Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Ташева: Нека се постараем тази година да бъде по-чисто около нас

Срокът за въвеждане на разделното събиране на биоотпадъците от домакинствата изтече на 31 декември 2023 година, припомни за Радио Благоевград Евгения Ташева, координатор „нулеви отпадъци“ в екологичното сдружение „За Земята“. Тя поясни, че това е система, която се гради и разгръща постепенно, не става изведнъж, резултатът не може да се види веднага и навсякъде. „Така че, това стои като много сериозна задача пред всички общини. И те се справят колкото и както могат, но тепърва ще видим да се разгръща тази дейност “, коментира още екологът и посочи, че Благоевград има щастието да разполага с почти готова инсталация за третиране на биоотпадъци, каквито има много малко в страната и която ще произвежда  компос и биогаз.

Евгения Ташева обърна внимание на някои актуални срокове в областта на управлението на отпадъците: общото рециклиране и повторната употреба на битовите отпадъци тази година трябва да достигне 53%; до 2025 година производителите, които пускат на пазара напитки в пластмасови бутилки, са длъжни да приемат обратно 77%  от това количество. „Трябва много сериозно да се ускорят мерките в тази посока, а това е свързано с депозитната система, за която сме чували, че съществува в много страни. Германия е най-често споменавания пример,  но в Европа станаха повече страни с депозитни системи“, обясни  Евгения Ташева и съобщи, че организираната от „За Земята“  петиция „ЗА депозитна система в България“, вече е подкрепена от над 4 000 българи. (https://www.zazemiata.org/deposit/#form). „Наричаме я призив към управляващите, защото твърде много се забави и това е нещо, което ни остана за домашна работа не само от миналата година, а и от по-предишните години въобще да се започне работа по законодателство за депозитната система и у нас.  Искрено се надявам, че  тази година ще завършим този процес, защото няма много време“.

Друга цел, заложена в националното законодателство, е промяната на методиката за изчисляване на таксата смет, което да  не се извършва на  базата на данъчната оценка на имотите, а да следва принципа „замърсителят плаща“. „Решението е много непопулярно, то се отлага вече 15 години. Би трябвало да влезе в сила догодина, ако случайно пак не се отмени“, каза още Евгения Ташева и подчерта, че  грижа на общините е да създадат  всички условия за разделното събиране на отпадъците и гражданите да бъдат добре информирани.

България е пред закриване на  тази наказателна процедура, от която бяхме заплашени от ЕС за незакрити нерегламентирани сметища. Остават няколко, които се броят на пръстите на двете ръце“, информира Евгения Ташева и посочи, че по-сериозният проблем са многобройните замърсявания край всяко населено място, които са язви в околната среда. „Нека се постараем тази година  да бъдем възможно най-добри спрямо това какво изхвърляме, къде го изхвърляме, колко неща изхвърляме. Да се стараем да бъде чисто около нас. Това е моето пожелание към всички“ .

Интервюто с Евгения Ташева чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44