Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работа за нашите родители

Хората на  50+ се сблъскват много често със стереотипи и предизвикателства при търсенето на работа. По закон е забранено да се публикуват обяви с ограничение или предпочитание към възраст, пол, етнос, но реално неписаните такива водят до практическо неравенство. Практиката при наемане на персонал показва, че до събеседване за работна позиция почти не се избират лица, които са над 50 години. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Радослава Димитрова, експерт по управление на човешките ресурси. Тя посочи, че не са малко случаите на хора, работили усилено дълги години, които на възраст над 50 години се страхуват и притесняват само от мисълта, че може да им се наложи да търсят нова работа. След като създава в социалната мрежа страница, посветена на проблемите и търсенето на работни позиции за хора около и над 50-годишна възраст, с над две хиляди последователи, Радослава Димитрова прави още една стъпка напред. Тя основава със съмишленици платформата „Работа за нашите родители“ - https://seniorcareers.bg

Опитът и квалификациите на хората на 50+ са ценни активи и не трябва да се подценяват, коментира тя. Затова и новосъздадената организация „Работа за нашите родители“ застава в тяхна подкрепа, като им предоставя възможности за заетост и по-голяма мотивация за придобиване на нови професионални умения и кариерно развитие.



 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Психологът Денис Никифоров за справянето със стреса от пожарите и значимостта на младите хора за развитието на Благоевград

На 10 август в студиото на Радио Благоевград в предаването „Ефир за приятели” с водещ Мариана Попова, гостува Денис Никифоров – психолог и треньор по личностно и творческо развитие, редовен докторант по позитивна психология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и психолог към Младежки център – Благоевград. Ключов акцент от разговора беше..

публикувано на 15.08.24 в 12:56

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19

Българското неделно училище във Варшава, Полша

Симеонка Велева е преподавател с почти 20 години трудов стаж. Неразделна част от професионалния ѝ опит е работата с деца. От 2011 г. преподава в Българското неделно училище „Дора Габе“ във Варшава, Полша. Неделното училище в полската столица се посещава от около 45-50 деца. От три години има открит филиал в Краков, където учениците са от 12 до 15..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Двете лица на войната в Украйна

С експерта по международни отношения проф. д-р Нина Дюлгерова коментирахме случващото се в Украйна. Настъплението на руските войски е отдавна коментирана тема. В последните дни първо място в информационните емисии заемат действията на елитни украински части на територията на Русия. Според последните данни украинските войски са завладели около 1000..

публикувано на 14.08.24 в 09:55
Георги Георгиев

В реализирането на проекти за 200 млн. лв. кметовете ще покажат своята продуктивност

През краткия си политически живот 50-ото Народно събрание успя да създаде редица добри и работещи законопроекти. С най-голяма значимост за всички е Законът за държавния бюджет, който осигури финансиране от близо 2000 милиона лева за различни проекти в област Благоевград. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Георги Георгиев, народен представител от..

публикувано на 13.08.24 в 13:43

Възход на спорта: България на 26-о място в олимпийската класация

България приключи Олимпиадата в Париж с 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала и на 26-о място от 206 държави, които участват. Олимпийските ни медалисти Боряна Калейн и Семен Новиков бяха  българските знаменосци на закриването на игрите. Около 70 000 зрители се събраха на "Стад дьо Франс" за закриването на 33-те летни олимпийски игри..

публикувано на 12.08.24 в 10:10

Защо загиват българските села?

Защо загиват българските села - о тговор получаваме от разговора с Ирина Йовчева председател на създаденото преди две години читалище „Пробуждане 2022“  в село Шипочано, община Кюстендил.   Селото е разположено в западните склонове на Конявската планина. Съществува от векове, но сегашното му състояние не е добро. Подробности научаваме от..

публикувано на 12.08.24 в 09:48