Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания

Автор:
Снимка: БГНЕС

Расте броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в страната.

От днес до 2-ри февруари учениците в Пловдив и областта ще учат онлайн заради повишена заболеваемост.

Грипна ваканция може да бъде обявена и в София, ако има предписание от Регионалната здравна инспекция. Това става ясно от думи на кмета Васил Терзиев. Вчера той изрази готовност да подкрепи предложение за ваканция.

Освен Пловдив, в грипна епидемия са още 7 области: Смолян, Плевен, Варна, Бургас, Габрово, Пазарджик и София област.

За двете морски области, Смолян и Плевен, мярката е в сила до края на месеца, за Софийска област до 1-ви февруари включително, а в Област Пазарджик - до 2-ри февруари.

До 5-и февруари включително са удължени противоепидемичните мерки в Габрово. Заради повишената заболеваемост от грип и респираторни инфекции в дистанционна форма на обучение са две училища в областта - началното "Васил Левски" в Габрово и средно училище "Максим Райкович" в Дряново.

Област Ямбол също е пред обявяване на грипна епидемия. Днес ще заседава оперативният областен щаб.


БНР подкасти:

Вижте още

Подписват анекса към Националния рамков договор за медицински услуги

По-голям брой изследвания и процедури за пациентите без постъпване в болница и по-високи цени на клиничните пътеки са заложени в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности. Документът ще бъде подписан днес от Надзорния съвет на Здравната каса и Българския лекарски съюз, в присъствието на здравния министър. Ще бъде подписан и анекс към..

публикувано на 20.02.24 в 09:08

Д-р Котевска: Необходими са много грижи за сухата кожа през зимата

Смяната на сезоните винаги е свързана с промяна в състоянието на кожата ни като част от общите промени, които настъпват в човешкия организъм. Това налага и съществени промени в грижите за нея. Как да се грижим за кожата през зимните месеци според типа кожа и какви кожни заболявания провокира студеното време? В предаването „Здравен компас“ на..

публикувано на 19.02.24 в 14:10

Вече и специалист ще издава направление за ЯМР

Важното в промените и много същественото за профилактичните прегледи не е само профилактиката, а възможността да се увеличи достъпа до Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за откриването на по-тежките заболявания в ранен стадий. Това коментира пред БНР д-р Гергана Николова от БЛС. Тя обясни, че досега пациентът се изпращаше при специалист, той пише молба до..

публикувано на 19.02.24 в 09:14

Ще въведем нови услуги за гражданите на тел. 112

Работещите в  Национална система 112 отбелязват днес  своя професионален празник. Хората, призвани да бъдат първите, които получават тревожен сигнал за извънредна ситуация. 24 часа в денонощието са посредник между гражданите, изпаднали  в беда и спасителните служби. По идея на Европейската асоциация на спешните номера в Брюксел, Европейският ден..

публикувано на 08.02.24 в 09:54

Заболеваемостта от грип се увеличава, но няма основания за обявяване на епидемия

Повишават се нивата на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания на територията на област Благоевград – 234 на 10 000 души към днешна дата. Седмица по-рано този показател е бил 141 на 10 000. Нивата не са критични, за да бъде обявена грипна епидемия – каза в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Веселка Мончева,..

публикувано на 31.01.24 в 10:45

Медицинските бележки за учениците отново причина за разногласия

Идеята на здравното министерство да отпаднат медицинските бележки за извиняване на отсъствия в училище, а вместо тях родителите да представят амбулаторния лист от прегледа, се сблъска с притеснения от страна на лични лекари. Според д-р Костадин Сотиров, който има практика в Пловдив, в медицинския документ има твърде много информация, която ще става..

публикувано на 30.01.24 в 11:37

Сдружение „Хроника срещу рака“ инициира дарителска кампания

От края на миналата година Сдружение „Хроника срещу рака“ в град Гоце Делчев инициира дарителска кампания под мотото „С обич и добро сърце“, която ще продължи през цялата 2024 година. Кампанията набира средства чрез дарителски SMS с текст: DMS DOBTOTA на номер 17777 на цена 2 лева, за да осигури допълнителни безплатни прегледи, освен полагащия се..

публикувано на 25.01.24 в 15:52