Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха графики от личната колекция на проф. Чавдар Славов в Благоевград

Тази вечер в Градската художествена галерия в Благоевград бе открита изложбата „Изкуството на графиката“ на известния български уролог проф. Чавдар Славов.  

В галерията публиката видя творби на най-ярките представители на съвременната българска графика. Представени са 88 от големите имена в българското графично изкуство от края на миналия и началото на този век  със 109 творби. Графики на Васил Захариев, Веселин Стайков, Преслав Кършовски, Павел Вълков, в изложбата присъстват графични творби на Дечко Узунов, Иван Кирков, Атанас Яранов, Димитър Казаков, Светлин Русев, Андрей Даниел, Емил Попов и много други.

Всички те са част от личната колекция на проф. д-р Чавдар Славов, който е издал и каталог, представящ колекцията му от графични творби.


  Проф. Славов е световнопризнат специалист по урология, член е на Постоянния комитет на Световната здравна организация за Европа и международен член на Световната, Европейската и Американската урологични асоциации. Началото на целенасочената си колекционерска дейност поставя през 1985 година. Любовта му към графиката прераства в колекионерска страст и в сърдечно приятелство с десетки художници от различни поколения.  „Началото е от детските ми години. Още от 1 клас сме заедно с един от най-изявените български художници Свилен Блажев и като видях, че не мога да рисувам като него, на по-късен етап започнах да събирам картини. Началото на 80-те години, когато получих 3 графики от проф. Евтим Томов, който е и мой земляк по майчина линия  - Треклянския край на Кюстендилска област -  постепенно дойде това желание в мен да събирам тези творби."


"Определям себе си не като колекционер, а като ценител на изобразителното изкуство и моята мисия е да популяризирам българското изобразително изкуство както у нас, така и по света чрез участието в международни конгреси медицински форуми, свързани с професията ми. Навсякъде оставям този каталог в галериите за модерно изкуство. И съм убеден, че българското изобразително изкуство е напълно конвертируемо. А моята мисия е да го популяризирам“ – каза в интервю за Радио Благоевград проф. Славов.


  По думите на директора на Градската художествена галерия Иван Милушев експозицията предизвиква респект и е истинско преживяване за ценителите на изобразителното изкуство. „Тази колекция, човек като мен, изкушен от графиката през годините, няма как да не я приеме с респект, предвид  творбите на най-ярките представители на съвременната българска графика. Колекцията обхваща много сериозен период от българската пластична култура – последните 50 години. Автори, които са знакови – не само художници, които работят само графика, а едни от най-добрите майстори в областта на живописта, скулптурата и графиката“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Румен Гайтански се е предал доброволно, задържан е за 72 часа

Румен Гайтански, по прякор Вълка, е задържан за 72 часа, след като днес следобед се е предал доброволно, научи БНР. Той се разследва за присвояване на необезпечен кредит за 150 милиона лева заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев. По информация на БНР Софийската градска прокуратура..

публикувано на 16.08.24 в 16:41

Кметът Байкушев и синдикатите на Ансамбъл „Пирин“, Камерна опера и Биг Бенд подписаха КТД

Кметът Методи Байкушев подписа Колективни трудови договори с представители на културните институти, с които се регламентират по-добри условия на труд и социални придобивки на служителите в Ансамбъл „Пирин“, Камерна опера и Биг Бенд-Благоевград. Споразуменията се сключиха по време на среща в кабинета на кмета, на която присъстваха още зам.-кметът по..

публикувано на 16.08.24 в 14:47

Нов дигитален гид оживява историята в РИМ - Благоевград

РИМ - Благоевград и “Подай уше” канят всички жители и гости на Благоевград да чуят историите в музея. Инициативата предлага на посетителите възможност да се потопят в богатата история на региона по един съвсем нов начин. "Подай уше" е интерактивен аудио гид, достъпен на английски, а скоро и на български език. Чрез сканиране на QR кодове,..

публикувано на 16.08.24 в 14:10

Задържаха 18-годишен дрогиран шофьор без книжка

18-годишен младеж е задържан за управление на автомобил без книжка и след употреба на наркотични вещества, съобщиха от полицията в Перник.            Около час след полунощ на тел. 112 бил получен сигнал за лек автомобил, движещ се по автомагистрала „Струма“ от столицата посока Перник. Съобщавало се, че колата е минала на червен светофар в София и щяла..

публикувано на 16.08.24 в 12:20

Наградиха служители на ЮЗДП за своя принос за потушаването на пожарите

Шестима служители на ЮЗДП бяха наградени за своя принос за потушаването на пожарите. Иван Ризов, Кирил Иванов, Васил Пуров, Росен Ичов, Стойко Велянов и Илиян Богомилов бяха наградени от Калин Стоянов – министър на вътрешните работи, който им благодари за тяхната самоотверженост и усилията, положени в борбата с пламъците на територията на..

публикувано на 16.08.24 в 11:52

МОН иска повече пари за участие на студенти, докторанти и специализанти в практиките

Увеличаване на парите за участие на студентите, докторантите и специализантите в студентските практики иска Министерството на образованието. Предложението за промяна в наредбата е публикувано за обществено обсъждане до септември.  Образователното ведомство предлага заплащането да бъде и за онези, които участват в системата на дуалното обучение. До..

публикувано на 16.08.24 в 11:37

Енергийният министър: Няма решение за хранилище за ядрени отпадъци у нас

Няма решение за изграждане на хранилище за погребване на ядрени отпадъци при нас, както и избрани терени, заяви енергийният министър Владимир Малинов в рамките на изслушването си в парламента. Той уточни, че за изграждането на такова депо са правени само предварителни проучвания на подходящи терени. "Изводът от тези предварителни проучвания е, че..

публикувано на 16.08.24 в 11:31