Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и гръцки фермери организират съвместен протест

Най-вероятно в сряда, българските и гръцките фермери ще проведат съвместен протест на граничен пункт „Кулата – Промахон“. Все още не е ясен точния час, съобщи за Радио Благоевград Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите и бивш заместник-министър в земеделското министерство в предишното служебно правителство. Ръководената от него асоциация и още 25 земеделски организации „замразиха“ членството си в Българската аграрна камара, която участваше в преговорите с властта за удовлетворяване исканията на протестиращите фермери. Днес се очаква да бъде подписан документът, който бе одобрен на проведените няколко съвместни срещи. Според Тодор Джиков, има сериозни разминавания във вижданията за политиките в България, както и по отношение интересите на българските земеделски производители в Европа. Това са част от причините за продължаващото разединения в аграрния сектор.

„Исканията на картофопроизводителите, които съставляват 5% от около 60 хиляди земеделски производители в страната, остават игнорирани в споразумението, изготвено от Българска аграрна камара. Игнорирани са производителите на лозя и вино, които съставляват също около 5% от стопаните. Игнорирани са 50% от земеделските производители, които продължават да стачкуват – животновъди, зърнопроизводители и други. Извадени от подпомагане са и производителите на черупкови плодове, но най-важното нещо е – отказаната пълна ревизия на Стратегическия план. За нас, фокусът на Стратегическия план трябва да бъде в подкрепа на малките и средните земеделски производители, които са най-ощетени и които са по улиците“, допълни браншовикът.

Протестиращите земеделци настояват за промяна на политиките в планинските и полупланинските региони. Оказва се, че картофопроизводителите, които са около 80 % сертифицирани в тези райони, са едни от най-губещите в момента. Никъде в споразумението не става въпрос и за огромния натиск в търговските вериги.

„Тези ниски изкупни цени, на които ни изкупуват продукцията, а в същото време, с огромна надценка я предлагат на българския потребител, тоест, тук губим ние производителите и естествено, потребителя“, коментира още Тодор Джиков.

Подобни са исканията и на гръцките производителите – ниските изкупни цени и монополният натиск на веригите. Затова се организира съвместен протест, който ще се проведе в следващите дни. До края на седмицата предстоят още протести, както и срещи с политическите лидери и с представители на политическите партии в Народното събрание, където може да се направи законодателната промяна.

„Искам да попитам и министър Вътев – не трябва ли да направи среща с всички земеделски производители“, допълни председателят на асоциацията на картофопроизводителите.

Подробностите можете да чуете в разговора на Биляна Славчева с Тодор Джиков:Вижте още

Цветан Цветанов: Съдебната система е овладяна и в немалка част обслужва организираната престъпност

Съдебната система е овладяна, а добрите резултати в МВР биха били възможни само с добра координация, с истински отговорен главен прокурор. Това каза в предаването “Събития и личности” Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър и лидер на “Републиканци за България”. Той коментира темата за п аралелното правосъдие и мрежите от зависимости в съдебната..

публикувано на 23.02.24 в 11:49
Асен Генов

Асен Генов: Не вярвам да се стигне до предсрочни избори

Меморандумът на раздора: ще продължи ли да работи настоящата управленка формула или отиваме на избори 2в1 през юни? - политическите събития от седмицата коментирахме в предаването “Събития и личности” с журналиста Асен Генов. По думите му, начинът по който в момента се реализира вътрешната ни политика се базира на похватите на една нискоразрядна..

публикувано на 23.02.24 в 11:17

Никола Зикатанов: Ключът към успеха е в ръцете на общността

Никола Зикатанов и семейството му вече второ десетилетие вървят успешно по пътя за възраждане на лозарството и винопроизводството в Санданския край , за оползотворяване на възможностите за атрактивен винен туризъм. 12 винарски изби се включиха в тазгодишните традиционни дни на отворените врати на винарните по долината на река Струма, посрещнаха..

публикувано на 22.02.24 в 14:01

Актьорът Теодор Ненов: Театърът е чувство!

Теодор Ненов, младият актьор от Драматичния театър “Н. Вапцаров“  в Благоевград е с номинация в категория „Дебют“ на националните театрални награди „Икар“- 2024 на Съюза на артистите в България . Тя е за ролята му на Грегор Замза в постановката „Преображението“ по Франц Кафка. „ Това е едно от най-емоционалните неща, които са ми се случвали в..

публикувано на 22.02.24 в 13:54

Георои с кауза

Започнаха номинациите за годишните награди за доброволчество „Героите” на фондация „TimeHeroes”. Платформата обединява хора от цялата страна, които всекидневно се включват в социални инициативи, като вече наброяват колкото един областен град или над 95 хиляди души. Близо 100 са получените награди през годините и те са признание и мотивация за..

публикувано на 22.02.24 в 13:35

Македонка Иванова: Село Ключ ще стане по-привлекателно за живеене

Благоустрояването на петричкото село Ключ е един от основните приоритети в работата на новоизбрания кмет Македонка Иванова. Амбицията й е населеното място да стане по-приятно за живеене за местните хора, да бъдат привлечени и нови жители, да бъде развит селски туризъм, за който има чудесни природни дадености. Още при встъпването си в длъжност..

публикувано на 21.02.24 в 16:20

Какво пише на таблото на стадион „Христо Ботев“?

Любовта на феновете към ОФК „Пирин“ в Благоевград, понякога граничи както казват тук с религия. Доказателство за това е една постъпка на 12 д клас от Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" – Благоевград, които поканиха своя класен ръководител Илиан Донев на абитуриентския си бал от светлинното табло на стадион „Христо Ботев“.  На таблото беше изписано..

публикувано на 21.02.24 в 12:32