Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посрещаме февруари с балансиран и спокоен пазар

Първия месец от новата година изпратихме с балансирано пазарно равновесие. Така посрещаме и февруари.  „Потребителската кошница“ ни струва толкова, колкото и през същия период на миналата година.

„Ако вземем по един хранителен продукт от цялата гама продукти, които влизат в „потребителската кошница“, дори имаме по-ниски стойности на някой храни от миналата година. Очаквам през февруари и март, когато имахме устойчиви трендове на повишение миналата година, сега да се „отвори ножицата“. Това не значи да очакваме поевтиняване, а означава продължаваща стабилност. Тоест, ще имаме слаба динамика на цените на храните – ту нагоре, ту надолу. В рамките на един месец имаме изменение на Индекса от 0,02 до 0,04 пункта, което е незначително и като цяло, нямаме промяна в тенденцията“, коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища/ДКСБТ/.

При основните хранителни продукти ценовата линия е почти равна, при плодовете и зеленчуците има характерни вариации за сезона, което е следствие от лошите климатични условия през стопанската 2023 година. Намаление от 10 % се наблюдава при цените на млечните продукти. Това компенсира с около 10 % поскъпването на свинското и пилешкото месо. Към днешна дата „потребителската кошница“ струва около 107 лева.

По отношение на продължаващите земеделски протести в редица европейски държави, а такива се готвят и у нас, Владимир Иванов прогнозира, че ако напрежението продължи да ескалира, няма как това да не се отрази и на пазара.

„Точно при такъв тип напрежение се разбира, колко важен е аграрният сектор. Може би и на европейско и национално ниво трябва да се вземат решения по отношение съществуването и начина на работа в земеделския сектор, тъй като от него зависи изхранването на населението. А, от това по-важно няма“, допълни председателят на ДКСБТ.

Владимир Иванов коментира и полезността на инициативата „Достъпно за вас“, благодарение на която, част от търговските обекти, които не участват в нея, се съобразяват с конкурентната среда и свалят цените на храните. В момента в мярката участват над 450 търговски обекти, като има и други, които са заявили желание за участие.

„Ефектът, който цели мярката, се случи. Първо - достъпна храна за социално слабите от обществото и второ – добра конкурентна среда на база добра воля, по-ниска надценка, повече старание, по-малко оборот. Така се подобри една търговска практика, така че инициативата „Достъпно за вас“ и от тази гледна точка си свърши работата, независимо от това, дали търговецът участва в нея или не. Мярката не е панацея, тя не може да реши всичките търговски проблеми, но е стъпка в правилната посока и трябва да бъде последвана от подобни инициативи“, категоричен е експертът.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24