Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдовият хирург д-р Борис Илчев ще преглежда в Сандански

Д-р Борис Илчев от Клиниката по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, ще преглежда в град Сандански на 9 и 10 декември 2023 г.

Прегледите ще се извършват в МДЛ „Мед-Диа“ гр. Сандански, ул. „Осми март“ № 5, с предварително записан час на тел. +359 87 8589048.

  Консултациите са насочени към пациенти със съмнения, или с вече диагностицирани артериални и венозни заболявания – недостатъчно кръвоснабдяване на долни и горни крайници, тромбози, стеснения на артериите, аневризми, венозни тромбози и тромбози и тромбофлебити, варикоза /“разширени вени“/, съдови травми и артерио-венозни малформации и др.

  Прегледът включва и Доплерсонографско изследване /Ехо-Доплер/ на кръвоносните съдове.

  В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Борис Илчев  коментира периферната артериална болест, лечение и профилактиката.

Това, което наблюдаваме много често при пациентите, които идват на преглед, е закъсняла диагноза и липсата на каквато и да е предварителна профилактика. Точно това е една от причините да предоставим на гражданите на град Сандански услуга, която ще им даде навременна профилактика или диагноза, за да не се стига до крайности в заболяванията, които стават по-трудно лечими и са свързани по-сериозни усложнения“.

  Периферна артериална болест

„Това е сборно понятие на група заболявания, които  водят до стеснение съдовете на тялото, причинени от атеросклерозата. Пациентите са добре запознати с проявлението на болестта в съдовете на сърцето, което понякога може да завърши с инфаркт. Периферната артериална болест е проявление най-често в съдовете на крайниците – краката или ръцете. Говорим за съдовете в цялото тяло. Моментът, в който пациентите изпитват  някакви симптоми е когато  кръвооросяването на крайниците е силно нарушено. Т.е. тази болест започва да боли, когато е налице значимо стеснение на съдовете. Точно тук идва моментът с навременната профилактика и диагноза на тази болест, защото може да се помогне, когато се реагира навреме“.

  Симптоми

Съдовият хирург д-р Борис Илчев уточни, че в началото на заболяването няма болка. Но при прогресирането му пациентите се оплакват от болка и схващане в долните крайници, която може да обхване и подбедриците или мускулите на бедрата. Те могат да се проявят при точно определено разстояние и има повтаряемост. С прогресиране на заболяването разстоянието се скъсява, болките стават по-осезаеми, за да се стигне до неприятно усещане за постоянна болка, изтръпване, болки през нощта. На по-късен етап  се стига до загуба на тъкани, отваряне на рани на краката. Най-честият и характерен симптом е болка при ходене на определено разстояние. Симптом е и промяната в температурата на крайника, спрямо другия, или на двата към по-ниска, както и намаляване на окосмяването на съответния крайник.


  Рискови групи

Д-р Илчев бе категоричен, че основният  фактор, който влияе върху това заболяване е възрастта. „Това е т.нар. некоригируем рисков фактор, защото нищо не можем да направим с възрастта, но съществуват рискови фактори, които могат да бъдат коригирани  - високото кръвно, или артериалната хипертония, диабетът и строгия контрол на диабета има основна роля, тютюнопушене, затлъстяване, лошия холестерол и поддържане на високите му нива.  Всички препоръки, които са в контекста на сърдечносъдовите заболявания са приложими и тук“.

  Диагностика и терапевтични подходи при лечение

„Диагнозата започва още от снемането на подробна анамнеза на пациента, или разговор с него – оплакванията му, кога се появяват, характерът им. Самата находка като съдово стеснение или запушване се диагностицира допълнително, най-често с доплерсонографско изследване, скенер ангиография, ангиография и много други образни методи, които ни помагат при диагностиката на тези стеснения и запушвания на съдовете“. 

  Препоръки

  При артериалните заболявания препоръките са свързани с контрол на рисковите фактори, редовни профилактични прегледи, преоценка, корекция на терапията, ако е необходимо. По отношение на венозните болести най-честите съвети са свързани с добър двигателен режим, повдигане на краката в края на работния ден, ластични чорапи. Както и профилактика, преглед и консултация със специалист.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44