Грегор Замза в постановката „Преображението“ по Франц Кафка. „ Това е едно от най-емоционалните неща, които са ми се случвали в..

публикувано на 22.02.24 в 13:54

Георои с кауза

Започнаха номинациите за годишните награди за доброволчество „Героите” на фондация „TimeHeroes”. Платформата обединява хора от цялата страна, които всекидневно се включват в социални инициативи, като вече наброяват колкото един областен град или над 95 хиляди души. Близо 100 са получените награди през годините и те са признание и мотивация за..

публикувано на 22.02.24 в 13:35

Македонка Иванова: Село Ключ ще стане по-привлекателно за живеене

Благоустрояването на петричкото село Ключ е един от основните приоритети в работата на новоизбрания кмет Македонка Иванова. Амбицията й е населеното място да стане по-приятно за живеене за местните хора, да бъдат привлечени и нови жители, да бъде развит селски туризъм, за който има чудесни природни дадености. Още при встъпването си в длъжност..

публикувано на 21.02.24 в 16:20

Какво пише на таблото на стадион „Христо Ботев“?

Любовта на феновете към ОФК „Пирин“ в Благоевград, понякога граничи както казват тук с религия. Доказателство за това е една постъпка на 12 д клас от Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" – Благоевград, които поканиха своя класен ръководител Илиан Донев на абитуриентския си бал от светлинното табло на стадион „Христо Ботев“.  На таблото беше изписано..

публикувано на 21.02.24 в 12:32