Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводството е защитено за следващите две години

Европейското и българското тютюнопроизводство са защитени минимум за следващите две години – това е един от изводите, направен по време на 10-тата Конференция на Световната здравна организация/СЗО/, проведена в Панама. Форумът бе посветен на бъдещето на тютюнопроизводството в световен мащаб. В него участва и българска делегация, част от която беше и Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, НАТ-2010 и президент на европейските браншови организации UNITAB и ELTI.

Преди дни той получи специална награда от AGRI AWARDS 2024, за принос в защита на българските интереси на българско и международно ниво в Сектор „Тютюн“.

„Тази специална награда е постигната с приноса на цялата организация НАТ-2010, за това че от 15 години ние вече много добре и адекватно защитаваме и представяме Сектор „Тютюн“ както на национално, така и на международно ниво. Така че, това признание е плод на много, много труд и аз с благодарност го приех от името на целия ектор“, коментира за Радио Благоевград Цветан Филев, който уточни че наградата е била очаквана.

По отношение на приключилата изкупна кампания на тютюна, браншовикът съобщи, че от едролистната сортова група „Вирджиния“ са реализиране 678 тона, а от другата едролистна сортова група „Бърлей“ – 466 тона. Общо от ориенталските тютюни са реализирани 3 400 тона тютюн. Малко над 3 020 тона са реализираните количества от най-популярния сорт ориенталски тютюн „Басми“. Реализираните количества от сорта „Каба Кулак“ са 385 тона. Общото количество реализиран тютюн за миналата година е в размер на 4 544 тона.

„Странното е, че на фона на два пъти повече регистрирани тютюнопроизводителите през 2023 година, в сравнение с 2022 година, това производство е с близо 600 тона по-малко. Изводът е, че се е увеличил броят на земеделските стопанства, но еднолично се е намалил обемът на всяко едно от тях“, допълни председателят на НАТ-2010.

По думите му, изкупните цени за всички сортови групи са били рекордно високи, както никога досега. За „Вирджиния“ средната изкупна цена е 7.78 лв., за „Бърлей“ – 5.17 лв., за Крумовград, където най-разпространената сортова група е „Басми“ – 10 лв. за кг., за Източен Балкан – 9.90 лв., за „Каба Кулак“ – 7.21лв. Общо за ориенталските сортове тютюн, изкупната цена е 9.67 лв., което е с един лев повече от изкупната цена през 2022 г., която е била 8.92 лв.

„Въпреки тези високи цени, тютюнопроизводителите не сме доволни, защото винаги може повече, не за друго. Ние винаги сме се стремили да получаваме максимални изкупни цени с уговорката, че за да са такива цените, има два фактора - положеният професионализъм на тютюнопроизводителите и конюнктурата, която го предразполага. Годината беше сушава, добивите са по-малко от миналата година, но това е за сметка на качеството. Добрите климатични условия помогнаха да се получи екстра качество на суровината“, допълни председателят на НАТ-2010.

Цветан Филeв коментира и изводите от проведената наскоро в Панама 10-та Конференция Световната здравна организация, COP 10, в която участваше и самият той.

„Не намалява употребата на тютюневи изделия в световен мащаб, напротив. Намалява употребата на традиционните тютюневи изделия за сметка на новите нагреваеми тютюневи изделия, бездимните, които от година на година вземат по-голям дял на пазара и изместват конвенционалните. Националната позиция на България, която е синхронизирана с позицията на ЕС е, че европейското тютюнопроизводство е защитено за минимум две години, до следващата 11-та Конференция на СЗО. Моята прогноза е, че през следващите 4 години, европейското и българското тютюнопроизводство са защитени по всякакви параметри“, съобщи още Цветан Филев.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10