Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и гръцки фермери организират съвместен протест

Най-вероятно в сряда, българските и гръцките фермери ще проведат съвместен протест на граничен пункт „Кулата – Промахон“. Все още не е ясен точния час, съобщи за Радио Благоевград Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите и бивш заместник-министър в земеделското министерство в предишното служебно правителство. Ръководената от него асоциация и още 25 земеделски организации „замразиха“ членството си в Българската аграрна камара, която участваше в преговорите с властта за удовлетворяване исканията на протестиращите фермери. Днес се очаква да бъде подписан документът, който бе одобрен на проведените няколко съвместни срещи. Според Тодор Джиков, има сериозни разминавания във вижданията за политиките в България, както и по отношение интересите на българските земеделски производители в Европа. Това са част от причините за продължаващото разединения в аграрния сектор.

„Исканията на картофопроизводителите, които съставляват 5% от около 60 хиляди земеделски производители в страната, остават игнорирани в споразумението, изготвено от Българска аграрна камара. Игнорирани са производителите на лозя и вино, които съставляват също около 5% от стопаните. Игнорирани са 50% от земеделските производители, които продължават да стачкуват – животновъди, зърнопроизводители и други. Извадени от подпомагане са и производителите на черупкови плодове, но най-важното нещо е – отказаната пълна ревизия на Стратегическия план. За нас, фокусът на Стратегическия план трябва да бъде в подкрепа на малките и средните земеделски производители, които са най-ощетени и които са по улиците“, допълни браншовикът.

Протестиращите земеделци настояват за промяна на политиките в планинските и полупланинските региони. Оказва се, че картофопроизводителите, които са около 80 % сертифицирани в тези райони, са едни от най-губещите в момента. Никъде в споразумението не става въпрос и за огромния натиск в търговските вериги.

„Тези ниски изкупни цени, на които ни изкупуват продукцията, а в същото време, с огромна надценка я предлагат на българския потребител, тоест, тук губим ние производителите и естествено, потребителя“, коментира още Тодор Джиков.

Подобни са исканията и на гръцките производителите – ниските изкупни цени и монополният натиск на веригите. Затова се организира съвместен протест, който ще се проведе в следващите дни. До края на седмицата предстоят още протести, както и срещи с политическите лидери и с представители на политическите партии в Народното събрание, където може да се направи законодателната промяна.

„Искам да попитам и министър Вътев – не трябва ли да направи среща с всички земеделски производители“, допълни председателят на асоциацията на картофопроизводителите.

Подробностите можете да чуете в разговора на Биляна Славчева с Тодор Джиков:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37
Снимка: Диана Димитрова

Благоевград през погледа на туриста

Диана Димитрова е родом от Шумен, но живее със семейството си в Добрич. Преди да станат родители, тя и съпругът й не спират да пътуват и да опознават различни кътчета от страната ни. След появата на децата, си обещават, че тази жажда към нови знания, приключения и емоции няма да спре и както в българската класика "С деца на море", семейството е в пълен..

публикувано на 24.08.24 в 09:41

Напрежение и отлагания: Конституционни дилеми пред новото правителство

Изпращаме една бурна и динамична седмица, с редица върешнополитически събития, които коментирахме в обзорното издание на предаването "Събуди деня". Седмицата започна с отказа на президента да подпише указ за назначаването на нов служебен кабинет, мотивиран от решението на премиера Горица Кожарева да запази вътрешния министър Калин Стоянов на поста му...

публикувано на 23.08.24 в 11:21

Общински съветници в Благоевград влязоха в спор заради предложението за увеличение на заплатите

На фона на бурната вътрешнополитическа обстановка в страната, един сюжет, свързан с местната власт, привлече вниманието на обществеността в Благоевград. Дали да бъдат увеличени заплатите на общинските съветници в града? В началото на седмицата две общински съветнички – Антония Сивикова и Ваня Кромбоа – публично се разграничиха от предложението за..

публикувано на 23.08.24 в 10:54