Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни изкупни цени на ориенталските сортове тютюн

На 13 декември депутатите приеха окончателно промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, касаещи  европейската директива за ограничения за нагреваемите тютюневи изделия. Отпада възможността те да бъдат освободени от задълженията за поставяне на здравни предупреждения върху опаковките.

Според Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, НАТ - 2010 и президент на двете европейски браншови организации UNITAB и ELTI, тези промени не касаят пряко българските тютюнопроизводители.

„Казвам го с уговорката, че дали ще бъдат овкусени и ароматизирани с някакви аромати новите нагреваеми тютюневи изделия, или ще продължат да се произвеждат само натурални тютюневи изделия, това не касае по никакъв начин поминъка на българските тютюнопроизводители“, уточни за Радио Благоевград браншовикът. Той допълни, че България като член на Европейския съюз, трябва да се съобразява с всички европейски директиви, какъвто е и този случай.

Според промените в Закон за тютюна, продуктите с ниско съдържание на никотин също ще се определят като тютюневи изделия и ще попадат в обхвата на забраните, заради риска върху здравето. Тютюневите и свързаните с тях изделия със стари бандероли, които са произведени или пуснати на пазара, могат да продължат да се предлагат до два месеца от влизане в сила на промените в закона. Това също е гласувано от депутатите.

Цветан Филев коментира и настояването на бранша за свикване на Консултативен съвет по тютюна още в първите дни на 2024 година. На него ще бъдат коментирани два важни въпроса – определяне и гласуване на единични ставки по сортови групи тютюн за обновена финансова схема „Преходна национална помощ за тютюн“, Кампания 2023, както и запознаване с Индикативния график за предстоящи плащания по интервенциите на директни плащания за Кампания 2023, след 31 януари 2024г.

По отношение на продължаващата изкупна кампания на тютюна, Цветан Филев съобщи, че тази година се предлагат рекордно високи изкупни цени за повечето сортови групи тютюн, особено за ориенталските.

Тези високи цени за тютюна са резултат от усилията на тютюнопроизводителите през цялата година да произведат качествена суровина. Аз се радвам, че за поредна година, тя се окачествява правилно от търговците. За най-масовата сортова група дребнолистен тютюн от ориенталската сортова група „Басми“ вече стигаме цени от над 10 лева за килограм. Досега е нямало такива цени, затова са рекордни. За втората ориенталска сортова група „Каба Кулак“ – 7.05 лв. е средната цена, при около 60 % изкупен тютюн и от двете сортови групи. За сортова група „Бърлей“ - средната цена е 5.20 лв. към момента, при около 70% изкупен тютюн. При „Виржиния“ – 7.30 лв., при 90% изкупена суровина“, допълни Цветан Филев.

До средата на месец януари догодина ще бъдат ясни окончателните изкупни цени и количества изкупен тютюн. Очакванията са да бъдат реализирани около 6 хиляди тона тютюн. Това е почти същото количество като миналата година, което говори за стабилността на сектора. В същото време, за тази година има около 12 хиляди тона внесен тютюн. Това пък означава, че има достатъчно суровина за преработвателния бранш, който може да остане у нас минимум до още 5 години.

Чуйте подробностите в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10